Sürekli iç çamaşırı değiştirme zorunluluğu, ped ya da bez kullanma ihtiyacı ve koku yayma gibi sorunlara yol açtığı için yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkiliyor. Erişkin yaşta her 100 kişiden 20’sini tehdit eden bu tablonun adı; dışkı kaçırma! Genellikle de kadınlarda ortaya çıkıyor, bunun nedeni ise en başta doğum travmaları olmak üzere, kadınların pelvik kaslarının daha zayıf olması ve menopozla birlikte kasları güçlü tutan östrojen hormonunun azalması.
#Dışkı Kaçırmaİdrar kaçırma problemini çoğumuz biliyoruz ama dışkı kaçırma sorunu çok daha nadir dile getiriliyor. Bu sorunu yaşayanların çoğu utandıkları ve yaşadıklarını yetişkinlerin başına gelebilecek bir şey olarak görmedikleri için doktora gitmiyor. Bu da yaşam kalitelerini önemli ölçüde etkiliyor. Halbuki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 15’inde karşılaşılan bu sorun pek çok nedene bağlı yaşanabilir. Dışkı kaçırmanın bir hastalık değil, hastalığın habercisi olduğunu söyleyen uzmanlarla sorunun nedenlerini ve tedavisini tüm yönleriyle ele aldık. İşte 9 soruda DIŞKI KAÇIRMA DOSYASI…
#SağlıkServiks kanseri, rahim ağzının yani rahimin vajinaya açılan boyun kısmının kötü huylu hastalığını ifade etmektedir. Dünya üzerinde her 2 dakikada birinin ölümüne neden olmaktadır. Dünya genelinde meme ve akciğer kanserinden sonra kanserden ölümlerin 3. nedeni olmakla beraber 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen 2. kanser türüdür.
#Serviks (Rahim Ağzı) KanseriOkul öncesi çocukların yüzde 3’ünde kabızlık görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Ayşegül Parlak “Bebeklerde en sık nedenler arasında annenin kabız olması ve az su tüketimi, ek gıdaya başlandığı dönem, tuvalet alışkanlığı kazandırılması aşamasında, fazla inek sütü tüketmesi, kan ilacı kullandığı dönemde görebiliyoruz” dedi.
#ÇOCUKOkul öncesi çocukların yüzde 3’ünde kabızlık görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Ayşegül Parlak “Bebeklerde en sık nedenler arasında annenin kabız olması ve az su tüketimi, ek gıdaya başlandığı dönem, tuvalet alışkanlığı kazandırılması aşamasında, fazla inek sütü tüketmesi, kan ilacı kullandığı dönemde görebiliyoruz” dedi.
#Uzm. Dr. Ayşegül ParlakKegel egzersizi, kadın sağlığının olmazsa olmaz önerilerindendir. İdrar kaçırmadan tutun da, cinsel sağlığa, kolay doğuma, doyumlu bir orgazm deneyimine, pelvis içi organ sarkmalarının önlenmesine, doğumdan sonra vajen ve çevre dokuların toparlanıp, doğum öncesi haline dönmesine yardımcı olmaya dek sayısız yararı vardır. Ancak bu egzersizler doğru şekilde öğretilmediğinden, çoğu kadın tarafından etkisizce yapılır.
#Kegel Egzersizin FaydalarıBebeklerde ateş yükselmesi ailelerin hemen hemen en sık karşılaştığı durumlardan biridir. Yükselen ateşe zamanında müdahale ederek havalenin gibi hastalıkların önüne geçilebilir. Ancak soğuk havalede ateşin yükselmemesi müdahalenin gecikmesine neden olabiliyor. Belirti vermeden ortaya çıkan soğuk havale çocuklarda kalıcı zararlara yol açabilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersin Sarı, soğuk havale hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#Soğuk Havale NedirÇoğunlukla 20-25 yaş arasında görülen ve sırt ağrısı ile karıştırılan bel fıtığı, tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık problemlerine neden olabiliyor. Bel fıtığı, insanlar arasında en yaygın hastalıklardan birini oluşturuyor. Bacaklarda ağrı, uyuşma, kuvvetsizlik gibi problemlerle kendisini belli eden bel fıtığı, insanlar tarafından merak edilmeye devam ediyor. Peki, bel fıtığı nedir ve nasıl anlaşılır? İşte merak edilenler…
#Bel Fıtığı Nedir?Çocuklar normal gelişimleri sırasında genellikle 2-3 yaşları arasında mesane kontrolünü kazanmaya başlarlar. Gece kontrolünün ise genellikle üçüncü ya da dördüncü yıllar arasında tamamlandığını belirten Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı, “Alt Islatma tanısı koymak için çocuk en az 5 yaşında olmalı, haftada en az 2 kez altını ıslatmalı ve diyabet, epilepsi gibi fiziksel bir hastalığı olmamalı” açıklamasında bulundu.
#Alt Islatma TanısıÇocuklar normal gelişimleri sırasında genellikle 2-3 yaşları arasında mesane kontrolünü kazanmaya başlarlar. Gece kontrolünün ise genellikle üçüncü ya da dördüncü yıllar arasında tamamlandığını belirten Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı, “Alt Islatma tanısı koymak için çocuk en az 5 yaşında olmalı, haftada en az 2 kez altını ıslatmalı ve diyabet, epilepsi gibi fiziksel bir hastalığı olmamalı” açıklamasında bulundu.
#Alt Islatma TanısıŞüphesiz ki, hayatta en değer verdiğimiz çocuklarımızın taşıyamayacağı ağırlıkları yüklenmesi, hastalıklarla mücadele etmesi hiç yüz yüze gelmek istemediğimiz olayların başında geliyor. Ancak bazı hastalıklar, çocukların karşısına çıkmaktan ve gizlice ilerleyip zarar vermekten vazgeçmiyor. Soğuk havalede olduğu gibi…
#BelirtiToplumda her ne kadar adı pek bilinmese de pelvik taban yetersizliği, bir başka deyişle pelvik taban fonksiyon bozukluğu oldukça sık görülen önemli bir sorun. Yapılan klinik çalışmalara göre bu tablo neredeyse 4 kadından birinde ortaya çıkıyor.
#Pelvik Taban YetersizliğiYaygın olarak estetik cerrahide kullanılan botoks 20 yıldan daha uzun süredir makat yırtığı yani anal fissür tedavisinde de uygulanmaktadır. Kolorektal cerrahi ve proktoloji (bağırsak ve makat hastalıkları) alanında çalışan Prof. Dr. Korhan Taviloğlu makat yırtığında botoks tedavisini anlattı.
#Makat HastalıklarıHaftada üç defadan az tuvalete çıkıyor veya dışkılama zorluğu yaşıyorsanız sizde de kabızlık şikayeti var demektir. “Huzurlu Bağırsak” kitabının yazarı Kolorektal Cerrahi ve Proktoloji alanında çalışan Prof. Dr. Korhan Taviloğlu, kabızlık şikayetiyle ilgili bilmeniz gerekenleri anlatıyor.
#Huzursuz BağırsakDown sendromlu ve diğer ağır kromozomal bozuklukları olan çocukları daha hamilelik aşamasında tespit etmek için yeni bir yöntem geliştirildi. Yıl sonunda Türkiye’de de kullanılmaya başlanacak yeni test, bugüne kadar uygulanan amniyosenteze göre çok daha kolay ve pratik. Anne adayının kolundan çok az miktarda kan örneği almak yeterli