Kızımla seçtik bir film, geçtik karşısına. Betimlemeli diye önce çok sevindim ama sonra anladım ki betimlemeyle görüntünün senkron sorunu var. Açıldığı söylenen kapalı kapılar, koştuğu söylenen oturan insanlar… Kızım izleyemedi haliyle… Betimlemeli filmler var ama ailecek izlemek pek mümkün değil.
#FilmDominik asıllı Indhra Taşpınar, Eda Taşpınar’ın amcası Adnan Taşpınar’la tanıştıktan sonra Türkiye’ye yerleşti. Altı yıllık evli çift; geçen sene yeme-içme işine girmeye karar verince mutfağa meraklı Indhra Taşpınar İtalya yolunu tuttu. Orada İtalyan dondurmasının inceliklerini üstatlarından öğrendi. El Beso adlı restoranlarının Alaçatı ve Kuruçeşme’deki şubelerinde bütün dondurmaları kendisi yapıyor. Taşpınar çifti restoran maceralarını ve ilişkilerini anlattı
Dondurmanın en iyilerini en son 2007’de seçmiştik. Aradan geçen sürede pek çok yeni adres açıldı, pek çok marka Türkiye’ye geldi. Listeyi tazelemenin zamanıdır dedik, jüri üyelerimize bu yıl en iyi dondurmayı yedikleri adresleri sorduk. Ortaya çıkan yeni listeye bakınca, dört adresin 2 yıl öncesiyle aynı olduğunu gördük: Ali Usta, Rumeli Pastanesi, Yaşar Pastanesi ve Mini Dondurmacı. Listede geleneksel lezzetler de var, Avrupa’dan ithal tatlar da.
Dondurma, yazın bunaltıcı sıcağından kurtulmanın en leziz yolu. Artık kışın da dondurma çok yeniyor ama hálá Bostancı’daki Yaşar Usta’nın tezgahı gibi, sadece yazın çalışan dondurmacılar var. Tarihte ilk defa karın üzerine bal ve çeşitli meyve parçaları dökülerek yapıldığı söyleniyor dondurmanın. Türkiye’nin keçi veya koyun sütü, şeker ve sahlepten yapılan kaymaklı dondurması meşhur.
Endüstriyel dondurma şirketleri her ne kadar dondurmayı yaz kış yenen bir tatlı haline getirmeye çalışsa da, bizde dondurma satışları yazın patlıyor. Dondurma boğaz ağrısı yapar yargısı bir türlü değişmedi çünkü. Kabul etmek gerekir ki, insanın canı da dondurmayı buz gibi kış günlerinde değil, yazın bunaltan sıcaklarında çekiyor. Dondurmanın ilk olarak nerede ve kimler tarafından yapıldığı konusunda farklı bilgiler ve efsaneler var.