En yeni teknolojiye bağlanan her bir şey için bir maymuncuk ifadeye dönüştü, dijital. Kelime kökenine inersek, biraz kafamız karışacak: Latince “digitalis”, parmakla ilgili demek. 1’den 10’a kadar parmakla saymayı anlatıyor. Çocukken ilk öğrendiğimiz hesaplama yönteminin adı işte. Bugün sözlüklere dijitalin kelime karşılığı olarak geçen 'sayısal'lık (numerik olma) buradan kaynaklanıyor. Yani, dijital eşittir sayısal. Türkçe bu karşılığı düşündüğümüzde bugün dijitalle anlattığımız her ne ise ona sayısal demeyi tercih edemiyoruz. (Bir an dijital sıfatıyla yerleşik söz kalıplarını düşünün: Sayısal vatandaşlık, sayısal okuryazarlık… Ya da tersi bir şey; sayısal sınavlara dijital sınav demiş olsak!...) Sanırım ‘sayısal’ı, meramı ifadede, algılarımızı sarıp sarmalayamadığı için kullanamıyoruz.
#Konuk YazarHayatımızla ilgili merak ettiğimiz neredeyse her konudaki araştırmayı; sağlıktan, eğitime, genel kültürden pratik bilgilere dair gelişmelerin araştırmasını ve takibini uzun zamandır internet ve sosyal medya üzerinden yapıyoruz. Özellikle de hemen yanımızda duran cep telefonlarımız bize her konuda sınırsız kaynak sunuyor. İlaveten sosyal medyanın günlük akışında ilerlerken bize ilginç gelen, hemen birileri ile paylaşmak istediğimiz birçok içerikle karşılaşıyoruz. Peki bu sırada karşılaştığımız verilerin doğruluğundan ne kadar eminiz? Edindiğimiz bilgilere inanmadan, onları savunmadan, çevremizdeki diğer kişilerle veya sosyal medya ağlarında bu bilgileri paylaşmadan önce dikkate almamız gereken noktalar neler?
#Ecehan Ersözİnternette güvende olmak mümkün mü? Yoksa zorbalığa uğramak, dolandırılmak, kötü içeriklere maruz kalmak bu işin fıtratında mı var? ‘İnternet Sır Tutmaz’ kitabının yazarı Nurseli Tamer, “Güvende olmanın yolları var ama dijitalsiz bir dünya ütopya” diyor.
#GazetehaberleriAK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, canlı yayında gündemi değerlendiriyor. "Uzun süredir tartıştığımız bir egemenlik durumu da söz konusu. WhatsApp'ın yaklaşımı insanları rahatsız etti." diyen Ünal, "Kendi hukuklarını oluşturma eğilimi içerisinde olduğunu görüyoruz. Devletlerin egemenlik hakları siber dünyada da geçerlidir. Önümüzdeki günlerde bu konu daha çok tartışılacak." diye konuştu.
#Ak PartiAşağıdaki ekran görüntülerini bugün kendi telefonumdan aldım. Uygulamaların gizlilik sözleşmelerinin detayları için uygulama geliştiricilerinin sayfalarına bakmak gerekir. Ancak, telefonunuzun uygulamalar ekranında hangi verilerinizi kullandıkları ile ilgili özet bilgilere ulaşabilirsiniz.
#TeknolojiAK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, katıldığı canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu. Ünal, muhalefetin eleştirilerine tepki göstererek, "Bu milletin seçtiği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni ve Cumhurbaşkanı'nı gayrimeşru ilan edeceksiniz, sonra da siyaset yaptığınızı söyleyeceksiniz. Bunun adı siyaset değil. Bunun adı tam tersine, siyaset karşıtlığıdır" dedi.
#Mahir ÜnalUİP Onursal Başkanı ve Ürdün Senatörü Talal Abu Gazali, Boğaziçi Zirvesi’nin organize ettiği webinarda Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Ali Tuğtan’ın sorularını yanıtladı. Gazali, salgın sonrasında dünyada ekonomik ve sosyal anlamda yeni bir çağın başlayacağını savundu.
#Talal Abu GazaliŞüphesiz, internet, annelerin hayatını kolaylaştıran ve neredeyse her ihtiyacına cevap verip, imdadına yetişen bir araç haline geldi. Anneler, yemek tariflerinden el becerilerine, DIY etkinliklerinden sosyalleşmeye, eğitimden iş yaşamına, alışverişe ve çevrim içi oyunlara kadar pek çok alanda aktif yer almaktalar.
#Tech-Savvy AnnelerNe yazık ki “Çocukları evde tutmak zor, eyvah 7/24 çocuğumla evdeyiz vb.” düşünceleri şu sıralar hem ebeveynlerden hem de bu telaşa kulak veren bilinçli eğitimcilerden çok sık duyar olduk. Öncelikle, bu sürecin korkulacak bir durum olmadığının altını çizmek isterim.
#ÇocukDünya nüfusunun yüzde 90’ının gelecek 10 yılda internete erişimi olacağı tahmin ediliyor. Bu insan zekâsını da etkiliyor. Çok konuşulan IQ ve duygusal zekânın (EQ) ardından, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte yeni bir tür, ‘Dijital Zekâ’ (DQ) da son yıllarda gündemde. Bu alanda çalışmalar, başta Singapur olmak üzere Güney Kore gibi birçok ülkede başladı.
#DQGelişen yeni teknolojiler özel sektördeki şirketlerin iş yapış modellerinin yanı sıra devlet yönetimi, yerel yönetimler ve hatta siyasi partiler ile sivil toplum kuruluşları üzerinde de ciddi değişiklikleri beraberinde getiriyor. Yapılan araştırmalar, Türkiye’nin dijital dönüşümde geç kalmadığını ancak kamu tarafında kararlı ve ciddi hamlelerin yapılması gerektiğini gösteriyor. Sohbet bazlı yapay zeka teknolojilerinde bilinen isimlerden Cbot, Türkiye’nin e-devlet sistemi başta olmak üzere kamu kurumlarında uygulamaya koyacağı yapay zekaya sahip ve sesli asistanlara entegre edilmiş chatbotlar ile “Dijital Devlet” olarak anılan Estonya modelini hayata geçirebileceğini vurguluyor.
#Dijital DönüşümBu dijital çağda, iyi bir “dijital vatandaş” olmak tüm kullanıcıların yarına sonuç veriyor. “Dijital vatandaş” terimi, sosyal ağların tehlikelerini ve fırsatlarını tanıyan, kendilerini, internet kimlik hırsızlığı, siber zorbalık ve siber suçlardan korumak için en iyi yöntemi uygulayan bireyleri tanımlamak için kullanılıyor. Aynı zamanda daha güvenli bir interneti ve siber-arkadaş olmayı destekliyor. Bu nedenle, Kaspersky Lab uzmanları tüm yetişkinlerin sorunsuz bir dijital yaşama sahip olmaları ve istenmeyen durumlardan kaçınmaları için bu alanda kendilerini; daha da önemlisi, internetin gelecekteki kullanıcıları çocukları eğitmelerini tavsiye ediyor.
#Siber GüvenlikÇocuğumu dijital dünyanın neden olabileceği psikolojik ve sosyal tehlikelerden nasıl koruyabilirim? Bu, günümüz yetişkinlerinin en çok sorduğu sorulardan biri olarak öne çıksa da aslında artık Z Kuşağı’na dair korumaya değil, önlemeye davranışsal çözümler bulma vakti geldi de geçiyor. Sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla siber zorbalıklar sonucu olarak ortaya çıkan olumsuz yaşantıların önüne geçmeyi sağlayacak tek kavram ‘siber empati’ gibi görünüyor. Peki bu nasıl yaygınlaştırılabilir?
#ÖĞRENCİDijital vatandaşlık, son günlerin en çok konuşulan terimleri arasında yer almaya devam ediyor. Teknolojik gelişmelere adaptasyonun bir sonucu olan dijital vatandaşlık, toplumların hizmet alımları ve üretim, eğitim gibi alanlarda imkanlarının artmasına olanak tanımaktadır. Peki, tam olarak dijital vatandaşlık nedir? İşte, merakla araştırılan terim hakkında detaylı bilgiler
#Dijital VatandaşÖZEL İzmir SEV İlköğretim Kurumları, eğitim teknolojileri alanında yaptığı farklı çalışmaları sürdürüyor. Kurum, dünyada 180’den fazla ülkede gerçekleşen “Hour of Code" etkinlikleri haftasının kapanışını öğrenciler ve ailelerinin birlikte katılarak öğrendiği ve çeşitli sosyal etkileşimlerde bulunduğu teknoloji atölyelerinde üretmenin ve eğlenmenin keyfini yaşadığı bir haftasonu programı ile tamamladı.
#İzmirCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “Türkiye Cumhuriyeti’nde hangi sebeple olursa olsun kimse dışlanamaz, ikinci sınıf vatandaş olarak görülemez, sosyal, siyasal ve iktisadi noktada kesinlikle geri görülemez. Bunların en başında engelli vatandaşlarımız yer almaktadır” dedi.
#Cumhurbaşkanı Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Kongre Merkezi'nde, Engelsiz Türkiye Programı'nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sırf inancından, başörtüsünden, sakalından dolayı insanların kamusal hayatın dışına atıldığı o kara günler artık geride kalmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nde hangi sebeple olursa olsun kimse dışlanamaz, ikinci sınıf vatandaş olarak görülemez, sosyal, siyasal ve iktisadi noktada kesinlikle geri görülemez. Bunların en başında da engelli vatandaşlarımız yer almaktadır" ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Kongre Merkezi'nde, Engelsiz Türkiye Programı'nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tek parti faşizmi ve darbe dönemlerindeki gibi makbul olan ve olmayan vatandaş ayrımını asla tasvip etmiyoruz. Sırf inancından, başörtüsünden, sakalından dolayı insanların kamusal hayatın dışına atıldığı o kara günler artık geride kalmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nde hangi sebeple olursa olsun kimse dışlanamaz, ikinci sınıf vatandaş olarak görülemez, sosyal, siyasal ve iktisadi noktada kesinlikle geri görülemez. Bunların en başında da engelli vatandaşlarımız yer almaktadır" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanDİTİB Nürnberg Eyüp Sultan Camii’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında, Türk vatandaşlarının sıkça karşılaştığı sorunlar ve konsolosluk işlemleri hakkında detaylı bilgiler paylaşıldı. Genel Konsolosluk İşlemleri Uzmanı Adem Kuru ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Emirel Dede katılarak vatandaşlardan gelen soruları yanıtladı.
#ALMANYAİskandinav ülkeleri Norveç, Finlandiya ve İsveç, İkinci Dünya Savaşı esnasında yapılan "kriz anlarına hazırlık" kitapçıklarını vatandaşlarına sundu. Kitapçığın, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın değişen seyrine göre yakın zamanda güncellendiği belirtildi.
#Rusya-Ukrayna