Güncelleme Tarihi:
Bir dilim baklavanın şurubunu sıkıştırıp süzdürdüğünüzde bile üç ince dilim ekmek yerine geçecek kadar, yani yaklaşık 215 kalori alındığını anlatan Park Sima Sağlıklı Yaşam ve Estetik Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Işın Sayın, “Halbuki her yerde 1 porsiyon denilince 2-4 adet baklava anlaşılır. Yani 1 porsiyon eğer 3 adet baklavaysa 645 kalori alırsınız” dedi. Aktivite ile yakılan kalori cetvelinde 30 dakika koşar adım yürüyüşde bile yalnızca 150 kalori yakıldığına dikkat çeken Sayın, spor yapmadan dört günlük bayram boyunca, günde 2 porsiyon baklava yenildiğinde kesinlikle kilo alınacağını hatırlattı.
Kilo alma potansiyeli
Oruç tutarak uzun saatler boyu metabolizması Ramazan ayı boyunca yavaşlamış olanların daha büyük bir hızla kilo alma potansiyeline sahip olduklarını belirten Işın Sayın, “Eğer bayram boyunca tatlı yemek niyetindeyseniz kesinlikle porsiyonlarınızı tadımlık bırakmalısınız. Bir araştırmaya göre bir besinin tadının beyinde ve damakta algılanıp keyif duyulabilmesi için ceviz kadar yenilmesi yeterli bulunmuş. Sadece baklavasına hayır diyemediğiniz bir yerdeyken amacına uygun biçimde tadımlık, yani ceviz kadar yiyin. Çünkü cevizden daha büyük miktarda yediğiniz her bir kırıntı artık kilo almak üzere yapılmış bir hamledir. Tüm bayram boyunca en çok 3-4 adet baklava yemiş olmaya çalışın ya da düşük kalorili tariften yararlanarak bir parça daha fazla yiyebilirsiniz. Böylece kendinize ve misafirlerinize iyi davranmış olursunuz” diye konuştu.
Işın Sayın, Bayram için az kalorili Kemalpaşa tatlısı tarifi de verdi
Malzemeleri:
250 gr. az yağlı tuzsuz
taze peynir
11 yemek kaşığı irmik
4 yemek kaşığı un
2 yumurta
½ paket kabartma tozu
Şerbeti İçin:
3 su bardağı suy
1/2 su bardağı kadar şeker veya Damak zevkine göre yetecek miktarda tatlandırıcı
Peyniri robottan geçirin. Bir kapta peynir, irmik, un, kabartma tozu ve çırpılmış yumurtaları bir kaşık yardımıyla karıştırın. Elinizle küçük ceviz büyüklüğünde parçalar koparın, yuvarlak topla haline getirin. Eğer yuvarlaklar yaparken hamur elinize yapışırsa eliniz nemlendirin. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üstleri kızarana kadar pişirin. Bu tarifle yaklaşık 16 adet tatlı çıkıyor. Tatlıları soğuması için bir kenara alın. Şerbeti için su ve şekeri bir tencerede kaynatın. Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin. Biraz daha kaynatın. Soğumuş Kemalpaşa tatlılarınızı içine atın. Şerbeti çekene kadar tatlıların iki tarafını da çevirerek kaynatın. Yaklaşık 10 dakika kadar kaynatın. Daha sonra tatlıyı şerbetiyle birlikte derin bir kaba alın. Tatlıların şerbeti iyice çekmesi için soğumaya bırakın. Porsiyon başına bir top diyet dondurma ile servis edebilirsiniz.
HANGi TATLI KAÇ KALORi
? 1 porsiyon kalburabastı (2 adet), 416 kcal.
? 1 porsiyon sütlaç (1 kase) 299 kcal.
? 1 porsiyon baklava (2 adet) 425 kcal.
? 1 porsiyon şekerpare (2 adet) 446 kcal.
? 1 porsiyon kemalpaşa (2adet) 467 kcal.
? 1 porsiyon güllaç (1 adet) 235 kcal.
? 1 porsiyon tel kadayıf (1 adet) 430 kcal.
? 1 porsiyon Dondurma 90 gr. 230 kcal.
? 1 porsiyon İrmik helvası 150 gr 528 kcal.