Paylaş
Bu haftalarda anasınıfı çocukları olan tüm anne babalarda ciddi bir heyecan söz konusu. Okul seçimi telaşı bir yandan devam ederken belki de atlanan bir nokta çocuğun ilkokula gerçekten hazır olup olmadığıdır.
Pek çok çocuk, yaşından önce ya da yeteri kadar hazır olmadan ilkokula başladığında hemen tüm akademik yaşamı riske girmektedir.
Okuma yazmayı erken sökenler okula başlamalı mı?
İlkokula başlamada tek kriter akademik hazır oluş değildir. Bazı çocuklar merakları ve ilgi alanları nedeniyle harfleri erken öğrenebilmektedir. Ancak bu öğrenme sürecini erken başlatmak ve desteklemek anne babaların düştüğü bir hatadır. Çocuğunuz ne kadar sorarsa sorsun yaşına uygun müfredatın dışına çıkılmamalıdır. İlkokula başlamadan önce okuma yazmayı söken çocuklar sınıfta çok zor durumda kalmaktadır. Öğretmenlerin akışına uygun hareket edememekte, sıkılmakta ve sosyal uyumu da bozulmaktadır. En iyisi çocuğun öğrenme keyfini elinden almadan, zamanını ve uzmanının eğitimini beklemektir.
Çocuklar ilkokula psikolojik olarak hazır olmalıdır!
Fiziksel ve takvim yaşı olarak hazır olmak, ilkokul için tek başına yeterli değildir. Psikolojik hazır oluş öncelikle anne babalar tarafından takip edilmelidir.
İlkokula başlayan her çocuk bir anda bir kalabalığın içinde kendini yalnız hisseder, tek başına tuvalete, kantine, servise gitmek zorunda kalır. Bunun için yeterli öz güveni yoksa içine kapanıp okula uyumda sorun yaşayabilir.
Anne babalara düşen görevler nelerdir?
• Çocuğunuzun öz bakım becerilerini tamamen ona bırakın. El yıkama, tuvalete gitme, ayakkabı bağlama görevlerini öğretip ona devredin.
• Para kavramını öğretin ve para harcama alışkanlığı kazandırın. Cüzdan ve harçlık taşıması, kendi alışverişini kendi ödemesi bunun için iyi uygulamalardır.
• Aşırı korumacı tavırlardan uzak durun. Tek başına hareket edebilmesini, özerkliğini güçlendirin.
• İlkokul ve tüm akademik yaşamında dikkat becerisi büyük önem taşır. Dikkat dergileri ve kitapları ile destekleyici çalışmalar yapın.
• Parmak kaslarını güçlendirecek oyunlar ve çalışmalara ağırlık verin. İpe boncuk dizme, kesme-yapıştırma, oyun hamuru çalışmalarına ağırlık verin.
• Kuşkularınız varsa ve hazır olup olmadığına tek başınıza karar veremiyorsanız bir psikologdan yardım alın ve ilkokula hazır oluş testlerinden faydalanın.
Paylaş