Paylaş
Evlerin arasından geçen kanallarda, elektrikli motorla çalışan teknelerle dolaşmış, orada doğanın kucağında çok güzel saatler geçirmiştim.
Hollandılılar bu güzelliğin sürdürülmesi için büyük emek harcıyordu.
Tekneyle dolaşırken çiçek bahçesi içindeki evleri görüp hayran kalmıştım.
Her yer pırıl pırıldı. İnsanın içi huzur doluyordu.
Sonra benzer duyguyu ülkemizde Dalyan’da sazlıkların arasında dolaşırken hissettim.
Çevreyi kirletmeyen, gürültü yapmayan güneş enerjisi ile çalışan tekneler yavaş yavaş Dalyan'da da görülmeye başlamıştı.
Çevreciler bu teknelerin yaygınlaşması için girişimde bulunuyordu.
Bu hafta Gökova için gelen haber sevindirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Muğla'da Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yer alan Akyaka’daki‘Kadın Azmağı’ ve çevresinde çalışacak tekne sayısını 23 ile sınırlamış. Bu tekneler 5 yıl içinde güneş enerjisi kullanacak veya elektrikli motorlu tekneye dönüştürülecekmiş.
Azmakta her türlü balık avı da yasaklanmış.
Çevrenin kirlenmesini ve tabiatın bozulmasını önlemek amacıyla gerekli koruma, kullanma ve tedbir için faaliyetleri yürütecek olan kurul ile denetim komisyonu yeniden oluşturulmuş.
***
Bölgeyi bilenler yapılan düzenleme için “Bravo” diyecektir.
Ben de kararı alanları kutluyorum.
Gribin "doğal ilacı" soğan kebabı
İnsanın yemeği ve ikram etmeyi seven arkadaşının olması ne güzel. Daha iki gün önce bizi Gazipaşa’nın çekirdeksiz narı, Ayvalık’ın sızma zeytinyağı ile tanıştıran arkadaşımız Mustafa Ezici bir sürpriz daha yaptı.
Gazetede ‘soğan kebabı’ partisi düzenledi.
İş bitimi bir grup masada yerimizi aldık.
Gaziantep Nizipli olan Mustafa Ezici’nin gazetemiz mutfağında kendi elleriyle hazırladığı kebabı beklemeye başladık.
Biraz sonra fırından çıkan soğan kebabı, önce gözümüze sonra midemize bayram ettirdi.
Burada tarifini de vereyim.
Kuzu eti satır kıymasını tuz, karabiber ve kırmızı toz biber ile yoğurup küçük köfteler haline getirin.
Arpacık soğanları ikiyi bölüp fırın kabının içinde arasına köfteleri yerleştirin.
Üzerine 1 bardak su ekleyip 200 derece ısıtılmış fırında yarım saat pişirin.
Yarımşar su bardağı nar ekşisi ve yarım bardak daha su ekleyerek karıştırın ve kebabı yarım saat daha pişirin.
Fırından çıkarıp lavaş ve piyazla servis edebilirsiniz.
Yanında ayran iyi gidiyor.
Afiyet olsun.
Bu kebabın muhabbeti bitmemişti, Gaziantep’ten soğan kebabı haberi geldi.
AA muhabiri Adsız Günebakan’ın haberi şöyle:
“Gastronomi alanında UNESCO tarafından tescillenen Gaziantep mutfağında önemli bir yere sahip olan soğan kebabı, gribal enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisi dolayısıyla bu dönemlerde daha yoğun talep görüyor.
Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi diyetisyeni Demet Taş, soğanın bol miktarda A, B, C vitamini, fosfor, iyot ve kükürt gibi faydalı maddeler içerdiğini söyledi. Taş "Soğan bedenin savunma sistemini güçlendirdiği için özellikle soğuk havalarda tüketilmesi önemlidir" dedi.
Yıllardır bu kebabı yapan ustalardan Beyhan Ölçal da "Soğan kebabı hem bağışıklık sistemini geliştirmesiyle hem de gribe karşı koruyucu özelliğiyle bilinir. Bu nedenle kış aylarının yaklaşmasıyla ilgi görüyor" diye konuştu.
***
Bugün Pazar. Evde de yapabilirsiniz. Deneyin. Çok kolay. Çok lezzetli.
Eskişehir Odunpazarı Belediyesi
ücretsiz e-devlet hizmeti veriyor
Bilgisayarla tanıştığımızdan, elimizdeki cep telefonları da akıllandığından beri belirli bir yaşta olanlar için teknolojik gelişmelere ayak uydurmak zor.
Ya çocuklarımıza, torunlarımıza veya komşumuzdan rica ediyoruz, bu nasıl yapılır diye…
Eskişehir’deki Odunpazarı Belediyesi bir adım öne geçmiş.
7'den 70'e tüm Odunpazarı halkına ücretsiz e-devlet, e-randevu ve e-belediye hizmeti veriyor.
Hacettepe Üniversitesi ve Bill ve Melinda Gates Vakfı işbirliğiyle gerçekleşen proje kapsamında belediyeye hibe edilen bilgisayarlarla eğitimler ilk olarak Emek Mahallesi Halk Merkezi'nde başlamış.
ÇOK ÖNEMLİ BİR HİZMET
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, hizmetin 8 kütüphanede verileceğini söylüyor.
"Herkes için kütüphane projesi" kapsamında, geleneksel kütüphane hizmetlerinin yanı sıra vatandaşlara e-devlet, e-randevu ve e-belediye alanlarında da hizmet verildiğini anlatan Başkan Kurt, sunulan hizmetin kamu hizmetlerinin verimliliği açısından çok önemli olduğunu söylemiş.
TEKNOLOJİ ÜSSÜ GİBİ
Kitap okuma alışkanlığı kazandırmanın yanında belediye kütüphanelerinin birer teknoloji üssü haline getirildiğini vurgulayan Başkan Kurt, "Bu sayede internet kullanımının hızla yaygınlaştığı bir dönemde kadın, çocuk ve gençler gereksinim duyulan bilgiyi bulma, değerlendirme, etkin şekilde kullanma ve iletme becerisi kazanacak" demiş.
***
Eskişehir’den böyle iyi haberler gelmeye hep devam etsin.
Dilerim, başka belediyelere de örnek olur.
***
Herkesin, her zaman iyi haberler alması dileğiyle…
Paylaş