Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından uygulanan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav 2 Haziran Pazar günü iki oturumda yapıldı. İyi bir lisede eğitim almak isteyen adaylar, geçen seneden farklı olarak yıl boyunca öğretilen tüm ünitelerden sorumlu olarak sınava girdi. Sınavın, MEB’in yayımladığı örnek sorular ve çalışma kitabı sorularıyla genel anlamda uyumlu olduğunu belirten uzmanlar soruları derslere göre yorumladı.
#Uzmanlar LGS Sorularını YorumladıHayalindeki lise için ter döken adaylar için Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav sona erdi. Sınavda adaylara, sözel alandan; 20 Türkçe, 10 T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, 10 din kültürü ve ahlak bilgisi ve 10 yabancı dil olmak üzere toplam 50 soru; sayısal alanda ise 20 matematik ve 20 fen bilimleri olmak üzere toplam 40 soru soruldu. Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle alınan karar doğrultusunda sınavda 8’inci sınıfın yalnızca birinci dönem müfredatına ait konulardan soru soruldu. Uzmanlar sınav sorularını şöyle değerlendirdi:
#UzmanlarAdrese dayalı lise sorgulama ekranı, 2021 LGS kapsamında ter döken pek çok öğrenci için kritik bir önem arz ediyor. Öğrencilerin LGS tercihleri kapsamında muhakkak yer vereceği adrese dayalı liseler, ikametin en yakınındaki okulu ifade edecek. Peki, MEB tarafından adrese dayalı lise sorgulama 2021 ekranı ne zaman açılacak?
#Adrese DayalıLGS sözel soruları, MEB internet sitesi üzerinden yayımlandı. Toplam 50 soruya 75 dakika içerisinde yanıt veren öğrenciler, sınavın ardından sözel bölüm içerisindeki Türkçe, İnkilap, Din Kültürü, İngilizce sorularını araştırmaya başladı. İlk oturum içerisinde yer alan LGS sözel sınavı için cevap anahtarı da kitapçığın en altında yer buldu. İşte, LGS 2021 soruları hakkında detaylı bilgiler
#LgsGünümüzde en popüler olan meslek alanlarından birisi de sağlık sektörüdür. Sağlık sektöründe görev olan pek çok kişi bulunur. Bunlardan birisi de Radyoloji Teknikerleridir. Radyoloji Teknikerliği günümüzde popüler olan mesleklerde birisidir. Peki Radyoloji Teknikeri nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Radyoloji Teknikeri olma şartları, maaşları ve iş imkanları nelerdir? Sizlere Radyoloji Teknikeri hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#Radyoloji Teknikeri Nedir?Bir milyonu aşkın öğrencinin katıldığı LGS’de çıkan soruları, uzmanlar yorumladı. Eğitimcilere göre, sözel bölümde öğrencilerin rahatlıkla yapabildiği sorular yer aldı. Ancak çok kolay kabul edilen Türkçe’de çeldirici sorular vardı. Matematikte işlem yoğunluğu fazla olan PISA’dakine benzer sorular soruldu. Öğrenciler matematik sorularında zorlandı.
#LGSAvustralya’nın 16 yaş altına sosyal medya yasağını kabul etmesinin ardından ülkemizde de 13 yaş altı için benzer bir uygulama gündeme geldi. Bu tür yaklaşımların tek başına yeterli olmayacağını belirten Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, “Yasaklar, merak uyandırır. Önemli olan bilinçli kullanım” diyor.
#Dilek Şirvanlı ÖzenEğitim sistemini oluşturan pek çok öge içinde öğretmen, öğrenci ve eğitim programı (müfredat) üçlüsü, diğerlerine oranla daha öne çıkar. Bu üçlü içerisinde de diğerlerini etkileme gücü daha fazla olan öğretmendir. Öğretmenlik ise Altan’ın (2006) da belirttiği üzere zihinsel bir uğraştır; öğretmen de bir bilgi teknisyenidir.
#Prof. Dr. Kasım Kıroğluİçinde yaşadığımız dijital çağda akademide, günlük hayatta, medyada konuştuğumuz en büyük teknolojik yeniliklerden biri hiç şüphesiz yapay zekâ. İster evde, ister okulda, ister iş yerinde olsun yapay zekâ uygulamaları çok farklı alanlarda ve çok farklı özellikleriyle karşımıza çıkıyor. Ancak bu teknolojinin getirdiği yeniliklerle beraber yaşanan değişimler olumlu ve olumsuz etkileri de barındırıyor.
#Doç. Dr. Sefer DarıcıSon yıllarda özellikle okul öncesi dönemde yani 4-6 yaş arasında ve ilkokul çağında olan çocuklarda yapılan bilimsel çalışmalar “endişe verici” bir oranda okula başlamaya fiziksel olarak hazır olmadığını ortaya çıkardı. Buna göre çocukların hareket beceri düzeyleri tüm zamanların en düşük seviyesinde.
#Çocuklar Hareket EtmiyorKariyer.net, Türkiye’de istihdam piyasasının çeyrek asrını mercek altına aldı. Yapılan araştırmalar göre, çalışanların yüzde 59’u hayalindeki mesleği yapmıyor. Gençler mezuniyet sonrasında iş hayatına başladığında hayal kırıklığı yaşıyor, sadece yüzde 17’si iş hayatının bekledikleri gibi olduğunu ifade ediyor.
#Kariyer.Net'An', 'na', 'ana', 'anna', 'nana'... Bugünlerde 1 milyonu aşkın ilkokul birinci sınıf öğrencisinin evinden bu sesler yükseliyor. Değişen müfredatla okuma yazma öğrenmeye çalışan öğrenciler, ilk önce a,n,e seslerini görüyor, ardından bunları birleştirerek “an,ne” gibi hecelemeye başlıyor. Heceler de kelimelere dönüşüyor. Ardından “anne ete nane at” gibi cümleler çıkıyor. İlk okuduğu ve yazdığı “Ali bak” olan nesil için çocuklarının bu yöntemle eğitim alması ilginç bir deneyime dönüşüyor. Ancak çocuğunun bu işin mantığını kavraması için durmadan aynı sesleri tekrar ediyor olması anni babaları kaygılandırıyor.
#Prof. Dr. Vesile AlkanHareketin ABC’si olarak tanımlanan motor beceriler okul öncesi dönemde kazandırılması gereken temel becerilerdir. Bu beceriler yer değiştirme becerileri, nesne kontrolü gerektiren beceriler ve denge becerileri olarak sınıflandırılır. Koşma, sekme ve galop yer değiştirme becerisi olarak sınıflandırılırken, nesne fırlatma, top sektirme veya topa ayakla vurma nesne kontrolü gerektiren becerilerdir.
#Konuk YazarFenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi 2.hafta maçında bugün Hollanda’nın güçlü ekiplerinden Twente ile deplasmanda karşı karşıya gelecek. Kadıköy’deki ilk maçta Union Saint-Gilloise’yi 2-1 yenerek kupaya moralli bir başlangıç yapan sarı-lacivertliler, zorlu maçta 3 puana odaklandı. Hollandalı gazeteciler, De Grolsch Veste Stadyumu'nda oynanacak mücadelede öncesi avantajlı olan tarafla ilgili Spor Arena’ya özel açıklamalarda bulundu.
#FENERBAHÇEPek çoğumuzun gündelik yaşam koşturmacası içinde kurallara uymayan, kendi bildiğince kuralları çiğneyerek düzeni bozan kişilerle karşılaşmamızın altında önemli bir eksikliğin yattığını ifade etmek mümkün. Bu o kişilerde sorumluluk bilincinin gelişmediğinin önemli bir göstergesidir.
#Konuk YazarAlzheimer 21’inci yüzyılın kâbusu. Her 3,2 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanıyor. Hem hastanın hem de ona bakanların yaşam kalitesi her gün biraz daha düşüyor, çaresizlik evlere ateş düşürüyor. Bu derlemeyi bir gazeteci olarak değil, sekiz yıldır bu illetle mücadele eden bir babanın kızı olarak yazıyorum. İçinde bol miktarda bilgi ve gerçekle birlikte test edilmiş deneyim ve moral bulacaksınız. Okuyan ferahlık bulsun, Alzheimer Günümüz (21 Eylül) kutlu olsun…
#Alzheimer