Güncelleme Tarihi:
Bir adet döneminde kanamanın 3-6 gün sürmesi, ortalama 28 günde bir tekrarlaması ve kan kaybının ise 100-150 cc civarında olması normal kabul edilir.
Adet kanamasının şiddetli olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, adet kanamalarının normalin üzerinde olmasının kadının hayatını zorlaştırdığını ve hayat kalitesini olumsuz yönde etkilediğini belirtiyor.
Eğer adet döneminiz bir haftadan uzun sürüyorsa, 150 cc’den fazla kan kaybı yaşıyorsanız siz de şiddetli adet kanaması yaşıyorsunuz demektir.
Bir pet, dolu dolu 15-20 cc civarından kanı içine hapsedebilir. Bir adet süresince 1 paketten daha fazla pet kullanımı olur ise bu adet kanamanızın şiddetli olduğunu gösterir. Aşırı kan kaybı sizi güçsüz bırakır ve kendinizi yorgun hissetmenize, bu da günlük hayatınızı devam ettirmede zorlanmalara neden olur. Bu nedenle uzun süre ya da çok yoğun adet kanaması yaşıyorsanız mutlaka bir hekime başvurmanız gerekir.
Kadınlar yoğun adet kanaması ile başa çıkmak için neler yapıyor?
Normal adet döngüsünün kadının sosyal yaşantıyı hiçbir şekilde etkilememesi gerekir. Eğer şiddetli adet kanaması yaşıyorsanız bu dönemde sosyal ve fiziksel aktivitelerden uzak durmayı tercih edersiniz. Uzun süre oturur pozisyonda duramaz, kalın ve koyu renkli giysileri tercih eder, cinsel aktiviteden uzak durur ve çok sayıda ped kullanarak bu dönemi atlatmaya çalışırsınız.
Şiddetli adet kanamasının nedenleri nelerdir?
• Sıklıkla spiral kullanımı
• Rahmin myomatöz hastalıkları
• Pıhtılaşma bozuklukları
• Endometrial polipler
• Hormonal bozukluklar
• Yumurtalıklarda yaşlanma
Peki, kanamanın şiddetini azaltmak mümkün mü?
Yapılan araştırmalara göre şiddetli adet kanaması yaşayan kadınların % 30’u bu durumun tedavi edilemeyeceğini düşünse de kanamanın şiddetini azaltmak elbette mümkün.
Şiddetli kanamanın tedavisi kanamanın nedenine göre planlanır, çünkü bu konuda pek çok tedavi yöntemi uygulanabilir. Kanamanın nedeni ne olursa olsun kansızlık tedavisi mutlaka uygulanmalıdır.
Doğum kontrol hapları şiddetli adet kanamalarını tedavi ediyor
Doğum kontrol haplarının etki gösterdiği alanlar kullanıldığı sürece yumurtlamayı geciktirmek ve rahim ağzını kalınlaştırarak spermlerin kadın üreme organlarına geçişini engellemektir.
Doğum kontrol hapları korunma yöntemi dışında tedavi yöntemi olarak da kullanılır.
Doç. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, kanama düzensizliği ya da aşırı kanamalı adet durumlarında doğum kontrol hapı ile kanamanın kontrol altına alınabileceğini belirtiyor. Doğum kontrol hapı kullanıldığında ne zaman adet olunacağı bilinir, hapa düzenli olarak devam edildiği takdirde kanama miktarı azalır. Bu da vücuttaki demir kaybını önler.
Doğum kontrol yöntemleri hakkında bildiklerin efsane mi yoksa gerçek mi?