Bir Arap atasözü şöyle der: "Bahçesinde adaçayı yetiştiren ölmez". Bu söz biraz abartılı olmakla birlikte, adaçayının ne kadar yararlı olduğunu anlatır niteliktedir.
 Yabani bir bitki olan adaçayı, soğuk algınlıklarına ve solunum yolları enfeksiyonlarına iyi geldiği gibi, gaz söktürücü özelliğe de sahiptir. Girit Adası insanları, adaçayını yemeklerine lezzet katmak amacıyla da kullanırlarmış. Özellikle et tütsülemek için kullandıkları çay yapraklarını, yaptıkları salatalara ve baklagil yemeklerine de kattıkları kaynaklarda yazar. Zaten Romalılar da adaçayını kutsal bir bitki olarak kabul ederler ve adaçayı toplamak için törensel bir yöntem uygularlarmış. Bugün de, ot cenneti olan Ege’nin bazı yörelerinde salata soslarına adaçayı konur. Hatta adaçayı önce ufalanır ve zeytinyağında bir süre bekletildikten sonra salata sosuna katılır. Adaçayının yemeklerde kullanılırken bıçakla doğranmaması, ufalanması çok önemlidir. Çünkü demir, adaçayının yapraklarında bulunan kimyasal bir maddeyle reaksiyona girer. Tavuklu kebap kallavi4 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi<ı>lı> 3 adet orta boy tavuk göğüs eti <ı>lı> 5 yemek kaşığı zeytinyağı <ı>lı> 1 adet orta boy kuru soğan <ı>lı> 3 diş sarmısak <ı>lı> 2 adet orta boy dolmalık kabak <ı>lı> 3 adet yeşil çarliston biber <ı>lı> 2 adet kırmızı dolmalık biber <ı>lı> 2 adet orta boy domates <ı>lı> 4 çay kaşığı biber salçası (Acı salça kullanılmasını öneririm.) <ı>lı> 2 çay kaşığı tuz, karabiber<ı>lı> 2 çay kaşığı kırmızı pulbiber <ı>lı> 2 su bardağı ılık su (Tavuk suyu da kullanılabilir.) <ı>lı> 1 demet dereotu YAPILIŞI: Tavuk göğüs etleri keskin bıçakla kuşbaşı et formunda doğranır. Bir tepsiye 1 yemek kaşığı dolusu un serpilir ve tavuk etleri una bulanıp kenarda bekletilir. Kabakların dış kısmı hafifçe kazınır, yıkanır ve uzunlamasına ikiye bölünüp 1,5-2 santim kalınlığında küpler elde edilecek şekilde doğranır. Yeşil ve kırmızı biberlerin sapları kesilip tohumları temizlenir. Biberler 3-4 santim boyunda ve kalın şeritler halinde dilimlenir. Kuru soğan, yemeklik incecik doğranır. Domateslerin kabukları soyulup tavla zarı formunda küp küp doğranır. Zeytinyağı geniş bir teflon tava ya da tencerede orta ısıdaki ateşte kızdırılır. Una bulanmış tavuk etleri kızgın yağa aktarılıp tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak 4-5 dakika kavrulur. Etlerin rengi dönüp hafifçe su çektiklerinde sarmısak ve soğanlar ilave edilir. 1-2 dakika pişirildikten sonra yeşil ve kırmızı biberler katılıp salça da eklenir ve karıştırılarak 2-3 dakika kavrulur. Tuz, karabiber ve kırmızı biber serpiştirilip ılık tavuk suyu da tencereye aktarılır. Tencerenin kapağı kapatılıp suyu kaynamaya başlayıncaya kadar pişirilir ve ocağın altı kısılır. Kısık ateşte 20 dakika daha pişirilen yemeğe ince kıyılmış dereotu ilave edilip ocaktan alınır ve sıcak sıcak servise sunulur. Haşhaşlı diyet dondurma4 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaMalzeme listesi<ı>lı> 1 paket toz limon jölesi (200 gr)<ı>lı> 1 su bardağı sıcak su <ı>lı> 2 su bardağı diyet yoğurt<ı>lı> 1 yemek kaşığı toz diyet tatlandırıcı <ı>lı> 1 adet limonun kabuğunun rendesi <ı>lı> 1 yemek kaşığı dolusu toz haşhaş <ı>lı> 10-12 adet çilek YAPILIŞI: Toz limon jölesi orta boy bir kaseye aktarılıp üzerine sıcak su eklendikten sonra jöle eriyinceye kadar çatalla çırpılır. Diğer taraftan, diyet yoğurt başka bir kaba aktarılıp üzerine diyet toz tatlandırıcı eklenir (toz tatlandırıcı yerine 6-7 tablet tatlandırıcı da kullanılabilir). Tatlandırıcılı yoğurt tel çırpacak yardımıyla iyice çırpılır (bu işlem çatalla da yapılabilir). Rendelenmiş limon kabuğu ve toz haşhaş da ilave edilip tekrar karıştırılır. Ilık haldeki jöle de karışıma aktarılıp iyice karıştırılır. Plastik bardakların içleri suyla çalkalanır. Diyet dondurma bu bardaklara ağızlarında iki parmak boşluk kalacak şekilde paylaştırılır. Dondurma bardakları buzdolabının derin dondurucusunda bir gece bekletilir. Servise sunulmadan önce bardaklar yarısına kadar sıcak suya batırılıp hemen çıkarılır. Bardaklar servis tabağına ters çevrilip çilek dilimleriyle süslenerek servise sunulur.