Kahramanmaraş’ta düzenlenen Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği’nin EXPO açılışına katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Ülkemizde 2022 yılında 128,6 milyon tona ulaşmıştır. Bitkisel üretim değeri ise; 2002- 2021 döneminde 32 milyar TL seviyesinden, geçtiğimiz yıl 306,4 milyar TL'ye yükselmiştir. Sertifikalı tohum üretim miktarı 2022 yılında 1,36 milyon tonu aşmış durumdadır" dedi.
#Cevdet YılmazBaharla birlikte doğa yavaş yavaş uyanırken evlerimizdeki bitkilerin bakımını yapmanın, olanlara yenilerini eklemenin de tam zamanı. İnsanlar üzerinde sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi olan, stresi ve olumsuz duyguları azaltan ev bitkilerine bakmanın inceliklerini uzmanlar anlattı.
#Bitki SağlığıBazen altına mevsim sebzelerini koyarak pişiriyor ve böylelikle doyuruculuğunu arttırıyorum, bazen de çeşitli garnitürlerle çöp şişe geçiriyorum. Mevsiminde çokça yediğim balığın yanına bol rokalı ve sarımsaklı bir salata yapmayı da ihmal etmiyorum. Omega-3 zengini balıkla yapabileceğiniz 3 tarifim var!
#BalıkSafranbolu ilçesinde adını veren “Safran” çok uzun yıllardan beri çiçek tepecikleri, baharat ve gıda boyası olarak kullanımı söz konusu olan soğanlı bir bitkidir. Sizin için Safran çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Safran çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği şeklinde en fazla merak edilen konu başlıklarını tüm detayları ile birlikte derledik.
# Safran ÇiçeğiKar çiçeği, düğün çiçeğigiller familyasından olan bir bitki türüdür. 16. yüzyıldan bu yana yetiştiriciliği yapılan kar çiçeği hakkında bilinmeyen birçok nokta bulunuyor. Kar çiçeği nedir, bakımı nasıl yapılır, anlamı nedir, özellikleri ve faydaları nelerdir, sulanması nasıl yapılmalı gibi soruları yanıtladık.
#Kar Çiçeğiİnsanlar bazı çiçeklerin görüntüsüne bazılarının ise kokusuna hayrandır. Dolayısıyla kokusuna ve görüntüsüne göre tercih yaparlar. Ancak bazıları vardır ki hem kokusu hem de görünümüyle insanları kendine çekmektedir. İşte bunlardan biri olan Fulya Çiçeği hakkında tüm detayları derledik.
#Fulya ÇiçeğiKaracabey, sahip olduğu uzun sahili ile dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra doğal güzellikleri de oldukça zengin. Eskikaraağaç’tan longoza, Uluabat’tan ıhlamur ormanlarına, ayı barınağından haraya kadar sosyal mesafeyi koruyarak, güzel vakit geçirebileceğiniz birçok alternatif bulunuyor.
#Serhat TezcanAnadolu doğasında en son 123 yıl önce görülen ve nesli tükenen ‘yitik lale’nin anayurdu Amasya’ya geri kazandırılması için bir proje başlatıldı. Proje kapsamında İngiltere’den getirilen tohumlar, ekildiği Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde filizlendi. Yapılan çalışmalarla ‘yitik lale’ 2023’te doğal ortamı olan Amasya’ya tekrar kazandırılmış olacak. Böylece Türkiye’de ilk kez nesli tükenmiş endemik bir tür doğal ortamında yeniden hayat bulacak.
#GazetehaberleriBaharda yapılan ekim ve dikimlerin meyvelerini verdiği, emeklerin karşılığının görüldüğü ayın içindeyiz. Bu yüzden ağustos bereket ayı olarak da bilinir. Bununla birlikte geçiş ve sıcaklıkların tavan yaptığı dönem olduğundan çiçek ve bahçeler için en riskli aylardan aynı zamanda. Peki nerede ne yapmalı, neyi nereye ekmeli?
#ÇiçeklerUŞAK merkeze bağlı Kayaağıl Köyü’ndeki İtecik Dağı’nın 1200 metre yüksekliğindeki zirvesinde açan koruma altındaki İtecik lalelerini koparmanın cezası cep yakıyor. Uşak Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Hüseyin Tekin, laleyi koparmanın cezasının 41 bin lirayla kadar çıktığını söyledi.
#UşakTürkiye’nin en büyük gül bahçesi Isparta, son yıllarda lavanta üretimiyle de adını duyurmaya başladı. Keçiborlu ilçesindeki, Kuyucak, Kuşcular, Aydoğmuş, Çukurören ve Ardıçlı köylerindeki lavanta tarlalarının genişliği 3 bin hektara ulaşıyor. Özellikle Kuyucak Vadisi, temmuz ortasından ağustosa kadar lavanta vadisine dönüşüyor. Bölgede gül ve lavanta tarımını geliştirmek için çalışan Süleyman Demirel Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Baydar yazdı.
Yurtdışında timsah yılan, deve kuşu bacağı derisi gibi nesli tükentem tehlikesi altındaki canlıların derisinden üretilen çanta, ayakkabı, deri benzeri eşyaları için gerekli belgenin sunulmaması durumunda söz konusu eşyalara el konulabilir.
Bu hafta normalde oturtmasıyla bilinen patlıcandan üç ayrı tarifim var. Biri klasik Adana yemeği, patlıcan tava olarak biliniyor. Güveçte yapınca lezzeti bir başka oluyor. Diğer ikisi benim tariflerim. Patlıcan ve kabaklı nefis bir pide-pizza, diğeriyse nefis bir salata. Kendisini meze olarak da görebilirsiniz
İstanbul’un cadddelerinde, meydanlarında gördüğünüz lale çeşitliliği sizi yanıltmasın. Marmara Bölgesi’nin sadece iki doğal lalesi var: Tulipa orphanidea ve thracica. Şehirdeki lale şovunu hazırlayan Büyükşehir Belediyesi bu laleleri sergilemeyi akıl edemediği için her ikisini de mayıs ortasına kadar yalnızca Çatalca ve Şile’nin çayırlarında görebilirsiniz.