İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yunus Öksüz, yaz aylarının yaklaşması ile birlikte birçok kişiyi diyet telaşının sardığını belirterek, “Bilinçsizce yapılan diyetler vücuda zarar verir. Uzun süre aç kalındığında yeterli gıda alınmadığından vücut dirençten düşer. Hipoglisemi adı verilen düşük kan şekeri rahatsızlığı ortaya çıkabilir. Diyet yapayım derken hipoglisemi olmayın” uyarısında bulundu.
#Diyet Ve HipoglisemiŞişmanlık, vücutta yağ dokusunun normalden fazla olmasıyla karakterize bir hastalıktır. Şişman bir kişi ayrıntılı tetkiklerden geçirildiğinde, bazen hiçbir anormalliğe rastlanmayabilir. Bazen fiziksel olarak da bir belirtisi yoktur. Ancak diğer yandan tip II şeker hastalığı tanısı konmuş hastaların çoğu şişmandır. Yine vücuttaki yağ dokusunun artması ile hormonal-metabolik hastalıkların ve kalp damar hastalıklarının ortaya çıkması ya da ağırlaşması arasında doğrudan bir ilişki olduğu bilinmektedir.
#1Kanser son yıllarda ‘salgın’ gibi gücünü artırdı. Özellikle pankreas kanserinin genç yaşlarda görülme sıklığındaki artış endişe yaratıyor. İngiltere'de yapılan bir araştırmada 1990 yılından beri 25 yaşın altındaki kadınlarda pankreas kanserine yakalananların oranı yüzde 200 arttı. Hastalığın bu kadar artmasındaki etkenler neler? Neden genç kadınları hedef alıyor? Türkiye’de görülme sıklığı nedir? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#Sağlık36 yaşındaki vücut geliştirici Naghmeh Shelton uyguladığı sıkı diyet programı ve kullandığı performans artırıcı ilaçlar nedeni ile komaya girdi. Ailesi sağlık durumu her gün daha kötüye giden kadın için yardım kampanyası başlatırken eleştirilerin odağındaki eğitmen kendine yönelik suçlamaları kabul etmiyor.
#Naghmeh Shelton<b><i>Halk arasında “şeker hastalığı” olarak da bilinen diyabet, dünyada adeta bir salgın hastalık gibi giderek daha fazla sayıda insanı etkiliyor. Diyabet tanısı alanlarda düzenli takip edilemeyen ve kontrol altına alınamayan kan şekeri, böbrek yetmezliğinden kalp krizine, karaciğer yağlanmasından körlüğe kadar pek çok ciddi hastalığa yol açıyor.</i></b> <br><br><b><i>Türk Diyabet Cemiyeti uzmanları, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle diyabet, risk faktörleri, gebelikte diyabet, diyabetin takibi ve önemi gibi konularda toplumu bilgilendirmek amacıyla şu önerilerde bulunuyor:</i></b>
#Sponsorlu İçerikSağlıklı yaşamak, kilomuzu kontrol etmek ve iyi bir uyku düzeni için akşam yemeğinin saat kaçta yendiği önemli. Bir yandan da kültürümüzün bir parçası olan bu rutin, aynı sofranın etrafında sevdiklerimizle bir araya gelebilmemiz için güzel bir sebep. Uzmanlar ikiye ayrılıyor; akşam yemeği yenmeli diyenler de var, atlanmalı diyenler de...
#Sağlıklı YaşamRamazanda doğru besinleri, doğru miktarlarda yiyerek oruç tutmayı başarırsanız hem ibadetinizi yapmış hem de vücudunuza sıhhat kazandırmış olursunuz. Sağlıklı oruç tutmayla doğru beslenmenin ipuçlarını beslenme ve diyet uzmanı Elif Nida Zafer ve Hürriyet Lezzetli Hayat yazarı, iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya anlattılar…
#Ramazanda Doğru BeslenmeSeren Serengil, 2016 yılında mide küçültme ameliyatı olduktan sonra sağlık sorunları yaşamaya başladı. Bunun üzerine İzmir’de başka bir doktora giderek mide by-pass ameliyatı oldu. İkinci ameliyatının ardından ‘Dumping Sendromu’na yakalanan Seren Serengil, hızla kilo kaybetmeye başladı. Son olarak ise yaşadığı sorunlar nedeniyle boyunun kısaldığını ve ölümle karşı karşıya olduğunu belirten Serengil, sevenlerinden dua istedi.
#Mide AmeliyatıSon dönemlerde adından sıklıkla söz ettiren dumping sendromu mide ameliyatı geçirmiş olan kişilerde ortaya çıkıyor. Kişinin günlük yaşantısını olumsuz etkileyen ve kötü sonuçlar doğurabilen dumping sendromu nedir, nasıl geçer, nedenleri nelerdir? İşte dumping sendromu belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler...
#Dumping SendromuDumping sendromu, mide ameliyatı sonrası ortaya çıkabilen bir durum. Karın ağrısı, çarpıntı, ishal, kusma ve kramp gibi belirtilerle kendini gösterir. Peki Dumping sendromu nedir ve belirtileri nelerdir? İşte Dumping sendromuyla ilgili merak edilenler...
#Dumping Sendromuİnsülin, başta kas, yağ ve karaciğer olmak üzere dokulara kan şekerinin alınmasını ve kullanılmasını sağlayan, pankreastan salınan bir hormondur. İnsülin sadece şeker değil aynı zamanda dokuların protein ve yağ metabolizmasında da görev almaktadır .
#İnsülinÇağımızın yaygın görülen ve giderek artan hastalıkları arasında bulunan diyabet yani halk arasında bilinen adı ile şeker hastalığı insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu kan şekeri yükselmesi ile seyreden, kronik ve ilerleyen bir hastalıktır. Peki diyabet neden olur? Diyabetin belirtileri nelerdir? Diyabet hastaları nasıl beslenmelidir? Dahiliye Uzmanı Rıfat Bozkuş yetişkinlerde diyabeti açıklarken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Melis Bayram Şirinoğlu çocuklarda diyabeti açıkladı. Diyetisyen Nurdan Balakçı ise diyabet hastaları için beslenme önerilerinde bulundu.
#DiyabetGünümüzde artık pek çok kişide görülen diyabet, kanda dolaşan glukoz, yani kan şekeri yüksekliği ile seyreden bir metabolizma hastalığı. Pandeminin yaşantımızda getirdiği birtakım değişikler, diyabet hastaları için çeşitli problemleri de beraberinde getirdi. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Temel Yılmaz ile hem diyabeti hem de salgın sürecinin hastalara etkisini konuştuk.
#DiyabetSon dönemin popüler diyetlerinden olan su orucunun sağlığı tehdit ettiği uyarısında bulunan Uzman Diyetisyen Nihan Yakut, "Bu tür bir diyet başta hipoglisemi olmak üzere baş ağrısı, mide bulantısı, bilişsel işlevde bozukluk gibi yan etkilere neden olacaktır" dedi.
#Uzman Diyetisyen Nihan YakutGünümüzde çocuklardan yetişkinlere kadar geniş bir kitleyi etkileyen diyabet hakkında yanlış bilgiler de hızla yayılıyor. Beslenme alışkanlıkları diyabet hastalığını önemli ölçüde etkiliyor. Sadece ilaç tedavisinin değil sağlıklı beslenmenin de diyabeti önlediğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mecdi Hikmet Ergüney, diyabet ile ilgili önemli bilgiler veriyor.
#DiyabetAnne ve bebek için en önemli dönemlerden biri de bebeğin yaşama tutunmaya çalıştığı gebelik dönemidir. Gestasyonel diyabet, diğer adıyla gebelik şekeri yaşamsal riskler taşır. Peki, gebelik şekeri nasıl kontrol altına alınır? Diyetisyen Sezen Çetinkaya, konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Gebelik Şekeriİç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yunus Öksüz, yaz aylarının yaklaşması ile birlikte birçok kişiyi diyet telaşının sardığını belirterek, “Bilinçsizce yapılan diyetler vücuda zarar verir. Uzun süre aç kalındığında yeterli gıda alınmadığından vücut dirençten düşer. Hipoglisemi adı verilen düşük kan şekeri rahatsızlığı ortaya çıkabilir. Diyet yapayım derken hipoglisemi olmayın” uyarısında bulundu.
#HipoglisemiMetabolik sendrom, modern çağın yeni hastalığı olarak adlandırılıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Çelik, şişmanlıkla beraber gelen bu hastalığı anlattı. Metabolik sendrom nedir? Metabolik sendrom nasıl kontrol altına alınır?
#Genel SağlıkYeşil mercimeğin faydaları nelerdir sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından araştırılan ve sorgulanan konular arasında yer alıyor. Protein deposu olmasıyla bilinen yeşil mercimeğin saymakla bitmeyen faydaları bulunuyor. Peki, yeşil mercimeğin faydaları nelerdir?
#Yeşil Mercimek