Susuzlukla mücadele ediyor, aç kalıyor ve hastalanıyorlar. Üstüne şiddet görüyorlar. Bu yüzden sadece 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü’nde değil, dostlarımızı her zaman hatırlamalıyız. Ama böyle özel günler de farkındalığı arttırmak için önemli. Hayvanların refahı için çalışanlarla konuştuk, dostlarımızın sesine kulak verdik.
#Sokak HayvanlarıTrabzon'da yaşayan Ahmet Cerrah (45), 12 yıl önce kamyonet ile Çoruh Nehri'ne düşen arkadaşı Hüseyin Dervişoğlu'nun (32) cansız bedenine 10 ay sonra ulaşılmasından etkilenip, arama-kurtarma gönüllüsü oldu. Cerrah, bu zamana kadar 188 can kurtardı.
#TRABZONDeprem beklenen fay hatlarından Kuzey Anadolu fay hattının bir kısmı Marmara Denizi’nin altından geçiyor. Uzmanların riskli gördüğü bu fayda kırılma olursa İstanbul çok ciddi şekilde etkilenecek. Peki, beklenen Marmara depremi sonrası İstanbul için çevre iller nasıl bir hazırlık içinde? Yedi ilin yetkilileriyle konuştuk, olası bir afetten sonrası için planladıkları yardım çalışmalarını anlattılar.
#BilecikYaşadığımız Kahramanmaraş depremlerinin ardından bilim dünyasından birçok değerli isimle görüştük. Hepsinin özellikle vurguladığı konu şu oldu: “Türkiye bir deprem ülkesidir ve hazırlığımızı buna göre yapmamız gerekir.” 12 Şubat tarihli Pazar ekimizde yayımlanan söyleşisinde de Prof. Dr. Naci Görür deprem riski taşıyan illeri açıklamıştı. Bu şehirlerden İstanbul, İzmir, Muğla, Çanakkale, Bingöl, Tekirdağ, Adana ve Bursa belediyelerinin başkanlarına ve ilgili birimlerine sorduk: “Olası bir depreme hazır mısınız, bu konuda hangi çalışmaları yapıyorsunuz?”
#Depreme Hazırlıkİstanbul’un depreme hazırlık çalışmalarında en öncelikli alanlardan biri riskli binaların güçlendirilmesi. Güçlendirmenin nasıl yapılacağı konusunda çok sayıda yöntem öneriliyor. Bunlardan biri de Japonya’da sıkça uygulanan ‘çelik kafes’ yöntemi. İşte bu yöntemin detayları ve uzmanların depreme hazırlık önerileri...
#DepremJeologlara göre Marmara Denizi’nde deprem kaçınılmaz. İstanbul her an şiddetli bir depremle sarsılabilir. Alanında uzman olan isimler, gerekli önlemler alınırsa İstanbul’un olası depremi en az kayıp ve hasarla atlatmasının mümkün olduğunu söylüyor ve şu hazırlıkları öneriyor...
#JeologDepremin vurduğu şehirlerde halk hem afetin yarattığı travmayla başa çıkmaya çalışıyor hem de yakınlarını, evlerini, işlerini, kültürlerini ve geleceklerini kaybetmenin yasını tutuyor. Bölgede çalışan ruh sağlığı uzmanlarıyla konuştuk. İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Ayten Zara halkın barınma, korunma, beslenme ihtiyaçlarının tümünün hızlı bir şekilde karşılanması gerektiğine dikkat çekti: “Ayakları üşüyen, karnı aç olan birine ‘Nasıl hissediyorsun’ diye sorsanız ‘Açım, üşüyorum!’ der.”
#DepremSivil toplum kuruluşu ve gönüllülerden oluşan birçok ekip, deprem bölgesindeki hasarlı evlerde mahsur kalmış hayvanları kurtarmak, beslemek ve zor durumdakileri güvenli bölgelere geçirmek için çalışıyor. Bunun için hasarlı binalara giriyor, hatta vinç kiralayıp yüksek katlardaki hayvanlara ulaşmaya çabalıyorlar. Psikolog Dr. Gizem Sürenkök “Evlerimizi paylaştığımız canlılar yaşam arkadaşlarımız haline geliyor. Doğal afetler onların da yaşam hakkını gasp ediyor. Enkazda kalmalarını, hasarlı bir evde olmalarını istemiyoruz, onların yaşam hakkını savunmak olması gereken bir şey” diyor.
#DepremMerkez üssü Kahramanmaraş olan iki yıkıcı deprem, 10 ilde büyük kayıplara yol açtı. 85 milyonun yüreğine ateş düştü, ulusal yas ilan edildi. Her kesimden ‘Gün birlik beraberlik günü’ mesajı gelirken, ülkenin önde gelen sivil toplum kuruluşları ve şirketleri yardım seferberliği başlattı. Enkazın hızla kaldırılması için gerekli iş makinelerinden teknik ekibe, çadır ve konteynerden giyim ve gıda yardımına kadar birçok ihtiyaç için TIR’lar yola çıktı, çıkmaya devam ediyor. İşte deprem bölgesine yapılan yardımlar...
#Kahramanmaraşİş dünyası, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğündeki depremin ardında enkaz altındaki vatandaşları kurtarma seferberliği başlattı. Şirketler bölgedeki tüm teşkilat ve teçhizatlarını kurtarma çalışmalarının hizmetine sundu. AFAD ile koordineli yürütülen çalışmalarda öncelik doğru ihtiyacı, doğru organizasyonla adrese ulaştırmak.
#İş DünyasıBursa’nın Mudanya ilçesinde son bir ayda meydana gelen köpek ölümleri tepkilere neden oldu. Daha önce 10 köpeğin ölümünün ardından dün akşam zehirlenen 5 köpekten 4’ünün öldüğü tespit edildi, 1 köpek suni teneffüs ve kalp masajıyla hayata döndürüldü. Jandarma olayla ilgili soruşturma başlatırken, Doğal Afet ve Sağlık Arama Kurtarma Derneği (DASKUT) Başkanı Tuncay Meriçli, alınan ilk numunelerden elde edilen bulguların, köpeklerin tavuk etiyle zehirlendiği yönünde olduğunu söyledi. Aralarında yavruların da olduğu, zehirlenen köpeklerin nefes almaya çalıştığı anların görüntüleri sosyal medyada tepki topladı
#BursaBursa’nın Mudanya ilçesinde son bir ayda meydana gelen köpek ölümleri tepkilere neden oldu. Daha önce 10 köpeğin ölümünün ardından dün akşam zehirlenen 5 köpekten 4’ünün öldüğü tespit edildi, 1 köpek suni teneffüs ve kalp masajıyla hayata döndürüldü. Jandarma olayla ilgili soruşturma başlatırken, Doğal Afet ve Sağlık Arama Kurtarma Derneği (DASKUT) Başkanı Tuncay Meriçli, alınan ilk numunelerden elde edilen bulguların, köpeklerin tavuk etiyle zehirlendiği yönünde olduğunu söyledi. Aralarında yavruların da olduğu, zehirlenen köpeklerin nefes almaya çalıştığı anların görüntüleri sosyal medyada tepki topladı
#KöpekYaşadığımız coğrafya, şehir, ilçeler ile boş zamanlarımızda bulunduğumuz doğal alanların konumu ile ilgili bilgi sahibi olmamız gerektiğini belirten Bursa Arama Kurtarma (BAKUT) Spor Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Öz, “Sadece bir afet çantası ile afetlerden kurtulamayız” dedi.
#Bursaİzmir’deki 6.6 büyüklüğündeki deprem felaketi sadece binaları yıkmadı, ruhsal anlamda hepimizi yerle bir etti. Depremi yaşayanlar “Ya bir daha olursa”, İzmir’deki acıya TV aracılığıyla şahit olan bizler ise “Ya bizim de başımıza gelirse” korkusuyla, gecelerdir yattığımız yerde dört dönüyoruz. Büyük felaketlerin ardından travma sonrası stres bozukluğu ile depresyon görüldüğünü belirten uzmanlar, “Korkmanız normal” derken, hem bireysel hem toplum olarak yapılması gerekenleri anlattı.
#Yazar