Ara tatil başladı. Bu demek oluyor ki; çocuklar bilgisayar başında daha fazla zaman geçirmek isteyecek, elleri telefona ve tablete daha çok gidecek. Anne ve babaların bu konudaki kaygılarını gidermek için dijital bağımlılıkla ilgili ebeveynlere ve eğitimcilere yol gösteren Doç. Dr. Yavuz Samur’la konuştuk: “13 yaşına dek süre ve içerik sınırlandırması uygulanmalı.”
#Teknoloji Bağımlısı ÇocuklarÇocukların kullandıkları bilişim teknolojileri konusunda Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından gerçekleştirilen “Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’ sonuçlarına göre internet kullanımı, 6-15 yaş grubundaki çocuklar için 2013 yılında yüzde 50,8 iken 2021 yılında yüzde 82,7’ye yükseldi.
#Konuk YazarAlman fütürist Gerd Leonhard, Hürriyet’e geleceğin dünyasından önemli ipuçları verdi: “2030 yılında şu an var olan mesleklerin yüzde 70’i kalmayacak. Makineyi insana karşı değil de insanla kullanan yeni meslekler gelişecek. İklim değişikliğinden etkilenmeyen şehirler kuran, doğayı, yeşili koruyan insanlar olacak.”
#Fütürist Leonhard2008 yılından bu yana düzenlenen Uluslararası Eğitim Forumu’nun, 5’incisi TED Ankara Koleji İncek Kampüsü’nde Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ve Ulusal ve uluslararası konuşmacıların katılımıyla gerçekleşti. Pandemiyle birlikte değişen eğitim modellerinin yanı sıra teknolojik materyallerin artan kullanımı ile iletişim yöntemlerinde değişimin hızlanmasının ele alındığı etkinlikte dikkat çeken konular dijital obezite ve veri tsunamisiydi.
#Dijital ObeziteYaşar Üniversitesi 2021-2022 akademik yılı, Selçuk Yaşar Kampüsü’nde düzenlenen törenle başladı. Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, salgın nedeniyle 1.5 yıllık aranın ardından yüz yüze eğitimin başlandığı kampüste yeniden birlikte olabilmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
#Yaşar ÜniversitesiObezite son yıllarda küresel bir sağlık sorunu haline geldi. Yüksek kalorili yiyecekler, düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşamın bir sonucu olarak obezite sorunu yaşayan insanların sayısı dünyada 2 milyara yaklaştı. Yeni Zelanda'da bilim insanlarının kilo kontrolü ve obezite ile savaşmak için geliştirdiği bir cihaz ise işkence aletine benzetilere tepkilere yol açtı.
#ObeziteAkdeniz Üniversitesi (AÜ) İletişim Fakültesi Sağlık İletişimi Uzmanı Ayşen Yalman, yapılan araştırmalara göre bireylerin günde 7 saatini internet başında geçirdiğini belirterek "Nasıl ki vücuda yakabileceğinden fazla miktarda kalori yüklemesi obeziteye neden oluyorsa, aynı şekilde zihne kullanabileceğinden fazla miktarda bilgi ve bildirim yüklemesi de dijital obeziteye neden oluyor" dedi.
#ANKARAÇalışan sağlığı denince akla ilk ruh sağlığı geliyor ki, artık bu konu işletmelerin rutini haline geldi. Ruh sağlığının yanında işyerlerinde obezite ile mücadele, çalışanın temiz hava ihtiyacı, iklim krizinin çalışan sağlığı üzerindeki etkisi ön plana çıkıyor. Peki, bu konuda araştırmalar ne diyor, şirketler bu risklerle mücadele etmek için neler yapıyor?
#Noyan DOĞANSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sağlık hizmetlerinde denetimlerin yeniden yapılandırılacağını belirterek, "Denetleme usullerimizi yeniden yapılandırma aşamasındayız, 'Denetim ve Değerlendirme Bilimsel Komisyonu' tüm branşlarda etkin olacak" dedi. Bakan Memişoğlu ayrıca, 'Özel hastaneler mevzuatını tamamen yeniliyoruz. Kamu hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel hastanelerin tamamı aynı standartta hizmet vermek zorunda.' ifadelerini kullandı.
#Sağlık BakanıYaşlanmanın kaçınılmaz olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat dürüst olalım eğer yapabilseydik birçoğumuz bu süreci yavaşlatmak isterdik. Şimdi yeni bir araştırma bizi bu olasılığa bir adım daha yaklaştırmış gibi görünüyor…
#Uzun Ömrün SırlarıGünde yaklaşık 100, yılda ise 35 bin genç insana bağırsak, meme ve mide gibi daha çok ileri yaşlarda görülen kanser teşhisi konuyor. Kolorektal kanser uzmanı ve cerrah Dr. Haney Youssef, hastalığın 50 yaş altında daha yaygın hale gelmesinin 5 önemli nedenini anlattı.
#Kolorektal KanserGünde yaklaşık 100, yılda ise 35 bin genç insana bağırsak, meme ve mide gibi daha çok ileri yaşlarda görülen kanser teşhisi konuyor. Bilim insanları, tıbbi olarak 50 yaşın altındaki yetişkinleri vuran hastalık olarak tanımlanan gizemli erken başlangıçlı kanser 'salgınının' nedenini saptamak için çabalıyor. Kolorektal kanser uzmanı ve cerrah Dr. Haney Youssef, hastalığın 50 yaş altında daha yaygın hale gelmesinin 5 önemli nedenini anlattı.
#Kolorektal KanserMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2023-2024 eğitim öğretim yılında sınıf tekrarının yeniden uygulanmasından ücretsiz ders kitaplarına, müfredat değişikliğinden açık liselere geçişin zorlaştırılması gibi pek çok yeni düzenleme hayata geçirildi.
#Eğitimde 2023-2024 YenilikleriMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, arsa temini ve imar düzenlemeleri konusunda bazı belediyelerle problemler yaşadıklarını belirterek, “Eğitim-öğretim ve ilgili süreçleri merkezlerine alan yerel yöneticilerin seçilmesini arzu ediyorum” dedi.
#Yusuf TekinMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, arsa temini ve imar düzenlemeleri konusunda bazı belediyelerle problemler yaşadıklarını belirterek, “Eğitim-öğretim ve ilgili süreçleri merkezlerine alan yerel yöneticilerin seçilmesini arzu ediyorum” dedi.
#Milli Eğitim BakanıMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Okul bahçelerini cıvıl cıvıl hale getirdiğimiz zaman dijital bağımlılık ile mücadele etmiş olacağız. Çocuk okulda cep telefonu ve bilgisayarıyla oynamak yerine bahçeye çıkıp arkadaşlarıyla oyun oynayacak" dedi.
#TekinMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Okul bahçelerini cıvıl cıvıl hale getirdiğimiz zaman dijital bağımlılık ile mücadele etmiş olacağız. Çocuk okulda cep telefonu ve bilgisayarıyla oynamak yerine bahçeye çıkıp arkadaşlarıyla oyun oynayacak" dedi.
#GAZİANTEPÖğrenciler arasında popüler olan ve bilgisayar oyunu oynamaya dayanan e-spora, bazı aileler kuşkuyla yaklaşıyor. Ebeveynler çocuklarının ekran karşısında devamlı oyun oynamasını bağımlılık olarak görebiliyor. Çocuklar ise bu işi fırsat kabul edip gelir elde edebiliyor.
#E-SporDijitalleşen dünyada çocukları ekranlardan uzak tutmak kolay değil. Kimi anne baba çocuklarını erken yaşta ekranla tanıştırmayı doğru bulurken kimisi bu süreci mümkün olduğunca ertelemeye çalışıyor. Uzmanlara göre çocukları ekranla tanıştırmak için en az 2 yaşına kadar beklemek gerekiyor ama günümüzde bunu uygulayabilen ebeveyn sayısı oldukça sınırlı. Peki bu konuda bir standart var mı? Çocuklar ekranla ne zaman tanışmalı? Kaç yaşında ne kadar süre ekrana maruz kalınmalı?
#Ekran MaruziyetiDijitalleşen dünyada çocukları ekranlardan uzak tutmak kolay değil. Kimi anne baba çocuklarını erken yaşta ekranla tanıştırmayı doğru bulurken kimisi bu süreci mümkün olduğunca ertelemeye çalışıyor. Uzmanlara göre çocukları ekranla tanıştırmak için en az 2 yaşına kadar beklemek gerekiyor ama günümüzde bunu uygulayabilen ebeveyn sayısı oldukça sınırlı. Peki bu konuda bir standart var mı? Çocuklar ekranla ne zaman tanışmalı? Kaç yaşında ne kadar süre ekrana maruz kalınmalı?
#Bir Sorudan FazlasıAfyon’da kentin alt ve üst yapı alanında yapılan yatırımlarının yanında Valilik eliyle de çok sayıda proje gerçekleştiriliyor. Afyon Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı öncülüğünde yürütülen projelerde özellikle sosyal ve toplumsal konulara odaklanılıyor. Bu kapsamda kırsal alanda eğitim gören çocuklar için ‘Mutluluk Kernavı’ projesi, öğrencilere kodlama gibi alanlarda yetkinlik saylayan KODAFYON projesi, sosyal farkındalık ve dezavantajlı gruplara yönelik projeler öne çıkıyor.
#Kübra Güran YiğitbaşıDijital stres literatürümüze yeni girilen bir kavram olmakla beraber; bireylerin dijital tüketim alışkanlıklara buna bağlı örtük üretilen içerikler ve yoğun bilgi paylaşımına bağlı olarak birey üzerindeki vicdani ya da kalbi tatminsizliklerin kişi üzerinde bıraktığı etkileme veya etkilenme durumu olarak biliniyor.
#Konuk Yazar