Paylaş
Kırmızı pancar kan basıncını düşürmekten yorgunluğu gidermeye, diyabet riskini azaltmaktan damar çeperini korumaya kadar birçok fayda sağlar. İşte bunlardan bazıları…
Yapılan bazı çalışmalara göre pancar gibi nitrat konsantrasyonundan zengin olan sebzeler, kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Beslenmeyle birlikte vücudumuza alınan nitrat, nitrik okside indirgenir. Nitrik oksit, kan damarlarının genişlemesini ve kan basıncının düşmesini sağlar. Pancar ve pancar suyu nitrat bakımından zengindir. Dolayısıyla pancar, yüksek tansiyona bağlı kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilir.
100 gram çiğ pancar 43 kcaldir ve 2,5 gram lif içerir. A, C, B9 ve B6 vitaminleri, potasyum, magnezyum, fosfor, demir ve manganez minerallerini içerir. İçeriğindeki alfa-lipoik asit kan şekerini düşürmeye yardımcı olur. Pancara kırmızı rengini veren antienflamatuar özelliğe sahip betalainlerdir. Betalainler kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Betalainlerden faydalanmak için kırmızı pancarın çiğ tüketimi daha faydalı olur.
Yapılan bazı çalışmalar kırmızı pancar suyunun egzersiz sırasında fiziksel performansı artırabileceğini göstermiştir. Pancar, içerdiği nitratlar dolayısıyla kan akışının artmasına ve hücrelere daha çok oksijen taşınmasına yardımcı olarak organların oksijenlenmesini artırır. Böylece egzersiz sırasında oksijen gereksinimi azalır. Dolayısıyla egzersiz öncesi içilen bir-iki bardak kırmızı pancar suyu veya tüketilen bol pancarlı bir salata yorgunluğu önlemeye ya da geciktirmeye yardımcı olur.
Pancar içeriğindeki nitratlar, damarları genişleterek beyne kan akışını artırır. Dolayısıyla bilişsel işlevi güçlendirmeye ve unutkanlık, bunama gibi hastalıkları önlemeye yardımcı olur.
Not: Pancar, oksalat içeriği nedeniyle böbrek taşı riski olanlar tarafından dikkatli tüketilmelidir.
Malzemeler: 1 büyük kök kırmızı pancar, 1 orta boy havuç, 1 orta boy kivi, 1 orta boy salatalık, yarım çay kaşığı toz zencefil
Yapımı: Tüm meyve ve sebzeler katı meyve sıkacağında sıkılır. Zencefil eklenip karıştırılır. Taze olarak tüketilmelidir.
Paylaş