Diyarbakır gibi illerimizde kahvaltıda tüketilen ciğer şiş tarifi Masterchef ile birlikte sofralarıma konuk oluyor. Baharatlarıyla ve kuyruk yağıyla soğan eşliğinde pişirilen ciğer şiş evde de hazırlanabilir. Peki, Diyarbakır usulü ciğer şiş nasıl yapılır? İşte ciğer şiş tarifi ve malzemeleri...
#Ciğer Şiş Kebabıİstanbul’un en iyi ve en eski kasaplarından olan Elmaslar Kasabı, Eminönü’ndeydi. Gastronomi kültürümüzün önemli bir değeri kapanmış. Başka yerde olsa isyan çıkar ama bizde kimse sesini çıkarmıyor. Adana Ocakbaşı Suadiye’deki yeni şubesinde de lezzetten ödün vermiyor, BeBe İçli Köfte ve Sinem Dondurma ise çok iyi...
#Vedat MİLORDile kolay, asırlar boyu 33 medeniyet görüp geçirmiş Diyarbakır... Hal böyle olunca da geçmişin tadının, kokusunun ve dokusunun yoğun hissedildiği bir yerle karşılaşmak sürpriz değil. Kültürün şehrin yeme-içme sahnesine yansıması da önemli bir avantaj ama şimdiye dek bunun üzerinde pek durulmamış. Bana göre gastroturistleri ziyadesiyle memnun edecek bir altyapısı var.
#Ebru ErkeMangalın başına kuruluyor, gözümüzün önünde pişen etlerin tabağımıza düşmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu sabırsızlığa ustayla yapılan sohbetler de eşlik ediyor... Kebaptan ciğer şişe, yağlı karadan pirzola ve kaburgaya hepimizin çok sevdiği ocakbaşı restoranlarda her damak tadına uygun bir seçenek bulmak mümkün... İstanbul’un en iyileri hangileri, jürimize sorduk.
#MangalBeyoğlu’nda meyhane işletti, Hollywood’da lahmacun pişirdi, Irak’ta koşer yemek yaptı. Şimdi de Kurtuluş’taki dükkânında servis ettiği; çatalı vurduğunuz an dağılan nefis kaburgası dilden dile dolaşıyor. Mari Esgici’nin aile tarifi tereyağında yaprak kuzu ciğer ve roja sosla lezzetlenen patatesle birlikte servis edilen brisket de bir o kadar lezzetli.
#Marinee KaburgaTarihî yarımada; Haliç, İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi ile çevrili olan, İstanbul şehrinin ilk kurulduğu yere verilen isimdir. Tarihe konu olan, dünyanın dört bir yanından gelen turistlerin uğrak noktasıdır. Ticaretin de can damarı olan tarihi yarımadanın Eminönü bölümündeki kahvaltı mekanlarını keşfettim Boğaz’ı ayaklarınız altına, Galata Kulesi’ni karşınıza alarak kahvaltınızı yapabileceğiniz harika 3 mekan...
#EminönüLabirente benzeyen dar sokaklarında yürüyor, tarihi evlerine ayrı, camilerine ayrı bakakalıyorsunuz... Bir köşeden kilise çıkıveriyor, başka bir köşeden müze. Diyarbakır keşfetmesi sürprizli ve her köşesinde ‘ilk’ler, ‘tek’ler, ‘en’ler saklayan bir kent. Sahip olduğu tarih hazineleri ile turizmden daha fazla pay almayı hak ediyor. Görkemli tarihe sahip çok yönlü bu kenti anlamak için yapılması, görülmesi gerekenlerin listesi uzun ama işte benim olmazsa olmazlarım...
#Diyarbakır Gezi RehberiNilhan Aras (45), 14 yıldır lezzetlerin peşinde Anadolu’yu geziyor. Yerel mutfaklarla ilgili kitaplar yazıyor. Yemek kültürü dergisi Metro Gastro’nun ve Metro Kültür Yayınları’nın yönetmeni. Son kitabı “Bayram Çöreği”nde Diyarbakır mutfağını anlatıyor. Aras, şehrin beş geleneksel lezzetini ve bunları bulabileceğiniz mekanları anlattı.