Güncelleme Tarihi:
Yeşil mercimek baklagiller (Fabaceae) familyasına ait, oldukça besleyici gıdalardan biridir. Özellikle bir protein deposu olan yeşil mercimek aynı zamanda vitamin ve mineral bakımından da zengindir. Bu kadar besleyici olmasının yanında tok tutması ve düşük kalorili olması nedeniyle kilo vermek isteyenlerin diyetlerinde bolca kullanması önerilmektedir.
A vitamini, B grubu vitaminler , K vitamini ve C vitamini içermektedir. Fosfor, sodyum, kalsiyum, potasyum ve çinko mineralleriyle birlikte karbonhidrat da bulundurmaktadır. Ayrıca yeşil mercimekte iyot da bulunur.
İçerdiği vitamin ve mineraller yardımıyla metabolizmayı destekler. Aynı zamanda vücudun zinde olmasını sağlar.
Yüksek miktarda protein bulundurması sebebiyle vücudun kas yapısını güçlendirir.
İyi bir folik asit kaynağıdır. Kalp rahatsızlıklarında, osteoporozda ve hamilelikte vücudu destekler.
Bağışıklığı güçlendirir.
Lif açısından oldukça zengindir. Mercimekte bulunan diyet lifleri kan şekeri seviyesinin dengelenmesinde yardımcı olur.
Yeşil mercimekteki çözünmeyen lifler ise bağırsağı temizlemekte (hazımsızlık gibi problemlerde) yardımcı olur.
Kalp sağlığı için önemli olan folik asit ve magnezyum içermesi nedeniyle kalp sağlığını destekler.
Kolesterolü düşürerek, yüksek kolesterol nedeniyle oluşan rahatsızlıkları engeller.
Sindirimi uzun sürdüğünden bulundurduğu karbonhidratlar hemen kana geçmez. Yavaş sindirildiğinden uzun süre tok tutar.
Kanserle mücadelede yardımcı olur.
Antioksidan olması sebebiyle metabolizmayı destekler, hücre hasarını engeller.
Demir bakımından zengin olması yardımıyla vücuda enerji verir, yorgunluk hissini azaltır. Ayrıca adet dönemindeki kadınların, hamilelerin ve emziren annelerin ihtiyacı olan demiri karşılamada yardımcı olur.
Beyin ve sinir sistemi rahatsızlıklarının (Alzheimer gibi) oluşma riskini azaltır, ayrıca beyin ve sinir sisteminin sağlığını korunmasında destekleyicidir.
Yüksek lif içeriği nedeniyle insülin direnci, hipoglisemi ve diyabet gibi rahatsızlıklarda yardımcı olur.
İçerdiği magnezyum yardımıyla böbrek sağlığını korumada yardımcıdır.
Alerjik reaksiyona yol açabilir.
Fazla tüketimi gaz problemlerine neden olabilir.
Fazla tüketimi safra taşı ve böbrek problemlerine neden olabilir.