ABD, Yeni Zelanda ve Fransız vatandaşı olan, 15 dil bilen, birçok üniversitede akademisyen olarak çalışan ve önemli araştırmalara imza atan Niko Besnier, şimdilerde kendi tabiriyle ‘Kuşadası Üniversitesi’nde üretmeye devam ediyor. Emeklilik sonrası Hollanda’dan geldiği Ada’da çalışmalarını sürdüren Niko, yurtdışında gittiğinde bir an önce Kuşadası’na dönmek istediğini söylüyor ve ekliyor: “Burası beni dinlendiriyor ve çok mutluyum.”
#1Bulmaca, soru ve cevap üzerine kurulu olan bir tür bilgi aktivitesidir. Bilgiye dayalı olan bulmacaların birçok çeşidi vardır. Bunlar kare bulmaca, çengel bulmaca, sözcük avı, resimli bulmaca vb. olarak çeşitlenir. Bulmaca soruları da çok çeşitli olduğu için bütün soruların cevaplarına hakim olmak mümkün değildir. Bulmacada dil bilimi cevabı nedir? Harf sayısına göre dil bilimi cevapları nelerdir tüm detayları ile sizler için derledik.
Sosyal medya paylaşımlarının insanların duygu durumlarını koruma sürelerini 3 saniyeye düşürdüğü ortaya çıktı. Sosyal medyada paylaşımları izlerken insanlar, 3 saniye içinde ağlarken, arkasından kahkaha atmaya başlayabiliyor. Bu durum internette vakit geçirmeyi seven Z kuşağını daha çok etkiliyor.
#Sosyal MedyaSon dönemde hayatımıza birçok genç oyuncu girdi. Bazıları gençlik dizilerinde bazıları romantik komedilerde karşımıza çıkıp gönüllerimizi fethetti. Geleceğin Serenay Sarıkaya’sı ya da Kıvanç Tatlıtuğ’u diye anılan bu genç oyuncuların aralarında çocukluğundan beri oyuncu olmak isteyen de var, bu mesleği daha önce aklının ucundan bile geçirmemiş olan da... Bu yetenekli genç oyuncuları daha yakından tanıyalım.
#2022'Nin Öne ÇıkanlarıKültür ve Turizm Bakanlığı 171 sözleşmeli personel alacak. ilan.gov.tr'de yer alan ilana göre başvuruda istenilen bilgileri eksik ve nitelikleri uygun olmayan adayların başvuruları hakkında işlem yapılmayacak.
#Personel Alımı45 yaşında olmasına rağmen 5 yaşında bir çocuğun zekâsına sahip olan Kadir... Ve ağır sorumluluklarla dolu küçük dünyasında babasına annelik yapmaya çalışan Zeynep... Birbirine sevgiyle bağlı bu baba-kızın hikâyesini tüm Türkiye çok sevdi. Kanal D’nin izlenme rekorları kıran dizisi “O Kız”, duygu yüklü bölümleriyle izleyicinin kalbinde taht kurdu.
#O KızYazılı mesajlaşma uygulamaları, özellikle pandemi sonrası iş hayatında elimiz, gözümüz kadar önemli hale geldi. Bu nedenle artık bu yazışmalara çok daha fazla önem veriyoruz. Yöneticilerimizin ve iş arkadaşlarımızın gönderdiği kısa mesajlarda kullandıkları "olur", "tamam", "peki", "teşekkürler" gibi bazı kelimeler nedeniyle paniğe kapılıyor, ortada hiçbir problem yokken olduğunu düşünmeye başlıyoruz. Peki sorun ne? Yöneticimizin gözünden mi düşüyoruz yoksa buluttan nem mi kapıyoruz?
#İş HayatıBilim insanı olma arzusuna sahip olan pek çok kişi, bunu nasıl gerçekleştireceğine dair çeşitli araştırmalar yapıyor. Günümüz dünyasının en büyük güçlerinden birisi olan bilgiye sahip olarak farklı koşulları barındırarak bilim insanı olunabilir. Bilim insanı nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Bilim İnsanıTürk Dili, tarih boyunca ilişki kurduğu tüm medeniyetlerin ve ülkelerin dillerinden gelen kelimeleri kendi bünyesine katarak zengin bir dil oluşturmuştur. Durum böyle olunca, Türkçe ’de gündelik hayatta kullandığımız ve karşımıza çıkan bazı sözcüklerin anlamına çok hakim olmayabiliyoruz. Etajer nedir, nasıl yazılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Etajer Nedir Nasıl Yazılır?Temelini Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi (1989) üzerine kuran Dijital Dünyada Çocuk Hakları: Dünya Çocuklarının Görüşleri projesi çerçevesinde 2013 yılında Harvard Üniversitesi’nde Berkman Klein hakları ve dijitalleşme konusunda bir çalışmaya katılma ve 2014 yılında aynı ekipten bir grupla Cenevre’de Birleşmiş Milletler’de Dünya Çocuk Hakları günü toplantısında tekrar Çocuk hakları ve dijital dünya konusunda tartışma ve bilgileri paylaşma deneyimim oldu. Bu yazıda sizlerle çocuk haklarını, dijital dünyada nelerin kabul gördüğünü, paylaşımların ortaya çıkardığı kavramları ve bu kavramları COVID-19 pandemi sürecinde ne kadar yerine getirebildiğimizi paylaşmak istiyorum.
#ÇocukKazakistan, latin alfabesine uygun yeni alfabesini tanıttı. 2023 ila 2031 yılları arasında kademeli olarak kullanılmaya başlanacak olan Kazakistan alfabesi, ülke genelinde kullanılacak. 1940 yılında Kiril alfabesi kullanmaya başlayan Kazakistan, Latin alfabesi için ilk kararını 2017 yılında duyurmuştu.
#KazakistanKüresel bir salgının bizi aldığımız nefesle sınaması, temel beşeri gerekliliğimiz olan sosyalleşme ihtiyacımızı elimizden alması hem bireysel hem de kurumsal anlamda ağır bir sınavdı. 2020 bu yüzden dünya tarihinde pek çok alanda büyük kırılmalar yarattı.
#EğitimTercih dönemine yaklaşırken pek çok lisans bölümü de araştırılma içerisine girmiştir. En çok araştırılan lisans bölümleri hangisi diye incelediğimizde ise Türkoloji bölümünü görüntülemekteyiz. T Türkoloji bölümü ile ilgili yoğun bir araştırma yapılmaktadır. Peki, Türkoloji bölümü nedir? Türkoloji bölümünden mezun olanlar ne iş yaparlar? Türkoloji bölümünden mezun olanlar hangi unvanı alırlar? Türkoloji bölümü dersleri nelerdir? İşte Türkoloji bölümü ile ilgili derlediğimiz bilgiler.
#Türkoloji Bölümü Bölümü Nedir?Semiyoloji, dilbilimleri arasında en çok kullanılan terimlerden biridir. Göstergebilim olarak da bilinen Semiyoloji her alanda kullanılmıştır. Semiyoloji nedir ve neyi inceler? Semiyoloji'nin anlamı nedir ve nerelerde kullanabilirsiniz. Sizin için tüm detaylarıyla derledik.
#Semiyoloji NedirFiloloji nedir? Filoloji bilimi neyi inceler? Filoloji bilimi hakkında bilgiler nasıl elde edinilir? Filolojinin genel özellikleri nelerden meydana gelmektedir? Filoloji ile uğraşan kimseler hangi meslek grubuyla ilişkilendirilmiştir, gibi daha birçok soruyu yanıtlayan incelememizin detayları derledik.
#Filoloji Nedir?Etimoloji nedir? Etimolog ne demek? Etimoloji uzmanı (etimolog) ne iş yapar? Etimolojinin köken bakımından sözcüğü nereye dayanmaktadır? Etimolojinin özellikleri nelerdir? Etimoloji üzerine yapılmış çalışmalar ve buna benzer tüm soruların yanıtlarını derledik.
#Etimoloji Nedir?YÖK, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ’ın görevinden uzaklaştırıldığını açıkladı. 3 yıl önce eşini üniversitede enstitü sekreteri yapma girişimi yarım kalan Prof. Dr. Hüseyin Bağ için bu kez de eşini tarif eder gibi verildiği öne sürülen öğretim üyesi ilanı nedeniyle soruşturma açılmıştı.
#GazetehaberleriYÖK, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Hüseyin Bağ'ın görevinden uzaklaştırıldığını bildirdi. 3 yıl önce eşini üniversitede enstitü sekreteri yapma girişimi yarım kalan Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, bu kez de eşini tarif eder gibi verildiği öne sürülen öğretim üyesi ilanıyla gündeme gelmişti.
#Hüseyin Bağ3 yıl önce eşini üniversitede enstitü sekreteri yapma girişimi yarım kalan Pamukkale Üniversitesi Rektörü bu kez de eşini tarif eder gibi verildiği öne sürülen öğretim üyesi ilanıyla gündemde. YÖK bugün ‘acilen’, hakkında soruşturma açılan rektörün durumunu görüşecek.
#GazetehaberleriYazar Hakan Akdoğan, edebiyatın nitelikli okurlarla belli bir noktaya geleceğine dikkat çekerken, iyi bir okur olmanın kötü bir yazar olmaktan çok daha önemli olduğunu söyledi. Akdoğan, “Nitelikli okur kitlesinin azlığı, nitelikli edebiyat metinlerini raflardan kaldırıp sadece internetten satışa götüren durumdur. O yüzden Türkiye’de iyi okura çok daha fazla ihtiyacımız var” dedi.
#BursaMaide suresinin anlamı ve okunuşu araştırılıyor. Medine döneminde inen Maide suresi 12. ayetten oluşuyor. Sûre, adını 112. ve 114. âyetlerde yer alan “mâide” (sofra) kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca; verilen sözlerin yerine getirilmesi, İsrailoğullarının sözlerinde durmamaları, Hıristiyanların yanlış inançları, dünyaya düşkünlükleri ve yolsuzlukları, Müslümanlar için bazı talimat, uyarı ve dinî hükümler konu edilmektedir. İşte Maide suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu...
#Maide