395’te İmparator Theodosius, Büyük Roma İmparatorluğu’nu çocukları arasında Batı’da Honorius ve Doğu’da Arcadius olmak üzere taksim etmişti. 455’te Vandalların şefi Genserik yağma ettikleri Roma’yı tam anlamıyla tarihe gömdü. 1204’te de ikinci bir barbar istilası IV. Haçlı Seferi’nin yağmacıları Konstantinopolis’i yağma etti.
#Roma1963 yılında henüz lise ikinci sınıf öğrencisiyken gördüğüm Bursa bir rüyaydı. Ahalisinin zarafeti, ucuz otellerin bile sakız gibi temizliği yemeklerin çeşnisi, ister gündüz ister akşam vakti olsun yeşillik, yeşillik, yeşillik... O yeşilliğin içinde şehrin panoraması başka renk ve asaletti. Ecdadın niye burayı başkent, payitaht olarak seçtiği, fethi için Osman Gazi’nin neden bu kadar heyecanlandığını anlamamak mümkün değildi. Bu kadar önemli bir vilayetin bugün dahi aynı öneme sahip olmasına rağmen sanayi ve tarım çevreleri açısından hâlâ ciddiye alınmaması bir faciadır.
#BursaKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Yaklaşık 20 yılda müzecilik sahasında katettiğimiz muazzam mesafe, uluslararası alanda en saygın ödüllerle tescillenmiştir. Bugün müzecilikte öncü ve örnek alınan bir Türkiye vardır” dedi.
#Mehmet Nuri ErsoyKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Yaklaşık 20 yılda müzecilik sahasında katettiğimiz muazzam mesafe, uluslararası alanda en saygın ödüllerle tescillenmiştir. Bugün müzecilikte öncü ve örnek alınan bir Türkiye vardır” dedi.
#Mehmet Nuri ErsoyKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Bergama Antik Kenti'nin, ulusal ve uluslararası kültür-turizm vitrininde hak ettiği öncelikli yeri almasını sağlayacağız. Bu süreç için öngördüğümüz bütçe ise 1 milyar TL'dir" dedi.
#Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoyİstanbul tarihinde çok yıkıcı depremler hatta tariflere göre tsunami içeren felaketler yaşamıştır. 557’deki deprem İstanbul’u hâk ile yeksan etmişti. İstanbul’u Osmanlı zamanında sarsan depremlerden sonuncusu ise “1894 Depremi”dir. Marmara sahillerinde denizin önce 200 metre çekildiği, ardından şiddetli dalgaların geldiği yazılır. Benzer büyüklükte depremler için İstanbul’da gerekeli tedbirlerin alınmadığı görülüyor.
#İstanbulKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Geleceğe Miras Hierapolis” projesiyle ilgili ayrıntıları paylaştı. Hierapolis başta olmak üzere bir çok tarihi kentte 12 aylık kazı çalışması başlanacağı açıklayan Bakan Ersoy, "Hierapolis; UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yerini almış olan bir kültür varlığımızdır. Buradaki ve diğer çalışmaları 2025 senesinde tamamlanacağını öngörüyoruz" dedi.
#Geleceğe Miras HierapolisAntalya'da Roma dönemine ait 3 tarihi taşı yurt dışına götürmeye çalışırken havalimanında yakalanan Belçikalı Kim Mergits'in, 12 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılması istendi.
#AntalyaAntalya'nın Kemer ilçesindeki Phaselis Antik Kenti'nde kazı çalışmalarıyla Büyük İskender ve İmparator Hadrianus gibi birçok tarihî şahsiyetin yürüdüğü iki bin yılı aşkın geçmişe sahip caddenin toprak altında kalan kısımları gün yüzüne çıkarılacak. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Phaselis Antik Kenti’nde geçtiğimiz haziran ayında başlatılan ve 4 bölgede devam eden kazı ve onarım çalışmalarını yerinde inceledi.
#ANTALYAMalazgirt Zaferi'nin 952. yıl dönümü etkinlikleri başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Ahlat'ta Malazgirt Zaferi kutlanacak. Türk tarihinde kazanılan en önemli zaferlerden olan Malazgirt Savaşı, 26 Ağustos 1071’de bugünkü Muş ilinin Malazgirt ilçesi yakınlarında Sultan Alparslan yönetiminde Selçuklu Devleti ile Doğu Roma İmparatorluğu arasında yapıldı. Alp Arslan'ın zaferi ile sonuçlanan Malazgirt Muharebesi, "Türklere Anadolu'nun kapılarında kesin zafer sağlayan son muharebe" olarak biliniyor. Peki, Malazgirt Savaşı ne zaman, kaç yılında oldu? İşte, Malazgirt Zaferi tarihi ve konu hakkında bilgiler.
#Malazgirt Zaferi TarihiTarih boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye toprakları, her bir köşesinde eşsiz hazineler barındırıyor. Bunlardan en dikkat çekeni ise 1960'lı yıllardan bugüne keşfedilen ve yüzyıllar öncesine ışık tutan yer altı şehirleri… Bu hafta uzmanlarımıza "Mutlaka görülmesi gereken yer altı şehirleri hangileri?" diye sorduk. Sıcak havalardan biraz olsun kurtulup tarihin izinde keşfe çıkılacak 10 yer altı şehrini önerdiler.
#RotaVerimli toprağı ve Dicle Nehri sayesinde tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar birçok ilke ev sahipliği yapmış Diyarbakır. Uygarlıkların doğuşuna ve yok oluşuna tanıklık etmiş, birikimiyle kültürlere ışık tutmuş. Fırat ve Dicle'den ismini alan Mezopotamya’da ‘Bereketli Hilal’ denen bölgenin kuzeye doğru kısmında hilalin ortasında kalan Diyarbakır’ın gizemlerine bakalım…
#DiyarbakırDeğerli okurlar... Bu haftaki yazımda, İç Anadolu’nun vahası değerinde gördüğüm Kapadokya bölgesinin ilginç oluşum hikâyesinden ve bu toprakların tarih boyunca ağırladığı uygarlıkların hüküm sürdükleri dönemlerde bölgenin içinden geçtiği belli başlı süreçlerden ama en önemlisi bölgenin mistik büyüsünden bahsedeceğim.
#KapadokaCumhurbaşkanı Erdoğan dün İstanbul’da açılışlar yaparken muhalefete “Denizin altından geçirdiğimiz Marmaray ve Avrasya Tüneli’yle biz bu ülkede tarih yazdık. Fatih karadan kadırgaları yürüttü. Onun torunları olarak Marmara’nın altından raylı sistemi yürüttük. Bay bay Kemal var mı böyle eseriniz? Yanındakiler var mı böyle eseriniz? Büyük şehirler elinizde, ne yaptınız” diye seslendi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTürkiye’nin ikonik yapılarından Kız Kulesi’nin bir zamanlar kara bağlantısı olduğu öne sürüldü. İçmimar Misbah İşli, Kız Kulesi üzerine yaptığı araştırmada, efsanelerde anlatıldığı gibi karayla bağlantılı bir gizli geçit bulunduğu bilgisine ulaşamadığını, ancak karadan kuleye sütunlu bir yolun olduğunu tespit etti. İşli, heyecan uyandıran keşfini ve araştırmasının detaylarını Hürriyet’e anlattı.
#Kız KulesiKültürel açıdan oldukça önemli bir yere sahip olan dara Antik Kenti, zengin tarihi dokulara sahiptir. Türkiye için büyük bir turistik alan olarak da öne çıkan bu kent hakkında birçok kişi bilgi almaya çalışıyor. Peki, Dara Antik Kenti nerede? Dara Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023) bilgilerini derledik.
#SeyahatTamamen tesadüf sonucu bulunan ve sonrasında büyük bir değer kazanan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, eşsiz eserleri ile birlikte ziyaretçileri ağırlamaktadır. Sizler için bu yazımızda Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesinin nerede olduğu, müzede yer alan eser ve müze hakkında bilgileri hazırladık.
#BodrumAdana Arkeoloji Müzesi oldukça eski zamanlardan beri ziyaretçilerine kapılarını açmaktadır. Müzede sergilenen eserlerin ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Yazımızda Adana Arkeoloji müzesi nerede, tarihçesi, eserleri, müze giriş ve ziyaret saatleri gibi bilgileri bulabilirsiniz.
#Adana Arkeoloji MüzesiBinlerce yıllık geçmişiyle pek çok kültürün bir arada yaşadığı, her birinin ayrı iz bıraktığı Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu coğrafyasında keşfedilmeyi bekleyen onlarca güzellik var. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Bu bölgelerimizde mutlaka görülmesi gereken yerler nereler?’ diye sorduk; 12 şehirden insanlık tarihini değiştiren antik kentlerden tutun da manastırlar, tarihi camiler ve buzul dağlarına kadar birbirinden harika 12 adresi önerdiler.
#Rota‘Bizans Şiir Antolojisi/4-15. Yüzyıllar’ kitabını hazırlayan Siren Çelik, “Bizans edebiyatı nedir?” sorusu eşliğinde ‘çok geniş topraklarda farklı ırktan, dilden ve dinden insanlara hükmetmiş’ Bizans’ın Yunanca, Latince, Arapça, Süryanice, Koptça, Ermenice ve Slavcadaki şiirsel dışavurumuna dikkat çekiyor.
#Bizans Şiir Antolojisi