TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, CNN TÜRK'te çarpıcı açıklamalarda bulundu. Hüseyin Yayman, 'Dijital çağdayız, gereklerine uygun davranmak gerekiyor. Dijitalleşme siyaset üstü mesele.' dedi.
#DijitalleşmeSavaş oyununun etkisinde kalıp gerçek hayatta insanları yaralamak, sürekli bilgisayar ya da oyun konsollarının başında vakit geçirmek, sosyal medyada yaşamak... Dijital bağımlılıkla mücadelede yol haritası netleşti. Bağımlılık yapan ve olumsuz etkileri olan oyunları oynayan çocuklarla görüşülecek.
#Dijital BağımlılıkÇocukların kullandıkları bilişim teknolojileri konusunda Türkiye İstatistik Kurumu tarafından gerçekleştirilen “Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’ sonuçlarına göre internet kullanımı, 6-15 yaş grubundaki çocuklar için 2013 yılında yüzde 50,8 iken 2021 yılında yüzde 82,7’ye yükseldi.
#Konuk YazarÇocukların kullandıkları bilişim teknolojileri konusunda Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından gerçekleştirilen “Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’ sonuçlarına göre internet kullanımı, 6-15 yaş grubundaki çocuklar için 2013 yılında yüzde 50,8 iken 2021 yılında yüzde 82,7’ye yükseldi.
#Konuk YazarAile ve yaşam alışkanlıkları, yaşam kalitesi dijital nesnelerin kullanımında ve dijital bağımlılığı önlemede önemlidir. Tutarlı davranma, teknolojiyi ödül-ceza olarak kullanmama, çocukla nitelikli zaman geçirme, etkin dinleme ve doğru iletişim kurma gibi geleneksel ebeveyn yeterliklerinin dijital nesnelere temas süresini azaltmada ve dijital bağımlılığı önlemede de geçerli olduğu unutulmamalı.
#PROF. DR. TUNCAY DİLCİ KİMDİR?Pandemi sürecinde arkadaşlarıyla eskisi kadar bir araya gelemeyen Suruçlu Tuba Çınar onlarla aylar sonra buluştuğunda sürekli telefonla uğraşmalarına sitem etti. Onun bu konudaki serzenişi güzel bir projenin filizlenmesini sağladı. Üç Fen Lisesi öğrencisi kafa kafaya verip bir mobil uygulama ürettiler ve adını da “Mola” koydular. Gençleri dijital bağımlılıktan uzaklaştırmayı hedefledikleri projeleriyle TÜBİTAK 2021 yılı lise öğrencileri araştırma projeleri yarışmasında Türkiye birincisi oldular.
#TÜBİTAKDijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği (DİBAMDER) Genel Başkanı ve Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Dilci, üç yıllık bir çalışma sonucu 45 soruda bireyin dijital bağımlığını ölçen "Dijitanalist" adlı programa imza attı.
#BağımlılıkÜsküdar Üniversitesi 4. Uluslararası İletişim Günleri’nde dijital bağımlılık nörobilim, psikoloji ve etik açılardan ele alındı. Bağımlılık sürecindeki en temel etkenin haz almak olduğunun vurgulandığı programda Yrd. Doç. Dr. Onur Noyan “Ne kadar çok fav/retweet o kadar çok haz, ne kadar çok beğeni o kadar çok haz ve bağımlılık sarmalı” diye konuştu.
#BağımlılıkMillî Eğitim Bakanlığı tarafından yeni müfredatta ebeveyn rolünün önemine vurgu yapmak ve ailelerin eğitim süreçlerine daha fazla dâhil olmasını sağlamak amacıyla 'Maarif Modeli Ebeveyn Okulu' kursları açılacak. Söz konusu kurslar halk eğitimi merkezlerinde ücretsiz olarak uygulanacak. Kurslara katılmak isteyenler MEB’in resmi internet adresinden başvuru yapabilecek.
#Maarif Modeli Ebeveyn OkuluAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Şiddet suçtur, şiddeti teşvik suçtur. Terör uzantılarına destek vermek suçtur ve bu bütün dünyadaki demokratik ülkelerde böyledir. Şiddeti destekleyeni yargı önüne çıkarırlar ve yargı onlardan hesap sorar. Bugün de yargımızın şiddeti teşvik edenlerle teröre bulaşanlarla ilgili yaptığı soruşturmaları eleştirmek ve bu konuda yetkili olan yargı mensuplarımızı, Cumhuriyet savcılarımızı adeta tehdit eder vaziyette birtakım konuşmalar yapmak hiç kimseye yakışmaz” dedi.
#Yılmaz TunçKlinik psikolog olarak internet bağımlılığı üzerinde çalışan Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, “Birçok ebeveyn teknolojiyi bir ‘bebek bakıcısı’ gibi kullanıyor. Çocuğu oyalamak için önüne tablet veya telefon koymak, ileride dijital bağımlılığa neden oluyor” diyor...
#YeşilaySon günlerde ‘cezasızlık politikası’ tartışılıyor. “Toplumda faillerin cezasız kaldığına dair bir algı mı oluştu, yoksa bu gerçek bir olgu mu” diye kadın hakları savunucularına ve avukatlara sorduk: “Ortada somut bir gerçek var. İşlenen suçlara karşı kanunlarda düzenlenen ceza miktarıyla infaz miktarının (yatarı) farklı oluşu, yani ‘yatarı’nın daha düşük oluşu, cezasızlığın infaz düzenlemelerinden kaynaklandığını gösteriyor.” Peki, neyi değiştirmeli, nasıl önlemler almalı?
#Kadına ŞiddetŞiddet, istismar, pedofili, şantaj, uyuşturucu madde, bireysel silahlanma, yasadışı bahis çeteleri... Suçun ve suçlunun örgütlenmesi için bir ‘ağ bağlantısı’ yetiyor. Peki çocukları ‘deep web’ olarak bilinen bu ağlardan nasıl koruyabiliriz? Uzmanlar Hürriyet’e anlattı:
#Karanlık Ağlar