Uluslararası Disleksi Derneği’nin verilerine göre, dünya çapında 700 milyon disleksili birey bulunuyor. Bilinenin aksine disleksinin bir zeka geriliği olmadığını söyleyen Türkiye Disleksi Vakfı Başkanı Elif Yavuz “Yüzde 80’inin üstün zekalı olduğu bu kişiler, doğru yönlendirildiğinde toplumda iz bırakan bireyler oluyorlar” dedi.
#DisleksiDisleksi, genel tabiri ile öğrenme bozukluğu olarak nitelendirilmektedir. Genel anlamda matematik ve akıl yürütme gibi yeteneklerin sekteye uğradığı disleksi, dahi hastalığı olarak da adlandırılmaktadır. Peki, öğrenme bozukluğu olarak nitelendirilen disleksi nedir ve türleri nelerdir? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Disleksi NedirDisleksi nedir sorusu birçok kişi tarafından oldukça merak edilen ve araştırılan hastalıklar arasında yer almaya başladı. Bir öğrenme bozukluğu çeşidi olan disleksi hastalığının en büyük belirtilerinden birisi de harflerin ve kelimelerin tersten algılanması olarak biliniyor. Peki, Disleksi nedir? Disleksi tedavi edilebilir mi?
#DisleksiEğitmen Şafak Coştu, sınıfında disleksi tanılı öğrenci sayısının fazla olduğunu fark edince soruna değil çözüme odaklanmaya karar verdi. Öğrencileri için özel bir çalışma yürüterek öğrenmelerinde fark yarattı ve Türkiye’de ilk olan görsel disleksi alfabesini geliştirdi. Eğitimde fırsat eşitliği adına özel gereksinimli çocuklar için farkındalık çalışmalarına ağırlık veren Şafak Coştu, çalışma tekniğini bir eğitim seti eşliğinde tüm çocuklarla buluşturmak için de kolları sıvadı.
#Şafak CoştuBaşlığın kırmızıyla yazılan ilk kelimesini okuyabildiniz mi? Orada ‘Disleksinin’ yazıyor. Öğrenme zorluğu yaşayan çocukların çoğu harfleri böyle görüyor. Disleksi her 10 çocuktan birinde görülüyor. Bu da her sınıfta en az 1 ya da 2 dislektik çocuk var demek. Fark edilmediğinde ve özel eğitim verilmediğinde bu çocuklar başarısız, uyumsuz diye damgalanıyor.
#DisleksiMusakkanın karekökünden yola çıkıyor kadayıfın algoritmasını alıp mantısını pişiriyor... Robert Kolej’den Harvard’a uzanan yolda, bir hastane yöneticisinin kendi mutfağını yaratan lezzet mimarına dönüşme öyküsü... Bol matematik, çok baharat, fazla zeka ve karşınızda “Mucize Lezzetleri” ile Refika Birgül...
#İzzet ÇapaFütüristler Derneği’nin kurucusu, mucit ve tasarımcı Alphan Manas, Kasım ayında Mensa Üstün Yeteneklileri Destekleme Derneği Türkiye Başkanı oldu. Dünyadaki üstün zeka ve yeteneklileri bir araya getiren Mensa, Türkiye’deki üstün çocukları belirlemek için de bir tarama yapıyor.
Çocukların konuşma, şarkı söyleme, iletişim, konsantrasyon, okuma becerisi, sözlü ve yazılı ifade yeteneği, kendi kendine yetebilme, anlama ve kavrama yeteneklerinde ilerleme sağlaması için geliştirilen ve Mozart’ın müziklerinin kullanıldığı Tomatis Metodu’nu anne-kız denedik.