Güncelleme Tarihi:
Hakkari'de yetiştirilerek ihraç edilen ve dünyanın ender çiçeklerinden olan ters lale, Denizli'nin Bozkurt ilçesine bağlı Hayrettin Köyünde doğal ortamda yetişiyor. İddiaya göre, Bulgaristan'dan 133 yıl önce gelerek köyü kuranların yanlarında getirdikleri lale soğanının etrafa atılmasıyla kendiliğinden çıkan ve ortama uyum sağlayarak çoğalan ters laleler, köylülerin geçim umudu oldu. Hayrettin Köyü sakinleri, köylerinde doğal olarak yetişen ve ekonomik açıdan değere sahip olan ters lalenin bilinçli üretimini yapıp ekonomiye kazandırmak istiyor.
Hayrettin Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Tahir Çelik, köyün 1878'de Bulgaristan'ın Deliorman bölgesinden gelen göçmenler tarafından kurulduğunu belirterek, “O zamandan beri çiçekliğe önem verilmemiş. Bugüne kadar peyderpey yabani şekilde yetişen çiçekler köyün her tarafını sanmış vaziyette. Konuyu Denizli Belediyesine aktardık. Sağ olsunlar, yardımcı oldular” dedi.
Köyde ters lalenin yanı sıra çok bilinmeyen bir nergis türünün de yetiştiğini dile getiren Çelik, şunları anlattı:
“Rivayete göre, Hz. İsa'nın ölümüne kadar gökyüzüne bakan laleler, onun ölümüyle hüzünlenerek ters dönmüş. Hristiyanlarca bu çiçek kutsal kabul ediliyor. Hakkari'de üretilen bu çiçek Avrupa'ya ihraç ediliyor. Oysa bizde doğal ortamda yetişiyor. Muhtemelen atalarımız Deliorman bölgesinden ters lalenin soğanını getirdiler ve burada kendiliğinden çoğaldı. Bunu kesme çiçekçilik şeklinde ekonomiye büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. 'Bu çiçeği tanıtırsak hem köyümüze, hem ilimize faydası olur. Bu sayede hem köyümüzdeki iş imkanı artar hem de işsizlik nedeniyle kente göç eden köy sakinleri, köye geri döner diye düşünüyoruz.”
Köy muhtarı Hasan Öztürk, köyün gelişmesi için kesme çiçek işiyle uğraşmayı düşündüklerini, şimdiye kadar gelişigüzel yapılan bu işin artık bilinçli şekilde yapılması için çalışmalara başladıklarını ifade etti.
Denizli Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Lale Gönüllü ise köylülerin zamanında Bulgaristan'dan getirdikleri bu soğanı geliştirmek istediklerini belirterek, şöyle dedi:
“Türkiye'de böyle bir soğana rastlamadık. Bu soğanı geliştirip hem Denizli'yi tanıtmak, hem de köylüye katkı sağlamak, yeni bir ticari alan oluşturmak amacıyla bu soğanı inceledik. İnceleme sonucunda soğanları toplayıp belli bir deneme üretimi yapma kararı aldık. İlk hedefimiz hem patent almak, hem deneme tarlasını oluşturarak, tarlada gelişimini görmek. Türkiye'de bu çiçek kendiliğinden yetişmediği için rahatlıkla patent alabilirler. Patent almaları için belediye olarak öncülük edeceğiz.”
Köyde sadece ters lale değil, sümbül ve nergislerin de yetiştiğini gördüklerini ifade eden Gönüllü, diğer çiçeklerin üretimini de teşvik edeceklerini ifade etti.