Paylaş
Haftada Türkiye’ye giriş yapan orkide yüklü TIR sayısı 8’e ulaşırken, yıllık satış 750 bin adede çıktı. Talepte yaşanan artışla birlikte 5 büyük çiçek üreticisi tüm üretimini orkideye kaydırırken, yıllık satışlar 100 milyon liraya ulaşıyor. Fiyatların 20 liradan başlayıp, 900 liraya kadar ulaştığı orkidede en fazla talep, 60 farklı çeşidi bulunan phalaenopsis türünde yoğunlaşıyor. Pastel, beyaz ve fuşya renklerinin ön plana çıktığı Türk orkide pazarında, Cibidium, Cattleya ve Orcidium türleri de ön plana çıkıyor.
150 bin adedi yerli
Yılda satılan 750 bin adet orkidenin 150 bin adedini yerli üretim oluştururken 600 bin adedi de başta Hollanda olmak üzere yurt dışından ithal ediliyor. Bunun yarısına yakınını da yapı marketler ile bazı perakende zincirleri gerçekleştiriyor. İthalat ve üretimde yaşanan artışların fiyatlarda düşüşe yol açmasına rağmen orkide en pahalı çiçeklerin başındaki yerini koruyor. Yapı marketlerinde 20 lira civarında satılan orkidelerin fiyatı, çiçekçilerde 75 liradan 900 liraya kadar uzanıyor. Tropikal bir bitki olan orkide Hollanda başta olmak üzere Filipinler, Çin, Endonezya ve Singapur’un yanı sıra İtalya ve Polonya’da da üretiliyor. Avrupa ülkelerinin yıllık kişi başı çiçek harcaması, 100 dolar olurken, bu Türkiye’de 3 doları geçmiyor.
10 ithalatçı firma, ithalatlarını ağırlıklı olarak Hollanda’dan gerçekleştirirken, yerli üreticiler de orkide üretimine uygun özel seralar oluşturarak, Phalaenopsis türünü yetiştiriyor. Tropik, ılıman ve serin gibi farklı iklim kuşaklarında doğal halde yetişen, 20 binden fazla türe sahip olan orkidelerin genellikle 20 türü süs bitkisi olarak yetiştiriliyor. Şu anda Türkiye’de en çok Phalaenopsis türü orkide talep görüyor. Bu türün yaklaşık 60 farklı çeşidi bulunuyor. Cibidium, Cattleya, Orcidium satılan diğer türler arasında yer alıyor. Normal ortamlarda 1 yılda yetişen orkideler, özel seralarda 3 ayda yetiştirilebiliyor.
En pahalısı Vanda
Fiyatları türüne rengine, dal ve kandil yani çiçek sayısına göre değişen phalaenopsis orkidelerin fiyatı 20 liradan başlayıp 300 liraya kadar çıkıyor. 4 dallı pembe renkli bir phalaenopsis 120 TL’den satılırken, 6 dallılar 295 TL’ye, Jumbo boy orkide bahçeleri ise 550 TL’ye satılıyor. Çiçek bahçelerinin içerisine lilyum ve güller de eklendiğinde bu fiyat 900 TL’ye kadar çıkabiliyor. Orkide yarışmalarında birincilik almış, rengi laciverte yakın olan en değerli türü ise Vanda oluyor. Vanda orkidelerinin fiyatı ise 700 TL’ye kadar çıkıyor.
TÜRKİYE’de orkide satışları artınca, ithalatında patlama yaşandı. Haftalık ithalat 8 TIR’a ulaşırken, yılda satılan orkide sayısı 750 bini buluyor. Talepte yaşanan bu artış, 5 büyük çiçek üreticisinin tüm üretimini orkideye kaydırmasını sağlarken, yıllık orkide satışları da 100 milyon lirayı buldu.
28 ilde çiçek üretimi yapılıyor
TÜRKİYE süs bitkileri üretiminin yüzde 59’unu dış mekan bitkileri, yüzde 31’ini kesme çiçekler, yüzde 6’sını doğal çiçek soğanları, yüzde 4’ünü ise iç mekan bitkileri oluşturuyor. Toplam üretimin yüzde 28’i seralarda, yüzde 72’si ise açık alanda yapılıyor. Türkiye’de 28 ilde süs bitkileri üretimi yapılıyor. Üretimin en fazla yapıldığı iller sırasıyla Antalya, İzmir, Yalova ve İstanbul geliyor. Antalya bölgesinde ise çoğunluğu seralarda olmak üzere yüksek kaliteli ve ihracata yönelik üretim yapılıyor. Karanfil, gerbera, krizantem gibi değişik türlerde kesme çiçekler toplam süs bitkileri ihracatının yüzde 50’sini oluşturuyor.
Orkide bakımının püf noktaları
Güneşte kalan orkide ölür.
Nemden uzak tutulmalı.
Yılın belirli gününde sararmış veya çürümüş yaprakları makas yardımıyla budanmalı.
Her bitki gibi zamanla topraktaki vitamin ve mineralleri tüketen bitkiye yılda en az bir ya da iki kere vitamin ve mineral desteği sağlanmalı.
Musluktan doldurduğunuz suyu vermeyin. Bir gece önce suyu bir kaba koyup klorun geçmesini bekleyin ya da yağmur suyu kullanın.
Sulama sonrası saksı dibinde su bırakmayın, dökün.
Çiçeklerin açması bitince orkideler beş ay dinlenmek ister. Bu dönemde sulamalar arasında birkaç gün kuru bırakın.
Orkideler gübre sevmez. Ya özel kendi sıvı gübresini bulup alın ya da potasyumlu gül gübresini yarım dozaj azaltarak verin. Gübre çiçekliyken iki haftada bir, dinlenirken ayda bir verilebilir.
Orkideler yapışık toprak sevmez. Saksı değiştirirken perlit taş, kömür parçası, odun kabukları, kumla toprağı zenginleştirin ki toprakta hava dolaşsın.
Zengin dursun diye saksı değiştirmeyin. Minicik saksı iki sene yeter. Sonra biraz büyüğünü alıp dikin.
Orkidelerin bulunduğu mekanı bitkinin sağlığı için havalandırın.
Paylaş