Yıllardır uzmanlar hep meyve ve sebzenin önemli olduğunu, her öğünümüzde tabağın yarısının rengarenk sebzelerle doldurmamız gerektiğini söylüyor ancak çoğu insan bu hedeflere yaklaşamıyor. Yirmi yıldır dünyanın dört bir yanında uzun yaşayan insanların beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarını inceleyen bir ‘Mavi Bölge’ uzmanı, daha uzun ve sağlıklı bir yaşam için protein açısından zengin iki besine öncelik verilmesi gerektiğini söylüyor.
#KurubaklagilHani Michelin listesine girse diye hayal ettiğimiz yerler var ya; işte tam öyle bir yer İzmir’deki Kasap Fuat. Lokal, iyi malzeme ve doğru pişirme teknikleriyle lezzetin özüne odaklanan, nevi şahsına münhasır bir aile işletmesi. Listeye girmesinin ardından ziyaret ettim ve uykuluk, pikanya gibi imza lezzetlerini tattım; burası artık İzmir’deki vazgeçilmez durağım.
#Kasap FuatYemek yaparken dikkat edilmesi gereken pek çok detay var. Özellikle bakliyatlar haşlanırken doğru bir şekilde pişirme yapılmalıdır. Yeşil mercimek için doğru pişirme yöntemi de bilinmelidir. Yeşil mercimek nasıl haşlanır? Yeşil mercimek haşlarken dağılmaması için ne yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Yeşil Mercimek‘Süper besin’ son zamanların en popüler kavramlarından biri, ancak pek çok insan süper gıdanın gerçekte ne olduğu konusunda net bir fikre sahip değil. Peki ne demek süper besin? Hangi gıdalar bu kategoriye giriyor? Bu kavram neden tartışılıyor? En önemlisi de süper gıdaları tüketirken nelere dikkat etmek gerekiyor? Son dönemin favori süper besinlerini uzmanlarımızın da desteğiyle teker teker masaya yatırdık...
#SağlıkSağlıklı beslenme denince akla hemen tatsız, lezzetten yoksun yemekler geliyor. Oysa günümüzde hızla popülerleşen yeni nesil airfryer’larla bu algı çoktan yıkıldı. Çok az yağ kullanarak hem lezzetli hem de faydalı ve az kalorili lezzetler pişirmek çok kolay. Bu aletlerin meyve kurutma ve taze otları baharat yapabilme özelliklerini de sık sık kullanıyorum…
#İslim KebabıDiyet yapanların ya da yediklerine dikkat eden kişilerin yemeklerinde lezzetten ödün vermek zorunda kaldıklarına inanılır. Oysaki doğru pişirme teknikleriyle leziz, besleyici ve üstelik az yağlı yemekler yapmak pekâlâ mümkün olabilir. Nasıl mı? Son zamanların gözdesi ürünü Airfryer'ı ve sağladığı kolaylıkları gelin hep birlikte inceleyelim…
#Sponsorlu İçerikZarif bir tabağın ortasına yerleştirilmiş tek bir kırmızı karides... İşte bu kadar basit; bir o kadar iddialı ve lezzetli… Yaptığı iyi işleri fazla haykırmadan, mütevazı bir şekilde aksiyona döken yerlere bayılıyorum. Bodrum Türkbükü’ndeki No:81 Hotel’in, şef Gürkan Ürün yönetimindeki restoranı Daze de işte bunlardan biri...
#Şef Gürkan ÜrünBu mevsimin bize verdiği meyve ve otların tadı hafif, ferah, mayhoş ve taze olur, ekşimtırak aromalar ön plana çıkar. Limon da onlardan biri... Güçlü asidik aromasıyla tatlılara çok yakışır; kokusuyla da yemeklere tazelik katar. Kabuğunun rendesi tatlı-tuzlu tüm soslarda harikalar yaratan limonun ‘güzellik’lerine ve limonlu tariflere buyurun.
#LimonGünümüzde birbirinden farklı balık çeşitleri bulunmaktadır. Bu balıkların her biri farklı özelliklere sahiptir. Mürekkep balığı da özel balıklardan birisidir. Mürekkep balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Mürekkep balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Balıkların birbirinden önemli faydaları bulunmaktadır. Besin değeri yüksek olan balıklar arasında palamut balığı da bulunmaktadır. Palamut balığının pişirme yöntemleri ise oldukça merak ediliyor. Palamut balığı nasıl pişirilir? Palamut balığı nasıl temizlenir ve avlanır detayları ile derledik.
Alışverişe gittiğimizde en iyi ürünleri almaya, sebze ve meyveleri iyi yıkamaya, doğru pişirme teknikleriyle sağlıklı yaşamaya çalışıyoruz. Kendimizce mutfağımızdaki her detaya dikkat ediyoruz. Ancak bu kadar titiz davrandığımız halde maalesef ki farkında olmadan yaptığımız hatalar, sağlığımızı olumsuz etkileyebiliyor. Ne kadar sağlıklı beslenirsek beslenelim, evimizin kalbi olan mutfağımızda bazı şeyleri doğru yapamazsak, hastalıklara da davetiye çıkarmış oluyoruz. Peki, doğru mutfak malzemelerini kullanıyor muyuz? Kullandığımız plastik ürünler bize nasıl zarar veriyor? Kullandığımız tencere ve tavalar sağlığımızı nasıl bozuyor? Gelin, hep birlikte mutfağımızdaki tehlikelere birlikte bir göz gezdirelim.
#SağlıkTadı ve kolay hazırlanışı nedeni ile son yıllarda en çok tercih edilen gıdalardan birisi de pizzadır. Pizza fiyatları nedeni ile evde pizza pişirmek isteyen kişilerin sayısı bir hayli fazladır. Pizzayı sorunsuz olarak pişirmek isteyen kişiler pizzanın fırında kaç dakikada piştiği gibi sorulara yanıt arıyor. Pizza kaç dakikada pişer? İşte merak edilen tüm detaylar.
#Pizza Kaç Dakikada Pişer?Kavurma, Kurban Bayramının vazgeçilmez ritüellerinden birisi olmaktadır. Uzun süre dayanabilme özelliğine sahip olması dolayısıyla pek çok kişi tarafından tercih edilen kavurma, belirli püf noktalarını da içerisinde barındırmaktadır. Kavurmanın tuzu ne zaman atılır sorusu da bu nedenle bunlardan birisini oluşturmaktadır. Peki, kavurmanın tuzu ne zaman atılır? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#KavurmaMehmet Yalçınkaya 35 yıllık meslek hayatının ilk kitabı ‘Denizden’i geçen hafta çıkardı. Mutfağımızdaki balık algısını değiştirmek isteyen, yok olan türlere dikkat çeken ve bu konuda farkındalık yaratmak isteyen Mehmet Şef’le Ayvalık’ta bir araya geldim...
#YAZARKurban Bayramı’nda kavurma yapmak olmazsa olmazımızdır. Ancak kurbanın yeni kesilmiş olması nedeniyle etin yumuşak olması için bekletilmesi gerekir. Peki yumuşacık kurban kavurması nasıl yapılır? İşte kurban etinden kavurma tarifi için püf noktaları…
#Kurban Etinden KavurmaDananın göğü omurları üzerinden boynuna doğru olan bölümünden elde edilen en lezzetli etler arasında yer alan antrikotun nasıl bir lezzete, sululuk oranına ve yumuşaklığa sahip olacağı nasıl pişirildiği ile doğrudan etkilidir. Antrikot nedir? Neden sert olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Antrikot Nedir?Brokoli, insan sağlığı için faydalı olan besinlerin başında geliyor. Düzenli olarak tüketildiğinde tansiyondan diyabete pek çok rahatsızlığı önlemeye yardımcı oluyor. Ayrıca vitamin ve mineral yönünden de oldukça zengin bir besin. Peki brokolinin faydaları nelerdir? Brokoli tüketirken dikkat edilmesi gerekenler...
#BrokoliTüketicilerin mutfakta yaptığı en yaygın hatalardan biri, eti pişirmeden önce yıkamak. Geçmişte rastlanılan et kesim şartlarının günümüzdeki teknolojilerle kıyaslanmayacak kadar ilkel şartlarda olmasına ve etin kesim esnasında toz, kıl ve tüy gibi maddelerle temas etmesine dayalı algı, eti yıkamanın temelini meydana getiriyor. Tüketicilerin eti yıkamak için farklı yöntemler kullandığını belirten Dr. İlkay Gök, yıkanan etin, bakteriyel zehirlenmelere ve hastalanmalara yol açabileceğine dikkat çekiyor.
#Et Yıkanır MıYeni bir yıl yeni başlangıçlar, yeni umutlar anlamına geliyor. Genellikle yılbaşı akşamları yeni seneye zengin yılbaşı sofraları eşliğinde giriliyor. Bu sene 31 Aralık akşamı başlayacak sokağa çıkma kısıtlaması 4 gün sürecek ve bu da koronavirüs pandemisi gölgesinde geçecek yılbaşı gününün çok dikkat gerektirdiğine işaret ediyor. Çünkü çeşit çeşit yemeklerle hazırlanacak sofralar normalde tüketilenden daha fazla yemek yemeye ve 4 gün boyunca evde olmak da hareketsizlik nedeniyle farklı sağlık problemlerine yol açabilir. Fitoterapi Uzmanı Diyetsiyen Rumeysa Kalyenci, yılbaşı sofraları ve sokağa çıkma yasağı süreci için beslenme önerilerinde bulundu.
#YılbaşıDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünyada her yıl 2,9 milyon kadın meme kanserinden etkileniyor. Günümüzde her 10 kadından birine ise meme kanseri teşhisi konuyor. Yapılan araştırmalar, sebze ve meyve bakımından zengin beslenmenin meme sağlığını koruduğunu ve meme kanserine yakalanma riskini yüzde 40 civarında düşürebildiğini gösteriyor.
#Meme KanseriYanlış pişen besinlerin vitamin ve mineral değerini kaybettiğini ifade eden Uzman Diyetisyen Ecem Ocak, uzman tavsiyesi olmadan tüketilen takviye gıdaların zararlarından bahsetti ve doğru beslenme önerilerinde bulundu.
#Koronavirüs