İş dünyasından yardım hamlesi

Güncelleme Tarihi:

İş dünyasından yardım hamlesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2023 07:00

Merkez üssü Kahramanmaraş olan iki yıkıcı deprem, 10 ilde büyük kayıplara yol açtı. 85 milyonun yüreğine ateş düştü, ulusal yas ilan edildi. Her kesimden ‘Gün birlik beraberlik günü’ mesajı gelirken, ülkenin önde gelen sivil toplum kuruluşları ve şirketleri yardım seferberliği başlattı. Enkazın hızla kaldırılması için gerekli iş makinelerinden teknik ekibe, çadır ve konteynerden giyim ve gıda yardımına kadar birçok ihtiyaç için TIR’lar yola çıktı, çıkmaya devam ediyor. İşte deprem bölgesine yapılan yardımlar...

Haberin Devamı

STK’LAR HAREKETE GEÇTİ

- Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın deprem sonrası hızlı bir şekilde organize olduklarını belirtti ve şunları söyledi: “Temel ihtiyaç malzemeleri olan jeneratör, battaniye, ısıtıcı, çadır, yatak, nevresim takımı, yastık, hijyen seti, bebek maması, su, gıda kolileri, çay setleri, iş makineleri ekskavatör gibi elzem malzemeleri temin ederek, deprem bölgelerine iletiyoruz. Olumsuz hava koşullarına rağmen yerelden gelen talepler doğrultusunda yardım malzemelerini hazırlıyoruz. AFAD ile koordineli şekilde ilerliyoruz.”

- İstanbul Sanayi Odası (İSO), deprem bölgesine gönderilecek yardımlar için öncelikle İstanbul Anadolu Yakası ve Avrupa yakasında iki ‘Yardım Toplama Merkezi’ kurdu. Bu kapsamda bölgeye jeneratör, tüp üstü soba, ısıtıcı, battaniye ve gıda sevkiyatının yapıldığı; bu gönderimlerin devam edeceği kaydedildi. İSO, ayrıca yardım malzemesi elinde olmayan ancak temin etmek isteyen üyelerine bu ihtiyaçları nasıl temin edebileceklerine ilişkin olarak da yardımcı olunacağını açıkladı.

Haberin Devamı

- İstanbul Ticaret Odası (İTO), deprem bölgesine İstanbul Valiliği ile koordinasyon içinde öncelikli olarak hazır yemek, konserve, sandviç, paket ekmek, battaniye, kaban, hijyen ürünleri, jeneratör, bisküvi türleri, aydınlatma malzemeleri ve kahvaltı paketleri olmak üzere 25 TIR malzemenin sevke başlandığını açıkladı. İTO üyelerinden gelecek ayni yardımlarla ilgili Atatürk Havaalanı THY Kargo binasında, ‘İTO Deprem Koordinasyon Merkezi’ oluşturuldu.

İş dünyasından yardım hamlesi

ÖZEL SEKTÖR SAHADA

- Akfen Holding, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) 10 milyon TL’lik bağış gerçekleştireceğini duyurdu. Konuyla ilgili açıklama yapan Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili ve CEO’su Selim Akın, “Bizi üzüntüye boğan deprem felaketinin ardından AFAD’ın belirlediği hesaplara yardım yapma kararı alarak öncü olmak istedik. Daha önce yaşadığımız acılarımızda da olduğu gibi, milletçe birlik ve beraberlik içerisinde el ele vererek en kısa sürede yaralarımızı saracağımıza inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

- Cengiz Holding, grup şirketleri ve iştirakleriyle birlikte deprem bölgelerine destek için harekete geçtiğini açıkladı ve şu bilgileri paylaştı: “Şu ana kadar deprem bölgesine 20 ekskavatör, 5 vinç, 45 kamyon, 13 4X4 araç, 5 sepetli araç, 2 yakıt tankeri, 2 looder, 2 babcot, 5 lastikli yükleyici, 4 ışık kulesi, 25 lowbed, 66 jeneratör, 10 trafo direği, 40 projektör ve çok miktarda insani yardım malzemesi gönderilirken, ilk aşamada AFAD’a 1.5 milyon TL’lik bağışta bulunuldu. 368 arama kurtarma ekibine ek olarak iş makineleri için gerekli şoför, mühendis, formen, operatör gibi teknik ekipten oluşan 180 kişi ile destek verilen deprem bölgesinde teknik ekipman dışında insani yardım çalışmalarını da hızlandıran Cengiz Holding, giysi, ısıtıcı ve battaniyeden oluşan 30 bin parça eşyayı deprem bölgesine sevk etti.”

Haberin Devamı

- Kalyon Holding tarafından yapılan açıklamada şu bilgiler paylaşıldı: “Hasan Kalyoncu Üniversitesi kampüsünün barınma ve diğer imkânlarını Gaziantepli hemşehrilerimizin kullanımına açmış bulunuyoruz. Diğer yandan, enkazdan kurtarma çalışmalarına destek vermek üzere bölgemizdeki 82 kamyon, 22 tır, 10 vinç, 40 ekskavatör, 7 telehander teleskobik forklift, 34 loder, 28 tonluk yakıt tankeri, 9 ışık kulesi, 13 babcot, 256 operatör, mühendisler ile çok sayıda şoför ve uzman personelimizi seferber ettik. Şantiyelerimizden iş makineleri ile İGA’dan Acil Kurtarma Ekibimiz bölgeye intikal ediyor. Yaralılar için öncelikli olan kan bağışı ile ilk yardım malzemelerinin bölgeye ulaştırılması konusundaki organizasyonumuzu da hızlıca devreye aldık.”

Haberin Devamı

- Koç Topluluğu’ndan yapılan açıklamada, deprem felaketinin yaralarını sarmak adına kapsamlı bir çalışma yürütüldüğü belirtildi. Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu imzasıyla paylaşılan açıklamada, “İlk 24 saat içinde şirketlerimizden 236 çalışma arkadaşımız arama kurtarma faaliyetlerine katılmak üzere yola çıktı ve arama kurtarma çalışmalarında aktif olarak görev almaya başladı. Öncelikli acil ihtiyaç olarak belirlenen elektrikli ısıtıcı, kıyafet, battaniye, lamba, ocak, piknik sobası, tıbbi yardım, karavan ve temel gıda ürünlerinin bölgeye gönderimi sağlandı. Son 2 günde 9 tanker akaryakıt deprem bölgelerine ulaşmak üzere yola çıktı. Gaziantep’e ulaşacak bir yemek tırı hazırlandı” denildi.

Haberin Devamı

İş dünyasından yardım hamlesi

- Rönesans Holding, deprem bölgelerinde yürütülen çalışmalar için şunları kaydetti: “Çalışanlarımızın aileleri için bölgedeki şantiyelerimizdeki yatakhaneler kullanıma açıldı. Ankara’ya sevk edilecek çalışanlarımız için 150 kişilik misafirhane hazırlandı. Malatya’da bulunan Darende Bekir Ilıcak Meslek Yüksek Okulu misafirhanesini depremzedelerimize açarak 700 kişiyi buraya yerleştirdik. Dağcılardan oluşan 6 kişilik özel bir kurtarma ekibi ile 5 dağcı ve 2 kurtarma köpeğinden oluşan Fransız özel kurtarma ekibi bölgeye sevk ediyoruz. Vinç, ekskavatör, jeneratör, aydınlatma kulesi, jeneratör, konteyner gibi 100’ün üzerindeki araç ve ekipmanı bölgeye yönlendirdik. Depremzedelerimiz için ısıtıcı, battaniye, yorgan, yastık gibi 15 binin üzerindeki malzemeyi ilk etapta yola çıkardık. AVM otoparklarımız bölge sakinlerinin kullanımına açıldı, sıcak çorba ve çay servisi yapıldı. 140 gönüllü personelimiz bölgeye sevk edildi.”

İŞ MAKİNELERİ DESTEĞİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 81 ilde bulunan şantiyelerinde seferberlik başlattığını açıkladı. “Tüm imkânlarımız ve personelimizle depremde zarar gören vatandaşların yanındayız” denilen açıklamada, deprem bölgelerine yollanan yardımla ilgili şu bilgiler paylaşıldı: “1.180 konteyner, 294 kamyon, 153 ekskavatör, 11 dozer, 85 beko loder, 12 vinç kamyon, 39 lastikli yükleyici, 6 paletli yükleyici, 9 mini beko loder, 6 akaryakıt tankeri, 18 lastikli ekskavatör.”

ACİL İHTİYAÇLAR YOLLANIYOR

Türkiye Perakendeciler Federasyonu’ndan (TPF) yapılan açıklamada, bölgedeki yetkililerden gelen bilgiler ışığında hazırlıkların yapıldığı belirtildi. Dağıtım merkezlerine temel gıda ürünleri, çocuk bezi, çocuk maması, eldiven, bere, battaniyeden oluşan acil ihtiyaç malzemelerini taşımaya başladıklarını belirten TPF Başkanı Ömer Düzgün, “Acil ihtiyaç malzemelerinin haricinde yerel zincirler olarak kendi içimizde nakdi yardım kampanyası başlattık” dedi.

DOSTLUK ÇATISI KURULDU

Deprem mağdurlarının barınma ihtiyacının karşılanması için yeni bir platform kuruldu. Hepsiemlak tarafından kurulan ‘Dostluk Çatısı’ platformu ile konaklamaya müsait bir evi ya da odası olanlarla, yer arayanlar buluşturuluyor. Hepsiemlak.com üzerinden ‘Konaklamaya uygun yerim var’ ya da ‘konaklama ihtiyacım var’ formları doldurularak taraflar bir araya geliyor.

İş dünyasından yardım hamlesi
Birçok il ve ilçeden belediyeler yardım TIR’ları yolladı.

100 TIR SU GÖNDERİLDİ

Depremin ikinci gününde arama kurtarma ekiplerine duyulan ihtiyaca su da eklendi. Uzmanlar, içme suyu ihtiyacının yanı sıra temizlik için de suyun gerekliliğinin önemine değinirken; afet bölgesinde salgın hastalıkların önüne geçmek adına suyun aciliyetine dikkat çekiliyor. Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Başkanı Hüseyin Karamehmetoğlu, deprem haberi alınır alınmaz en doğal ve hayati ihtiyaç olan ambalajlı su ihtiyacının bir an önce karşılanabilmesi için seferber olduklarını belirterek, “İlk gün üyelerimiz 100 TIR’a yakın ürünü yola çıkardılar. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğümüz ile irtibata geçerek, koordinasyonun sağlanması için hazır olduğumuzu bildirdik. Günlük üretim kapasitemize göre öncelikli olarak ihtiyaç duyulan bölgelere su sevkiyatı için AFAD yetkilileri ile görüşerek planlarımızı oluşturduk. Bölgede görev yapan bakanlarımız ve yetkililer taleplerini bize iletiyorlar. SUDER olarak ihtiyacı olan bölgelere en süratli şekilde su ulaştırmak için deprem bölgesine yakın olan tesislerden aktarım yapmanın daha doğru olacağını düşünerek, buna göre organize olduk” açıklamasını yaptı.

OTELLER KAPILARINI HALKA AÇTI

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ilk etapta 50 bin yatağı depremzedelere tahsis ettiklerini söyledi. TÜROFED ve Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nce (AKTOB), Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle ilk etapta çoğunluğu Antalya’da toplam 9 bin 450 oda, depremzedeler için hazırlandı. AKTOB, 15 bin depremzedeye oda tahsis edileceğini duyurdu. Kuruluşların oda sayılarını artırma çalışmaları da sürüyor. EGE Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) de deprem destek kampanyasının başlatıldığını açıklayarak,
bin 170 İzmir içinden, bine yakın Çeşme’den toplam 2 bin 170 yatağın ilk kapasitede verildiğini; ihtiyaç halinde artırılabileceği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!