Sonra gelsin kebaplar, şişler, közde dometes biberler. Yanında ister şalgam, ister rakı. Evet bu hafta ocakbaşı keyfini bilenlerden oluşan 10 kişilik jürimize tercihleri olan beşer ocakbaşını sorduk. Cevapları, Türkiye'nin en iyi ocakbaşı adreslerini ortaya çıkardı. Listeye ağırlığını Adanalılar koydu.
ADANA YÜZEVLER KEBAP SALONU
Ateş başında karışık kebap
Aydoğdu Ailesi'nden yedi erkek kardeşin 1991'de hizmete açtıkları Adana Yüzevler Kebap Salonu, önce Adana'da, sonra Türkiye'de gurmelerin tercihi oldu. Ortaklardan Şevket Aydoğdu: Fatih Terim, Deniz Baykal, Kemal Derviş, Petek Dinçöz ve Sibel Can'ın yolları Adana'ya düştüğünde mutlaka geldiklerini söylüyor. Başarılarını kebapları kendi elleriyle yapmalarına bağlayan Aydoğdu kardeşler, müşterilerine karışık kebap yemelerini öneriyorlar. Yüzevler'i tavsiye edenler, şişe benzerlerinden daha kalın geçirilen acı soslu Adana kebabını mutlaka tadın, diyor. Kişi başı 10-15 milyon lira. Haftasonu rezervasyon şart. Haziran ayında Etiler'de de bir şube açacak olan Yüzevler, evlere de servis yapıyor. Adana (322) 457 61 73- 454 75 14, İstanbul, Göztepe (216) 355 18 80
MENEKŞE KARDEŞLER
Göl manzaralı
Seyhan Baraj Gölü'ne nazır tepede, 20 dönüm arazi üzerine kurulu Beyaz Saray Tesisleri'nde hizmet veriyor. Fevzi, Avni ve Cevdet Menekşe kardeşler, işadamı Vedat Bayraktar ve Mahmut Aysalar ile ortaklık kurup, Beyaz Saray Tesisleri'ni Adanalılar'ın hizmetine sundu. Ortaklardan Fevzi Şen (63) ocağın başında. Çolak Bayram Ağa lakaplı kebap ustasının yanında 7 yaşında çırak olarak mesleğe atılmış: ‘‘Kebap her yerde yenmez, herkes bu hizmeti bilmez. El kıyması özel etimizi tadan müşterilerimizin memnuniyeti bizi de mutlu ediyor.’’ İsmet Sezgin, Zekeriya Temizel, Uğur Yücel, Sadettin Tantan, Osman Durmuş, Yaşar Okuyan, Mehmet Nuri Yılmaz, Hasan Gemici, Şener Şen, Ferdi Tayfur, Türkan Şoray, Kadir İnanır, Faruk Süren, Adnan Polat, Fatih Terim müdavimleri arasında. Kişibaşı 10-15 milyon lira. Seyhan, Adana (322) 234 35 50 (6 hat)
MUSA USTA OCAKBAŞI
Favori, kuzu fileto şiş
1972'den beri hizmet veren Musa Usta Ocakbaşı'nın sahibi Musa Emici aslında Malatyalı. Ama küçük yaşta gittiği Adana'da büyümüş ve bu kentin lezzetini İstanbul'a taşımış. Tüm ızgara ve kebaplarında kuzu eti kullanıyor. Musa Usta bıçak ile kıyılan kıymadan yapılmış Adana kebabı ve her kuzu budundan bir parça çıkan fileto şişi tavsiye ediyor. Şener Şen, İbrahim Tatlıses, Sezen Aksu müdavimleri arasında. Kişi başı içkili 25, içkisiz 15 milyon lira. Beyoğlu, İstanbul (212) 245 29 32
UMUT OCAKBAŞI
Her şey dana etinden
30 yıldır hizmet veren Umut Ocakbaşı, İsmail Ünalmışer ve Sadık Özdemir'e ait. Ocakbaşına oturduğunuzda ezme salata ile cacık sipariş vermeseniz de masanıza geliyor. Birçok ocakbaşının aksine dana eti kullanan Umut'ta Adana kebap, çöp şiş, tavuk şiş, ciğer, kanat yiyebilirsiniz. İçki dahil 15, içki hariç 10 milyon lira. İbrahim Tatlıses en sık gelenler arasında. Beyoğlu, İstanbul (212) 245 50 05
DOYUM OCAKBAŞI
Muhittin'in yeri
Adana'da Muhittin'in yeri diye de bilinen Doyum Ocakbaşı 1977'de açılmış. Ocakbaşının sahibi Muhittin Usta yani Muhittin Örgen, Türkiye'nin dört bir yanından müşterileri olduğunu söylüyor. Eğer seçeneklerinizi Muhittin Usta'ya bırakırsanız, süzme yoğurt, tahinli marul salatası, çoban salatası ile başladığınız yemeğe, ciğer, çöp şiş, Adana kebap, külbastı ve kaburgayla devam ediyorsunuz. Burada dalak, sucuk,
koç yumurtası
yemek de mümkün. Rezervasyon şart. Evlere servis var. Kişibaşı 3-10 milyon lira. Adana, (322) 232 56 96
ONBAŞILAR
107 yıllık marka
Ocakbaşı müdavimlerinin akın ettiği, 107 yıllık geçmişe sahip Onbaşılar, yazın sokağa taşınıyor. Kazan, soba, çeyizlik sandık dükkanlarının kepenkleri kapanırken, masalar sokağa kuruluyor. Dedesi askerde onbaşı olduğu için mekana Onbaşılar adını veren Kazım Kıyan'ın açtığı kebap salonunu işleten Levent Sömek ve Orhan Karmuş, 'Müşteri kaç metrelik isterse o uzunlukta kebap yapar ikram ederiz' diyor. Cem Davran, Edip Akbayram, Fatma Girik, Ayşegül Aldinç, M. Ali Bilici, İmren Aykut, Levent Yüksel, Hülya Koçyiğit, Ediz Hun müdavimleri arasında. Seyhan, Adana (322) 351 30 18
KÖŞEBAŞI
İstanbul'a yayıldı
Genellikle sipariş almadan sırasıyla soğuk mezeler ve ara sıcakları sunan ocakbaşında, biberli ekmek dikkat çekiyor. Soğanla marine edilmiş Tarsusi adı verilen kebap, ayran sürülerek pişirilen lavaş ekmeğiyle birlikte sunuluyor. Hatay'dan gelen günlük peynirle yapılan künefe, kebap üstüne iyi gidiyor. Merkezi İstanbul Levent'te.
Fenerbahçe Dalyan, Nişantaşı, Beyoğlu, Maslak ve Ataşehir'de şubeleri var. Kişi başı içkisiz 25, içkili 30-35 milyon. İstanbul, (0212) 270 24 33.
SEYHAN OTELİ OCAKBAŞI
Közde künefe
Adana'daki Seyhan Oteli'nin 1999'da açılan Ocakbaşı'nın ocağı geç saatlere kadar tütüyor. Terbiyeli şiş, müdavimlerin favorileri arasında. Adana'ya gitmişken şalgam suyu içmeden de olmaz. Tıpkı etler gibi közde pişirilen künefesi meşhur. Birçok bürokrat müşterisi bulunan ocakbaşında evlere servis yok ama hatırlı müşteriler istediklerini yaptırıp, evlerine götürebiliyorlar. Kişi başı 15-25 milyon lira. Seyhan, Adana. (322) 457 58 10
SİLİNDİR MESUT
Marifet pişirmekte
Mesut Silindir'in 23 yıl önce ölmesinden sonra işi devam ettiren oğulları kebabı babalarının Adana ve Türkiye'ye kazandırdığını söylüyor. Cüneyt Arkın, Müslüm Gürses, Kadir İnanır, İbrahim Tatlıses, İzzet Yıldızhan, Mehmet Ali Erbil, Mustafa Denizli, Ali Şen ünlü müdavimleri. Hakim Yenigün, 'Rahmetli dedem kebapçılık sektörünü geliştiren kişi oldu. Bir kişilik kebap iki şişe yapılırmış, dedem 10 kişiliği bir şişe sığdırdı' diyor. Etin bir gün dinlendirildiğini belirten ancak sırlarını vermeyen Yenigün, 'En önemlisi pişirimidir' diye ekliyor. 10 milyona ocakbaşı keyfi mümkün. Seyhan, Adana (322) 365 01 27
HE DE OCAKBAŞI
Clinton'lar meşhur etti
Edip Önder'in 1994 Kasım'ında açtığı He de Ocakbaşı kısa sürede tanınan mekanlar arasında yerini aldı. Eski ABD Başkanı Bill Clinton'un eşi Hillary Clinton ile kızı Chelsea orada yemek yiyince adını duymayan kalmadı. Müşterilere ‘‘he de spesiyal’’ öneriliyor. Közlenmiş patlıcan üzerine kuzu şiş ile arpacık soğan, domates, biberden oluşan sos dökülüyor. Tereyağı ve kaşar peyniri rendesi serpildikten sonra da fırına veriliyor. Kapısından girmeyen ünlü pek yok gibi. Kişi başı ortalama 20 milyon lira. Etiler, İstanbul (212) 263 67 74
OCAKBAŞI KEYFİNDE EN İYİ İKİNCİ 10Pala Ocakbaşı: 12.00-02.00 arasında servisi var. Kişi başı fiyatı 5-15 milyon lira arasında. Beyoğlu, İstanbul. (0212) 249 04 70
Çamlık: 12.00'den 23.00'e kadar servis yapıyor. Fiks mönü fiyatı 20-25 milyon lira arasında. Etiler, İstanbul (212) 265 18 93
Tike: Haftasonu 12.00-24.00, hafta içi 12.00-15.00 ve 18.00-24.00 arasında servis var. Kişi başı fiyatlar 25-30 milyon lira. Levent, İstanbul (212) 281 88 71
01 Adana 12.00-23.00 arasında açık. Adana kebap, çöp şiş ve kaburganın fiyatı 5 milyon lira. Etler Diyarbakır'dan geliyor. Müşteriler ocağın başında oturmasa da, önlerine ocakta yapılmış et düzenli olarak getiriliyor. Sancak Mah., Ankara. (312) 491 97 76
Siyaset Reşit'in yeri: 06.30-15.00 arasında servis yapıyor, içki yok. Kişi başı ortalama 2-4 milyon lira. Akarbaşı Demirciler Çarşısı, Şanlıurfa. (414) 216 71 91
Onur Kebap Salonu: Şevket Azboy ve Nadir Giray'ın lokantası 11.00-23.00 arasında hizmet veriyor. Izgaralar 3, alinazik 4 milyon, mezeler 1 milyon 250 bin lira. Cevat Yurdakul Cad., Adana. (322) 458 21 60 ve 454 66 30
Kartaltepe Restoran: 11.00-24.00 arasında açık. Tepe üzerinde kurulu, Antep ayaklarının altında. Alkollü fiks mönü 25 milyon 500 bin, alkolsüz 15 milyon TL. Dülükbaba Ormanları içi, Gaziantep. (342) 337 38 40
Ciğerci Hüseyin Usta: 09.00-24.00 arası hizmet veriyor. Ortalama 2 milyon lira. Karameydanı Caddesi, Şanlıurfa (414) 215 27 29
Kirvem Ocakbaşı: Servis, 12.00-02.00 arasında. Kişi başı fiyat 15-25 milyon lira. Beyoğlu, İstanbul (212) 243 07 78
Hacı Salih: Pazar hariç 11.00-20.30 saatleri arasında açık. Rezervasyon şart değil ama yaptırılsa iyi olur. Tayyar Zaimoğlu külbastısının mükemmel olduğunu söylüyor. Kişi başı 7 milyona çıkılabilir. Alkollü içki servisi yok. Küçüksaat, Adana (322) 363 02 17
Gurme ve ocakbaşı uzmanlarından oluşan büyük jüri seçtiÜnlü Urfalı türkücü
Kazancı BedihKebab-istanbul kitabının yazarı
İlhan EksenMutfak Dostları Derneği Başkanı
Semih Somerİşletmeci, Adanalı gurme
Tayyar ZaimoğluAdanalı gurme, işadamı
Kazım ApaMimar, Gaziantepli gurme
Hasan Ersoyİzmirli gurme
Ahmet GüzelyağdökenAnkaralı gurme
Oğul TürkkanRehberler Birliği Başkanı
Şefik YenenHürriyet Adana Temsilcisi
Sinan Tanyıldız