Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, kimyasal ürünler kullanılarak üretilen sentetik gıda boyalarından elde edilen resim baskılı ve süslemeli yaş pastaların, çocuklarda hiperaktivite bozukluğuna, bağışıklığı güçlü olmayan kişilerde de deri dökülmesi, astım, kanser gibi rahatsızlıklara yol açabileceğini söyledi.
#PastaÇocuklar için yemek yemek her zaman sıkıcı olmak zorunda değil… Beslenme alışkanlıklarını renkli tabaklar hazırlayarak değiştirebilir, öğünlerini daha canlı ve iştah açıcı hale getirebilirsiniz. Üstelik bunu yaparken gıda boyası kullanmanız da gerekmiyor.
#ÇocukVitamin ve mineral zengini aynı zamanda antioksidan deposu kırmızı pancar; yaprakları da yenebilen, ıspanakgiller ailesinden gelen bir kök sebzedir. Yemeği, çorbası, salatası ve turşusuyla sofralarımıza lezzet ve sağlık getiren kırmızı pancar, rengi dolayısıyla da doğal gıda boyası olarak kullanılır.
#Kırmızı PancarKonya'nın Ereğli ilçesinde yetiştirilen siyah havuçlar, 5 bin metrekare alanda kurulu fabrikada konsantre hale getirildikten sonra gıda renklendiricisi olarak kullanılmak üzere 25 ülkeye gönderiliyor. Fabrika müdürü, "Türkiye'ye özel bir ürün ve bu zinciri en iyi şekilde ulaştıran bir konumumuz var" diyor.
#Siyah Havuç- Türkiye'de sadece Ereğli'de üretilen, taze tüketimin yanında şalgam suyu ve konsantre sanayisi gibi birçok alanda kullanılan siyah havucun hasadı başladı - Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Soylu: "Her ne kadar şalgam suyu güney illerimizle özdeşleşmiş olsa da ham maddesi Ereğlimizdir, ilçemizde üretilen siyah havuçlardır" - "İlçedeki bir firmamız yıllık 6 bin ton konsantre üretiyor. Bunun yüzde 95'i başta İtalya, Fransa, İspanya gibi Avrupa ülkeleri ile Uzak Doğu'ya ihraç ediliyor"
Türkiye’de lale soğanı üretiminde, her yıl soğan çoğaltmak için kafası koparılıp atılan yaklaşık 35 milyon lale çiçeğinin taçyaprakları, bundan böyle doğal gıda boyası olarak sofralarımızı renklendirecek. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, projenin ilk denemelerinin yapıldığını ve olumlu sonuçlandığını açıkladı.
Beslenme uzmanı Kayla Daniels, erişim kolaylığı nedeniyle çok sık tüketilen aşırı işlenmiş 9 gıda ürününe karşı uyardı. Hazır erişteden diyet kolaya kadar uyarılarda bulunan Daniels, bu gıdaların kolon kanseri, şeker hastalığı, kalp hastalığı ve hatta organ yetmezliğine sebep olabileceğini ifade etti.
#UzmanTarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı laboratuvar testleri sonucunda ürünlerinde taklit ve tağşiş tespit edilen üreticileri ifşa etmeye başladı. Özellikle et ürünlerinde domuz ve tek tırnaklı hayvan eti tespit edilmesi tepkilere neden olurken, pul biber gibi baharatlarda gıda boyası kullanılması ve zeytinyağlarına bitkisel yağ karıştırılması dikkat çekti. Liste her gün güncellenirken son yapılan beş testte, Antep fıstığı yerine ay çekirdeği, dana köfte yerine deri dokusu, lahmacun içinde ise tavuk taşlığı bulundu. Peki bu ürünler tadından, kokusundan ve görüntüsünden anlaşılır mı? Sağlığımızı nasıl etkiliyorlar? Tüketici nelere dikkat etmeli? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkPastacılıkta kullanılan bir malzeme olan krem tartar, ne olduğu çok merak edilen bir ürün. Birçok tatlının hammaddeleri arasında yer almasının yanı sıra sağlığa faydalarıyla da dikkat çeken krem tartarı ve kullanım alanlarını sizin için araştırdık.
#Krem Tartar NedirRamazan ayının başlamasına sayılı günler kala iftar sofralarının gözdesi olan hurma, tezgâh ve raflardaki yerini aldı. Ancak faydalı diye tüketilen hurma sizi sağlığınızdan edebilir. Çünkü gıda sahtekarları hurmaya da el atmış durumda… Peki sahtekârlar hurmada hangi yöntemlere başvuruyor? Hurma alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? Uzman Diyetisyen Nihan Yakut, hurmadaki hileleri ve hurmanın faydalarına dair tüm detayları hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkHer gün soframıza gelen gıdalar üzerinde öyle büyük oyunlar dönüyor ki maliyeti düşürmek için yapılan hileler pes dedirtiyor. Süt ürünleri, zeytinyağı, salça, sirke, tereyağı derken Ramazan ayının yaklaşmasıyla pastırma da bunlardan nasibini aldı. Peki pastırmada en çok hangi hilelere başvuruluyor? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık anlatıyor.
#SağlıkTürkiye’den Singapur’a ihraç edilen üç baharat ürünü; öğütülmüş sumak, öğütülmüş tatlı biber ve tavuk baharatında ayakkabı ve zemin cilası gibi plastik renklendirmede kullanılan Sudan I-III-IV isimli kimyasal renklendiriciler tespit edildi. Singapur Gıda Bakanlığı söz konusu baharatların toplatılması ve kullanılmaması çağrısı yaparken, uzmanlar doğada olmayan canlılıktaki renkleri yaratabilmek için kullanılan sentetik gıda boyalarının çocuklarda hiperaktivite bozukluğu, yetişkinlerde ise kanser başta, deri dökülmesi, astım, alerji gibi rahatsızlıklara yol açabileceği konusunda uyarıyor.
#BaharatAK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. "Konuşmamın hemen başında tüm gençlerimize bir müjde vermek istiyorum" diyen Erdoğan, "Bir süredir üzerinde çalıştığımız ve kamuoyunda öğrenci affı diye bilinen teklifi önümüzdeki günlerde Meclisimizin takdirine sunuyoruz" dedi. TÜSİAD'a da sert tepki gösteren Erdoğan, "TÜSİAD bu gidişiyle devam ederse bu iktidarın kapısını hiç çalmasın. Bu kapı yerli ve milli duruş sergileyene açıktır, sergilemeyene kapalıdır" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, polise yumruk atan DBP'li vekille ilgili olarak da "Süratle dokunulmazlığının kaldırılması gerekir" diye konuştu. Konuşmasında Yunanistan'la ilgili mesajlar da veren Erdoğan, "Birileri tarafından şımartılarak üzerimize salınan Yunanistan tarafından ülkemize oynanan oyunun farkındayız" sözleriyle tepki gösterdi. CHP lideri Kılıçdaroğlu'na seslenen Erdoğan, "Ya adaylığını açıkla, ya da adayını açıkla" çağrısında bulundu.
#AnkaraSon dönemde Instagram’dan TikTok’a sosyal medya mecralarında en sık paylaşılan içeceklerden biri mavi kelebek sarmaşığı çayı. Peki, rengârenk tariflerin başaktörü olan bu bitki gerçekten de pek çok şeye faydası olan bir ‘mucize’ mi, yoksa bilimsel dayanakları olmayan yeni ve başka bir tuzak mı?
#GAZETEHABERLERİPatili dostlarınıza bir doğum günü partisi vermeye ne dersiniz? Hele de iştahla yiyecekleri ama daha da önemlisi, şeker ve koruyucu madde içermeyen bir pastayla, en sevdiği arkadaşlarıyla... Onlara özel; etli, sebzeli veya meyveli pastalar ve partiler hazırlayan mekânların sayısı gün geçtikçe artıyor. Birkaçına göz atalım...
#Doğum Günü Partisi1986 yılında Kahramanmaraş’ta 4 makine ile tekstil sektörüne adım atan BLC Group, bugün aylık 250 ton kumaş üretip satıyor, 1200 tona kadar da kumaş boyuyor. Tekstil sektöründeki dünya devlerine satış yapan grup ihracatta büyüme hedefliyor. Salgının etkisiyle Çin’e olan talebin azalmasını fırsata çeviren şirket Avrupa ve ABD pazarına odaklandı.
#GazetehaberleriSon dönemde Instagram’dan TikTok’a sosyal medya mecralarında en sık paylaşılan içeceklerden biri mavi kelebek sarmaşığı çayı. Peki, rengârenk tariflerin başaktörü olan bu bitki gerçekten de pek çok şeye faydası olan bir ‘mucize’ mi, yoksa bilimsel dayanakları olmayan yeni ve başka bir tuzak mı?
#GazetehaberleriYaz gelince akla ilk o geliyor, 7’den 70’e herkes severek yiyor ama gıda sahtekarları dondurmaya da hile bulaştırıyor. Merdiven altı firmalar dondurmaya daha ucuza mâl olsun diye öyle malzemeler katıyorlar ki insan sağlığını hiçe sayıyorlar. Dondurma ile birlikte neler yiyoruz neler...
#DondurmaTürkiye tarım ürünleri bakımından oldukça zengindir. Tarım ürünleri çeşitliliği bakımından dünyaya örnek olan Türkiye'de yetişen safran da çok değerli bir tarım ürünüdür. Safran nasıl yetişir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Safran Nasıl Yetişir