Orta ve Güney Amerika, Batı ve Güney Afrika ve Güney Asya'daki tropik bölgelerde yaygın olan Amipli dizanteri, kalın bağırsağın paraziter bir hastalığıdır. Kirli su ve besinler yoluyla oral yoldan bulaşan dizanteri şeklidir. Hastalığa sebep olan tek hücreli bir amip olduğu için adına amipli dizanteri denmektedir. Peki, Amipli dizanteri nedir, nasıl bulaşır? Amipli dizanteri belirtileri ve tedavisi…
#Amipli Dizanteri NedirDizanteri, ishalle birlikte görülen bulaşıcı ve salgın bir kalın bağırsak hastalığıdır. Basilli dizanteri, su kaynaklarının ve gıdaların insan kaynaklı fekal kontaminasyonu (dışkı ile kirlenme) sonucu yayılır. Basilli dizanteriye yakalanan kişilere uygun antibiyotik ve sıvı-elektrolit desteği yanında sindirimi kolay besinler ve bol su verilmelidir. Peki, Basilli dizanteri nedir?
#Dizanteri NedirGebelik döneminde ishal, günde üç veya daha fazla sayıda yumuşak, sulu dışkılama olarak tanımlanabilir. Dışkıda koku, renk ve kıvam değişiklikleri görülebilir, ishalle birlikte karın ağrısı, mide bulantısı, kusma olabilir. Gebelik dönemindeki ishallerin çoğunlukla sebebi besin zehirlenmeleridir. Özellikle yaz aylarında besin zehirlenmesine bağlı ishal sık görülür.
#İshal Tedavisi'Naegleria fowleri' adlı amip yaz aylarının korkulu rüyası… Burundan girerek beyni etkilediği için ‘beyin yiyen amip’ olarak biliniyor. Akarsu, dere, çay gibi tatlı sulardan bulaşıyor ve ölümcül olabiliyor. Beyin yiyen amip ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkGenellikle ılık tatlı su kaynaklarında ve göllerde bulunan 'Naegleria fowleri' adlı amip yaz aylarının korkulu rüyası… Burundan girerek beyni etkilediği için ‘beyin yiyen amip’ olarak bilinen bu türün bulaştığı bir kişinin hayatta kalma ihtimali son derece düşük. Ülkemizde de yaz aylarında göl ve dere kenarlarında tatlı sularda yüzmek oldukça yaygın. Bu sulara girmek tehlikeli mi? Bu enfeksiyon insandan insana bulaşır mı? Musluk suyundan bulaşma riski var mı? Beyin yiyen amip ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, deprem bölgesinde dış ortamda kalan insanların, leptospira cinsi bakteriyle enfekte olmuş hayvanın idrarıyla kirlenmiş su veya toprağa temas edilmesiyle bulaşan, 'bataklık ateşi' olarak bilinen weil hastalığına maruz kalabileceğini belirterek, "Vahşi hayvanlarda, fare gibi kemirici hayvanlarda weil hastalığı görülebilir. Hastalık karaciğer, böbrek yetmezliğine neden olabilir" dedi.
#Deprem BölgesiTıpta dizanteri ismi ile de bilinen kanlı ishal, bugüne kadar bilinen en tehlikeli ve hızlı bir şekilde bulaşan enfeksiyon hastalıkları arasında yer alır. Yeterli hijyenin sağlanmadığı yerlerde bulunan kirli su ve yiyeceklerden bulaşır. Özellikle de çocuklarda ölüme kadar götürebilecek olan tehlikeli bir hastalıktır. Kanlı ishal neden olur sizler için derledik.
#Kanlı İshalDizanteri hastalığı gündemde yer alıyor. Naim Süleymanoğlu’nun geçirdiği bir hastalık olan dizanteri, Shigella türlerinin neden olduğu akut bir gastrointestinal enfeksiyon tablosudur. Peki, dizanteri hastalığının belirtileri nedir, nasıl olur? İşte hastalığa dair bilgiler
#DizanteriHastalıkların sınıflandırılmasında, yayılma hızı, virüsün mutasyona uğrama riski ve bulaştığı kişi sayısı gibi kriterler ölçüt olarak alınır. Buna göre salgın hastalıklar epidemi ve pandemi olarak iki türe ayrılır. Birinin yayılma hızı diğerine göre daha yavaşken, diğerinin etkilediği alan ve kişi sayısı çok daha fazladır. Epidemi nedir? Epidemi ile pandemi arasındaki farklar nelerdir? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
Manolya çiçeği; oldukça hoş bir kokusu olan, yaprakları ve oval görünümlü kaba bir çiçek türüdür. Manolya çiçeği; tür şeklinde iki çeşit şeklinde gruplandırılmaktadır. Manolya çiçeği; her mevsim rengini koruyan ender bitkilerin içerisinde yerini alır. Peki manolya çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Manolya çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları nedir ve yetiştiriciliği nasıldır? İşte merak edilen tüm detaylar.
#Manolya ÇiçeğiSandal ağacı yağı, oldukça hoş olan kokusuyla öne çıkan bir bitkisel yağ çeşidi olarak alternatif tıpta yüzyıllar boyunca kullanılmaktadır. Günümüzde kullanımı sıklıkla tercih edilen bir bitkisel yağ olma özelliğini taşımaktadır. Sizin için Sandal ağacı yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Sandal ağacı yağı faydaları ve kullanımı konularını derledik.
#Sandal Ağacı Yağı NedirGeçmişten günümüze güzelliğin, zarafetin, gücün ve zenginliğin simgesi olarak bilinen Osmanlı Devleti'nin bir dönemine ismini vermiş olan lalenin ağaçta yetiştiğini biliyor muydunuz? Lale ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Halk arasında 'Beyin yiyen amip' olarak bilinen 'naegleria fowleri' adlı tek hücreli canlının neden olduğu hastalığın Türkiye'de görüldüğü, burundan girerek beyine yerleşen amipin bir haftada ölüme yol açtığı yönünde açıklamalar herkesi tedirgin etti. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatma Nurhayat Saydam, tüm dünyayı tedirgin eden 'naegleria fowleri' adlı tek hücreli canlının neden olduğu hastalıkla ilgili tüm merak ettiklerimizi anlatıyor.
#AmipŞu bir gerçektir ki çocukların hastalıklara karşı toleransı yetişkinlere oranla daha düşüktür. Hal böyle boyunca önemsiz görülebilecek birçok hastalık çocuklarda ciddi problemlere neden olur. Özellikle de hastalıkları beraberinde getiren mevsimsel değişiklikler büyük risk taşıyor. Çünkü çocuklarda bağırsak sistemleri mevsimlere bağlı olarak daha hassas hale geliyor. En yaygın görülen bağırsak problemlerinden ishal ise sanıldığından daha kötü bir tabloya sebep oluyor.
#ÇocukYabanmersini, pastalarda, tatlılarda kullanılan, taze meyve olarak tüketilebilen hoş kokulu bir meyve türüdür. Genellikle ormanda yetişen yabanmersini, birçok faydayı da içerisinde barındırmaktadır. Göze ve ishale iyi gelen Yabanmersini, doğal bir antioksidandır. Peki, yabanmersini nasıl yetiştirilir? İşte, doğal bir ilaç etkisi taşıyan bu bitki hakkında detaylı bilgiler
#Yaban Mersini“Üvey Baba” dizisinin Lamia’sı olarak tanıdığımız Burçin Abdullah, yakında çok iddialı bir yapımla sinema seyircisinin karşısında olacak. Üç ayrı kıtada, dört farklı ülkede çekilen “Selam” adlı filmde Afganistan’a giden bir öğretmeni canlandıran Abdullah, çekimler sırasında yaşadıklarını Kelebek’e anlattı.
Ankara Tabip Odası (ATO) Genel Sekreteri Doktor Ercan Yavuz yaz aylarıyla beraber ishal, tifo, kolera, dizenteri, hepatit ve beta streptokok (bademcik) gibi hastalıklarda artış beklediklerini belirterek "daha sular kesilmeden 2006 Temmuz ortalamasına göre ishalde artış var. İshal vakaları beklentilerin üzerinde. Geçen yıl bu zamanda yüz hastanın 15'inde ishal tanısı konurken bu yıl yüz hastanın 30'una konulmaya başlandı" diye konuştu.