Ağız ve diş sağlığını korumanın en basit ve etkili yollarından biri olan diş fırçalamanın oldukça önemli olduğundan bahseden Diş Hekimi Tarcan Topçuoğlu, “Dişlerin düzenli olarak fırçalanmasıyla birçok ağız ve diş probleminin önüne geçilebilir” dedi.
#Diş Fırçalamanın ÖnemiAğız sağlığımız da genel sağlığımızın bir parçası. Eğer ağzımızda kötü bir koku varsa, bir türlü iyileşmeyen yaralar çıkıyorsa, dişeti kanamaları yaşıyorsak, sık sık fırçalamamıza rağmen dişlerimiz kolay çürüyorsa gastrointestinal rahatsızlıklar, diyabet ve hatta kanser gibi hastalıklar söz konusu olabilir.
#Hazan Aköz IşıkSosyal medyada oldukça popüler bir trend olan ağız bantları, Amerikalı oyuncu ve talk show sunucusu Jimmy Fallon'un da bu bantları kullanmayı düşündüğünü açıklaması ile yeniden gündem oldu. Peki bu bantlar gerçekten uyukuya dalmayı ve derin uykuda kalmayı kolaylaştırıyor mu? Riskleri var mı?
#Ağız BandıUyurken ağızdan değil burundan nefes almanın daha sağlıklı olduğu, derin uykuya dalmayı kolaylaştırdığı, daha az horlamaya yardımcı olduğuna inanıldığı için pek çok insan uyurken ağız bandı kullanıyor. Sosyal medyada da oldukça popüler olan bu uygulamayı Amerikalı oyuncu ve talk show sunucusu Jimmy Fallon da deneyeceğini açıklayınca tekrar gündeme geldi. Peki bu uygulama gerçekten işe yarıyor mu? Bu şekilde uyumak riskli mi? Uzmanlar ne diyor?
#Ağız BandıDün, birinci sayfanın haberiydi bu: “Yargıtay, duş almayıp, haftada sadece iki kez dişlerini fırçalayan kocayı 'tam kusurlu' buldu. Hem çifti boşadı hem de kocayı 500 bin lira tazminata mahkûm etti.” Bildiğim kadarı ile Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022 eylül ayında İzmir’den taşınan benzer dosyada da yine aynı kararı vermişti. Karar, ilk olmasa da ilginç. Çünkü toplu taşımayı kullananlar olarak iyi biliyoruz ki kişisel hijyenine dikkat etmeyen, affedersiniz ama ‘leş’ gibi kokan insanlar maalesef varlar. Otobüste yanında oturmak bile işkence iken bir de o kişi ile aynı evde yaşadığınızı düşünsenize. Vallahi bravo Yargıtay’a! Peki duş almamak kadar başka neler boşanma sebebi sayılabilir? İlişkide temizliğin önemi nedir? Sordum.
#YargıtaySerdar Ortaç, dillere pelesenk olmuş şarkılarıyla yetenekli bir sanatçı. Bana göre duygularımızın psikoterapisti. Benim de 20 yıllık canım dostum ve şu an psikoterapistliğini yaptığım danışanım. Aslında ben mi Serdar’a psikoterapi yapıyorum, o mu bana yapıyor tartışılır. Çünkü ne zaman hadi bir psikoterapi seansı yapalım desek ya şarkı sözü yazıyoruz ya da televizyon formatı! Ben onu çok yakından tanıyorum. Ama son zamanlarda söylemlerinin yanlış anlaşıldığını düşünüyorum. O nedenle kendisiyle özel bir röportaj yapmak istedim. Ve bir insanı en iyi annesi anlatır diyerek sevgili Nesrin Ortaç’ı da davet ettim. İşte Serdar Ortaç’ın bilinmeyenleri...
#Serdar OrtaçDişleri kahvaltıdan önce mi fırçalamak lazım yoksa sonra mı? Diş hekimlerinin uzun zamandır tartıştığı bir konu bu… Bazı diş hekimleri önce, bazıları sonra fırçalamanın daha iyi olduğunu söylüyor. İngiltere’de bir diş hekiminin dişlerin sabah kahvaltıdan sonra değil önce fırçalanması gerektiğini, sonra fırçalamanın dişlere zarar verdiğini söylemesi ile tartışma tekrar gündeme geldi. Peki, bu konuda kabul görmüş bir doğru var mı? Hangisi daha sağlıklı? Uzmanlarla konuştuk…
#Diş SağlığıSıcak ve nemli havalar sadece bizi değil tüylü dostlarımızı da bunaltıyor. Onları rahat ettirip sağlıklı kalmalarını sağlamaksa bize düşüyor. Levent Veteriner Polikliniği’nden veteriner hekim Yeter Öcal ile konuşup evde, sokakta, yolculukta ve tatilde işe yarayacak bir öneri listesi hazırladık.
#Evcil HayvanlarDijital dönüşüm, diş tedavilerinde de insanların ve hekimlerin hayatını oldukça kolaylaştırmaya başladı. Dr. Alev Solak Ortodonti Kliniği ile şeffaf plakların tüm detaylarını konuştuk.
#Sponsorlu İçerikTürkiye’de diş sağlığı hakkında yapılan araştırmalar gösteriyor ki son 50 yılda diş çürüğü sıklığı oranı yüzde 70’in altına hiç inmedi. Geçtiğimiz günlerde Tiktok'ta bir diş hekiminin 'Çürük bulaşıcıdır' iddiası ise büyük bir tartışmaya neden oldu. Gerçekten diş çürüğü bulaşıcı olabilir mi? Öpüşme yoluyla çürükler taşınabilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Diş SağlığıHalk arasında ‘delirten hastalık’ diye adlandırılan bu ilginç hastalık sandığımızdan çok daha yaygın. Çoğu zaman diş ağrısı ile karıştırıldığından dolayı ağrıdan kurtulmak için tüm dişlerini çektirenler var. Genelde yanlış teşhis edilen bu hastalığın detaylarını uzmanlarla konuştuk
#SağlıkDiş kırılması, çok sık karşılaşılan durumlarda biridir. Diş kırıldığı zaman vakit kaybetmeden tedavi ettirmek gerekir. Aksi takdirde pek çok soruna neden olabilir. Bu nedenle de ciddiye alınması gereken bir durumdur. Diş kırılması, hem estetik hem de sağlık açısından sorun yaratan bir problemdir. Diş kırılması neden olur sizler için derledik.
#Diş KırılmasıAğız ve diş bakımı için yeterince önem vermemek bir takım sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Eksik beslenme ve farklı hastalıklar sebebiyle diş etlerinde görülen enfeksiyonlar, diş etlerinde antibiyotikle geçmeyen iltihaplanmaya apse yapmasına neden olabilir. Peki Diş apsesi nasıl geçer? Diş apsesine ne iyi gelir, neden olur? İşte, diş apsesinin belirtileri ve tedavisi...
#Diş Apsesi Belirtileri Neler?Nefesin ya da ağzın kokması, sosyal bir sorun olduğu için de, bazı sağlık problemlerine işaret ettiği için de önemlidir. Bu problemi yaşayan insanlar ne kadar uğraşsalar da üstesinden gelemeyebiliyor. Sarımsak, sucuk ve soğan gibi yiyecekler de ağız kokusune neden olabiliyor. Ayrıca sabahları oluşan ağız kokusunu yanı sıra geniz akıntısı ve ağız kuruluğu da görülebiliyor. Ağız kokusu geçiren bitkisel yiyecekle ve besinlerle evde doğal yollarla çözüm üretmek mümkün. Peki ağız kokusu nasıl geçer? Evde ağız kokusuna ne iyi gelir? İşte ağız kokusunun nedenleri ve ağız kokusunu hemen geçiren öneriler...
#Ağız KokusuDişleri kaplayan ve temelini oluşturan diş eti dokusunun veya diş kökünün açığa çıkması ile oluşan hastalıktır. Diş eti çekilmesi sonucunda dişlerin hasar görme olasılığı artar ve diş kaybı yaşanabilir. Diş eti çekilmesinden kaynaklı ağrılara iyi gelen bitkisel çözümler ve doğal yöntemlerle çare bulunabilir. Peki diş eti çekilmesi nasıl geçer? Evde diş eti çekilmesine ne iyi gelir? Diş eti çekilmesi neden olur? İşte diş eti çekilmesine iyi gelen bitkisel ve doğal öneriler...
#Diş Eti Çekilmesi NedenleriMeyve ve sebzelerin üzerindeki tarımsal ilaç kalıntıları sağlığımızı tehdit ediyor. Karbonatlı, limonlu, sirkeli su, bu maddenin temizlenmesi için yeterli mi? Peki hangi meyve ve sebzeler daha riskli, hangileri güvenli? 10 soruda inceledik...
#PestisitGünlük hayatta en sık karşılaşılan can sıkıcı problemlerden biri de geçmeyen ağız yaraları ya da bir diğer adıyla aftlar: Beyaz şekilde çıkan ağız yaraları için ne yapmalı, neden çıkar ve aftlara ne iyi gelir, bu sorundan mustarip kişiler tarafından merak ediliyor. Peki, Ağız yarası (Aft) neden olur? Ağız yarasına ne iyi gelir, aft nasıl geçer? İşte ağız yaralarına karbonattan, sumağa iyi gelen bitkisel çözümler...
#Ağız Yarasına Ne İyi Gelir?Diş eti hastalığı, dişin etrafında biriken diş taşı ve plağın sebep olduğu ve diş etlerimizi etkileyen bir rahatsızlıktır. Diş eti hastalıklarının farklı sağlık sorunlarına da neden olabileceğini belirten Diş Hekimi Denizhan Uzunpınar, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#DişDiş minesi vücudumuzdaki en güçlü yerlerden biri ama yine de aşınmalar olabilir. Tüm süt dişleriniz çoktan düştüğü için sonsuza dek sizinle kalacak dişlerinize çok iyi bakmalısınız. Bu nedenle dişinizle bir içeceği açarken veya tatlı yerken bir kez daha düşünün.
#DişÇocuklarda süt dişleriyle başlayan diş sağlığı serüveni bir ömür boyu hayatlarını etkilemektedir. Günümüzde diş problemi yaşayan birçok hastamın ortak söylemi “hocam ben çocukluğumdan beri dişhekimi koltuğundan kurtulamadım”dır. Peki ne yaparsak çocuklarımızdaki bu yolculuğa doğru yön verebiliriz?
#DişKoronavirüs salgını sebebiyle vatandaşlar hem hastaneleri meşgul etmemek hem de kendilerini korumak amacıyla hastanelerden uzak kalmayı tercih ediyor. Bu anlayışın tedavisi ertelenmeyecek hastalıklar ve özellikle gebeler için doğru olmadığını belirten Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Rukiye Parlak, gebelik döneminde kadınların yaklaşık yüzde 80’inde görülen aşermenin sağlıksız yaşanması durumunda ağız ve diş sağlığını tehlikeye soktuğunu söyledi.
#KoronavirüsKoronavirüs salgını sebebiyle vatandaşlar hem hastaneleri meşgul etmemek hem de kendilerini korumak amacıyla hastanelerden uzak kalmayı tercih ediyor. Bu anlayışın tedavisi ertelenmeyecek hastalıklar ve özellikle gebeler için doğru olmadığını belirten Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Rukiye Parlak, gebelik döneminde kadınların yaklaşık yüzde 80’inde görülen aşermenin sağlıksız yaşanması durumunda ağız ve diş sağlığını tehlikeye soktuğunu söyledi.
#Dt. Rukiye ParlakHormon seviyelerindeki ani artış dişeti iltihaplarına eğilimi artırır. Eğer dişler ve dişetleri üzerinde biriken plak yeterince temizlenemezse kolaylıkla dişeti iltihabı (dişetlerinde şişlik, kanama, kızarıklık), dişetinde hamilelik tümörü gelişebilir. Peki, hamilelik öncesinde ağız ve diş sağlığı konusunda nelere dikkat edilmeli? Diş Hekimi Zafer Kazak, konuyla önemli bilgiler aktardı.
#Hamileİlk diş genellikle 6. ayda çıkar. Nadir de olsa bazı bebekler bir veya iki dişle doğabilir. Süt dişleri çıkmaya başlar başlamaz ağız bakımına dikkat edilmesi gerekir. Bebeklik dönemlerinde temiz bir tülbenti ıslatarak dişlerin temizliğini sağlayabilirsiniz. Diş Hekimi Pertev Kökdemir, süt dişlerinin önemini anlattı, ileriki dönemde çocukları diş fırçalamaya teşvik etmenin etkili yollarını sıraladı.
#ÇocukGüney Kore'de yapılan bir araştırmaya göre günde 3 kez diş fırçalamanın diyabetten yüzde 8 oranında koruduğunu belirten İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Aydın, "Diş eti problemleri toplumun yüzde 15'inde görülüyor. Diyabet hastalarında ise bu oran 3 kat daha fazla" dedi.
#Diyabet