Ezber bozan bir bilgi ama gerçek…Patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeBir gün önceden artan pilavlarınız, patates ya da makarnanız aslında oldukça sağlıklı desek çoğunuz ‘Hadi canım olur mu öyle şey?” dersiniz. Ezberleri bozan bir bilgi ama gerçek… Yememek için kendimize engel olmaya çalıştığımız patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeDiz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz AğrısıAnne Iarchy, hayatı boyunca böcek ısırıklarına karşı aşırı mücadele etti çünkü her seferinde vücudu aşırı reaksiyon gösteriyordu. Ayakları ve elleri bu ısırıklardan sonra normal boyutlarının neredeyse iki katı kadar şişiyor, enfeksiyon oluşuyor, her yaz en az bir kez acillik oluyor. Peki neden bazı insanların böcek ısırıklara neden bu şekilde tepki veriyor? Uzmanlar bağışıklık sistemimiz, vücut kokumuz ve hatta vücut ölçülerimizin bile bunda etkili olduğunu söylüyor.
#Sivrisinek50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz ProblemleriTikTok başta olmak üzere diğer sosyal medya platformlarında popüler olan Hint yağı içme trendi, birçok kullanıcı arasında ilgi görse de bu uygulamanın gerçek sağlık yararlarından çok riskler taşıdığı vurgulanıyor. Hint yağının detoks etkisi sağladığı, bağırsakları temizlediği, sağlıklı yaşam ve kilo kaybına katkı sağladığı iddiaları öne sürülse de internet üzerindeki yaygın videolar, bu tür kullanımın potansiyel yan etkilerine işaret ediyor. Uzmanlar Hint yağı içmenin neden olduğu sağlık sorunlarını ve risklerini Hurriyet.com.tr'ye anlattılar.
#SağlıkMevsimsel saç dökülmesi, genellikle ilkbahar ve sonbaharda yaşanan, mevsim değişiklikleriyle ilişkili bir durumdur. Bu dönemlerde, saç dökülmesinde artış görülebilir çünkü vücut, mevsim değişikliğine uyum sağlamak için hormonal ve biyolojik olarak bazı değişiklikler yaşar. Mevsimsel saç dökülmesi doğal bir süreç mi, endişe verici bir durum mu? İşte yanıtı...
#Saç DökülmesiBirleşik Krallık'taki Lancaster Üniversitesi'nde yaşlanma üzerine çalışan ve Biogerontologist Dr. Clancy, Business Insider’a yaptığı açıklamada uzun ve sağlıklı bir yaşam umuduyla aldığı takviyelerin bazılarını bilimsel araştırmalarda okuduğu faydaları nedeniyle, bazılarını ise yaptırdığı kan testlerinde bazı değerlerin eksik çıkması nedeniyle aldığını söyledi. Örneğin Dr. Clancy balık yemeyi sevmediği için balık yağı alıyor, D vitamini ve magnezyum takviyelerini onun yaşındakilerin alması gerektiği için kullanıyor.
#Gıda TakviyesiUzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek elbette hepimizin hayali… Bu uğurda kimilerimiz spor yapıyor, sağlıklı besleniyor, kimi ruhuna iyi gelen hobiler ediniyor, kimi de besin takviyeleri alarak kendini korumaya alıyor. Yaşlanma üzerine araştırmalar yapan bir bilim insanı olan Dr. David Clancy de uzun ve sağlıklı bir yaşam umuduyla 6 vitamin takviyesi aldığını açıkladı. İşte Dr. Clancy'nin aldığı o takviyeler ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Berrin Karadağ'ın bu takviyelerin yaşlanma üzerine etkileri hakkında yorumları...
#Gıda TakviyesiHerhangi bir marketin süt ürünleri reyonu, farklı yağ seviyelerine sahip çeşit çeşit ürünlerle dolu: Yağsız, az yağlı, tam yağlı... Peki en sağlıklı seçenek hangisi? Onlarca yıldır uzmanlar, süt yağı ve sağlık söz konusu olduğunda 'az yağlı' ya da 'yağsız' seçeneklerinin daha sağlıklı olduğunu söylüyordu. Ancak güncel araştırmalar bu bilginin doğru olmadığını ortaya koydu. Yağlı sütler kalp sorununa mı neden oluyor? Yağsız sütler kilo verdiriyor mu? Kimler hangi sütü tercih etmeli? Uzmanlar ne diyor?
#SütFazla kilo, pek çok uzmana göre sağlığı tehdit eden unsurların başında geliyor. Fazla kilonun, kalp damar hastalıklarından diyabete kadar pek çok hastalığa zemin hazırladığı sıklıkla söyleniyor. Ancak geçtiğimiz günlerde İngiliz Diyetisyenler Derneği, ezberleri bozan bir açıklamada bulunarak kadınların ve 60-65 yaş üstü bireylerin ‘biraz fazla kilolu’ olmasını tavsiye etti. Peki bu tavsiyeyi nasıl yorumlamak gerekiyor? ‘Biraz fazla kilolu olmak’ açıklamasındaki kilo miktarı tam olarak ne olmalı? Vücut yağı nasıl faydalar sağlıyor? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkHerhangi bir marketin süt ürünleri reyonu, farklı yağ seviyelerine sahip çeşit çeşit ürünlerle dolu: Yağsız, az yağlı, tam yağlı... Peki en sağlıklı seçenek hangisi? Onlarca yıldır uzmanlar, süt yağı ve sağlık söz konusu olduğunda 'az yağlı' ya da 'yağsız' seçeneklerinin daha sağlıklı olduğunu söylüyordu. Ancak güncel araştırmalar bu bilginin doğru olmadığını ortaya koydu. Yağlı sütler kalp sorununa mı neden oluyor? Yağsız sütler kilo verdiriyor mu? Kimler hangi sütü tercih etmeli? Uzmanlar ne diyor?
#SütGıda takviyesi kullananan, sağlığa faydalı olduğunu düşünen milyonlarca insan var. 'Süper haplar' olarak piyasada olanbu takviyeler, gerçekten iddia ettikleri etkilere sahip mi? Onca insan parasını çöpe mi atıyor? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Gıda TakviyesiSıcak havalarda sivrisineklerden kurtulmak için türlü yollar deneriz. Bunlardan biri de elektrikli sinek kovucular. Bu aletler sayesinde sivrisinek probleminden kurtulmak istiyoruz ama yapılan araştırmalar elektrikli kovucuların hem sivrisinekler üzerinde sandığımız kadar etkili olmadığını hem de zararsız binlerce böceği öldürdüğünü söylüyor. Peki neden elektrikli kovucular sivrisinekler üzerinde etkili değil? Açık havada sivrisineklerle mücadele için balkon ve bahçelerimizde nasıl önlemler alabiliriz? Prof. Dr. Hüseyin Çetin ile konuştuk.
#SivrisinekBalık hem tadının verdiği keyif hem de kalp sağlığından beyin fonksiyonlarına saymakla bitmeyen onlarca yararıyla çoğumuz için vazgeçilmez bir besin. Onu haftalık beslenme düzenimize daha sık dahil etmenin en kolay yollarından biriyse ton balığı… Yazarımız Dr. Ayça Kaya güçlü bir magnezyum ve protein kaynağı olduğunu; semizotu, roka, dereotu gibi yeşilliklere katarak dengeli bir öğün hazırlayabileceğimizi söylüyor.
#BalıkMilyonlarca insan faydalı olduğunu düşünerek gıda takviyesi kullanıyor ancak bazı uzmanlar, bunların işe yaradığına dair çok az kanıt olduğunu söylüyor. 'Süper haplar' olarak piyasaya sürülen gıda takviyeleri, gerçekten iddia ettikleri etkilere sahip mi? Onca insan parasını çöpe mi atıyor? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkSağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşamın getirdiği en önemli sorunlardan biri de bölgesel yağlanmalardır. Özellikle bel çevresinde oluşan yağlanmalar, vücuttaki inflamasyonu arttırdığı için kanser başta olmak üzere kalp ve diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini arttırır.
#SağlıkMüzik okumak hayaliyle gittiği konservatuvar seçmelerinde, kendini oyunculuk bölümünde buldu. Yıllarca birçok karakter canlandırdı. Yeteneği onu Cannes’a taşıdı. Şimdi Kanal D’de yayımlanan ‘Ya Çok Seversen’ dizisinde karşımıza çıkıyor. Hatice Aslan’la buluştuk: “Biz insanlar neşeli varlıklarız; açgözlülüğümüzü, art niyetimizi ve cehaletimizi kontrol altına alabiliriz...”
#Hakan GENCEKimya eğitimi alan ve global ilaç firmalarında çalışan Gülben Sabuncu Gürses ile Mine Gürses Bozarslan hayallerinin peşinde gitmek istedi ve istifa ederek markalarını kurdu. Doğal içerikli kişisel bakım ürünleri üreten girişimciler iki yılda önemli yol kat etti. Yılda 100 bin adet üretime ulaşan marka, önümüzdeki yıl yüzde 100 büyüme hedefliyor.
#Gülben Sabuncu GürsesYaz aylarının en büyük sorunlarından biri sivrisinekler. Evde televizyon izlerken, gece uyurken, açık havada yürüyüş yaparken, sevdiklerimizle piknikteyken özetle her an her yerde bir sivrisinek ısırığına maruz kalabiliyoruz. Öte yandan bazıları sivrisineklerin deyim yerindeyse hücumuna uğrarken bazılarında tek bir ısırık bile olmuyor. Peki insanlar için en ölümcül hayvanların başında gelen sivrisinekler insanları neden ve nasıl ısırıyor? Isıracakları insanı neye göre seçiyorlar ve biz korunmak için gerçekten bir şeyler yapabilir miyiz?
#SivrisinekBronzlaşmış cildin kendini yenilemesi gerekir. After sun’lar, yani güneş sonrası bakım kremleri de cildin nemlendirilmesine ve güneşin zararlı etkilerinin onarılmasına destek olur. Tatil çantanıza atabileceğiniz en iyi ürünleri uzman jürimize sorduk.
#After SunUzmanlar özellikle yaz aylarında dışarı çıkmadan önce güneşin zararlı ışınlarından ve cilt kanserinden korunmak için güneş kremi sürülmesini tavsiye ediyor. Ancak güneş, insan sağlığı için pek çok yararı olan D vitamini üretimini de tetikliyor. Peki güneş kremi sürerek zararlı ışınlardan korunurken güneşin faydalarından mahrum mu kalıyoruz? Uzmanlara sorduk...
#Sağlık