Güncelleme Tarihi:
Bilim insanı olmak için üniversitenin belirli bölümlerinden mezun olmak gerekmiyor. Bilim insanlarının en büyük ortak özelliği bilginin peşinde koşmaları ve sürekli deneysel araştırmalar içinde bulunmalarıdır.
Bilim İnsanı Nedir?
Bilimin pek çok farklı anlamı ve tanımı vardır. Bilim, sözlük anlamı olarak da evrenin ya da evrendeki bazı olayların belirli bölümlerini konu alacak şekilde, deneysel yolları kullanarak gerçeğe ulaşmak manasına gelir. Bilim insanı ise, her zaman gerçek bilgiye ulaşmak için çeşitli araştırmalar yapan ve deneylerde bulunan kişilere verilen isimdir.
Bilim İnsanı Ne İş Yapar ve Nasıl Olunur?
Gerçek bilim yasalarına uymak şartıyla tutarlı ve düzenli bilgilerin kaynak olarak seçildiği bir bilim dalıdır. Bilim insanı olabilmek için pek çok farklı alanı bilmek ve yakından da takip etmek gerekir. Bilim insanı olabilmek için bilim insanının ilgilenmesi gereken alanlar ise,
Bilgisayar bilimleri ve matematik,
Doğa bilimleri,
Kimya, fizik ve biyoloji olarak fen bilimleri,
Psikoloji,
Mimarlık, tıp ya da mühendislik,
Sosyoloji, tarih, siyaset bilimi ya da dil bilimi,
Astronomi
Bu tür bilim dallarından herhangi birini ya da birilerini temel alarak, bilimle ilgili çalışmalar yapan ve bilimle yakından ilgilenen kişilere bilim insanı ismi verilir. Bunun için belli bir araştırma, eğitim, tecrübe ve zaman oldukça önemlidir.
Bilim İnsanı Olma Şartları
Bilim insanı olmak ve bu yolda ilerlemek için belli başlı bazı niteliklere sahip olmak gerekir. Deneysel yasalar ve çalışmalar üzerinden gerçeğe ışık tutmak amacı ile bir mantık çerçevesinde araştırmalar yapar.
Bir bilim insanı çok sabırlı olmalıdır ve asla pes etmeden çalışmalar ve araştırmalar yapmaya da devam ettirilmelidir. Bilim insanı, gerçeğe ulaşana kadar çalışmalarını sabırlı bir şekilde bilimin ve mantığın ışığında sürdürülmelidir,
Bilim insanı mutlaka çok meraklı olmalıdır. Bir görsel ya da bir kelimenin anlamsal yapısını, yöntemini araştırmalı ve onu öğrenene kadar araştırmalıdır,
Bilim insanı, kendine güvenen kişiler olmalıdır. Bu sayede de herhangi bir durum karşısında başarısız olsalar da öz güven kaybı yaşamamalıdır,
Sürekli not tutmalı ve okumayı, araştırmayı da çok sevmelidir,
Bilimsel dergilerde makaleler başta olmak üzere, diğer yapılan çalışmaları da sürekli olarak takip etmelidir,
Bilim insanı, mütevazi olmalı ve kendini hiçbir zaman yukarıda görmemelidir,
Tarafsız ve objektif olmalı,
Gelişmeleri ve gündemi yakından takip etmeli,
Matematik, astronomi, geometri, kimya, fizik ya da biyoloji gibi çeşitli dallarda eğitim veren okullarda eğitim görmüş olmalı ve kendini geliştirmelidir.
Araştırma kurumlarında ya da üniversitelerde staj yapmalı, çeşitli araştırmalara katılmalı ve sürekli yenilikleri takip etmelidir.
Geniş bir hayal gücüne sahip olmalı ve araştırmayı çok sevmelidir.
Bilim İnsanlarının İş İmkanları ve Maaşları
Bilim insanları, bilimin, teknolojinin ve sağlık sektörünün gelişmesine önemli katkılarda bulunur. Bilim insanları, hayatını araştırmaya, deney ve gözlem yapma adar. Bilim insanlarına hayatımızın her alanında ihtiyaç vardır. Her bilim insanının yaptığı işlere göre kazancı da değişiklik gösterir. Bilim insanları, insanlığa kattıkları değerlerin büyüklüğüne göre farklı miktarlarda kazanç sağlar. Bilim insanlarının kendini ne kadar geliştirdiği ve hangi çalışmalarda yer aldığı kazancını da doğrudan etkiler. Bu nedenle ortalama bir maaş belirtmek gerekirse bilim insanları, 5.000'den başlayan maaşlar ile görev yapar.