Astım solunum yollarının kronik olarak iltihaplanması sonucu oluşan ve hava yolunun daralmasına sebep olan bir hastalık. Dünya genelinde milyonlarca insanın yaşam kalitesini etkileyen bu rahatsızlık, doğru bilgi ve farkındalıkla kontrol altına alınabilir.
#Melis YılmazBaharın gelmesiyle göz alerjilerinin artış gösterdiğini ifade eden Atagöz Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aras Saklamaz, göz alerjisi yani alerjik konjonktivitin oldukça sık görüldüğünü söyledi. Göz alerjisinin gözün kendini rahatsız eden bir madde (alerjen) ile karşılaştığında ortaya çıktığını kaydeden Saklamaz, “Göz bu durumda alerjen ile mücadele etmek için histamin denen bir madde salgılar. Bu da gözün yüzeyindeki konjonktiva denen, göz akının ve göz kapaklarının içini örten zarda kızarıklık, ödem ve kaşıntıya yol açar. Gözde sulanma, yanma ve ışığa hassasiyet de eşlik edebilir. Bu durum insandan insana bulaşıcı değildir’ dedi.
#1Alerjiler her zaman hayatımızdaydı ama son zamanlarda bu konudaki şikayetleri çevremizde çok daha sık duyar olduk. Kiminin polene kiminin çeşitli besinlere kiminin de hayvanların tüyüne kısaca hemen herkesin bir şeylere alerjisi var. Peki alerji vakalarında son dönemlerde gerçekten de bir artış var mı, yoksa her zaman bu kadar yaygın mıydı? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkİLKBAHARLA birlikte doruğa ulaşan ve bahar nezlesi, saman nezlesi gibi isimlerle anılan alerjik rinit bilindiği gibi polenlere bağlı gelişiyor. Konuyla ilgili bilgi veren ve çocuklar için neler yapılması gerektiğini belirten Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Yılmaz Bay, çayır, çiçek, tahıl, ağaç ve yabani otların en önemli polen kaynakları olduğunu, bahar nezlesinin de çocuklarda 4-5 yaş dolaylarında başladığını, 12-15 yaşlarında görülme sıklığının en yüksek düzeye ulaştığını kaydetti. Her beş çocuktan birinde alerjik yatkınlık olduğunu kaydeden Bay, çocuktaki alerjik nezle belirtilerini şöyle saydı:
#1Anafilaksi hastalığı kişilerin yaşayabileceği bir sağlık sorunudur. Anafilaksi hastalığının belirtileri ve neden oluştuğu kişilerce merak edilebiliyor. Anafilaksi hastalığının ortaya çıkış sebepleri ve hangi tedavilerin uygulandığı bireylerin tüm detaylarıyla araştırarak bilgi sahibi olmak istediği konu başlıkları arasında bulunuyor. Anafilaksi nedir ve belirtileri nelerdir? Anafilaksi neden olur ve tedavisi hakkında tüm detayları derledik.
#Anafilaksi Nedir?Yumurta alerjisi, bebeklerde en sık görülen besin alerjilerinin başında geliyor. Bebeklerde yumurta alerjisi; kusma, kaşıntı, döküntü, egzama ve hırıltılı solunum gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Peki, bebeklerde yumurta alerjisi neden olur, bebeklerde yumurta alerjisi nasıl anlaşılır? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı / Dr. Öğretim Üyesi Murat Doğan, konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu, bebeklerde yumurta alerjisi hakkında merak edilen tüm detayları aktardı.
#BebekYumurta kahvaltılarımızın olmazsa olmazı ve beslenmemizde önemli yeri olan bir protein kaynağı. Ancak yumurta, çocuklar için alerjiye neden olan gıdaların başında gelir. Çocuklarda yumurta alerjisi genellikle ek gıda döneminde ortaya çıkar ve yaşamı tehdit eden bir reaksiyon olan anaflaksiye neden olabilir.
#BebekÇOCUKLARDA alerjik hastalıklar yenidoğan döneminden itibaren başlayarak, süt çocukluğu döneminde devam edebilmektedir. Çocuk büyüdükçe alerjiye yol açan maddeler ve ortaya çıkardığı sorunlar değişmekle birlikte alerjinin varlığını sürdürdüğünü söyleyen Çocuk İmmunoloji ve Alerji Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, atopik dermatit, alerjik rinit veya astım olarak görülebildiğini ifade etti. Tüm bulguların hepsinin bir arada da olabileceğine vurgu yapan Emsey Hospital Çocuk İmmunoloji ve Alerji Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, başlangıçta sorun besin alerjisine bağlı atopik dermatit veya sindirim sistemi bulguları iken, daha sonraları aero alerjen duyarlılığına bağlı astım ve alerjik rinit ile birlikte sorunların devam edebildiğinin altını çizdi.
#Doç. Dr. Mehmet Yaşar ÖzkarsBesin alerjisi, bağışıklık sisteminin günlük tüketilen besinlere anormal tepki vermesi olarak tanımlanıyor. Bu tepki kimi zaman ciltte kızarıklık, döküntü gibi küçük reaksiyonlarla kendini gösterirken, kimi zaman hayati risklere yol açabiliyor. İlk belirtiler ise genellikle besin intoleransıyla karıştırılarak önemsenmiyor. Bu durum da ciddi alerjik şoklarda uzmana danışmayı geciktiriyor. İç Hastalıkları Bölümü Uz. Dr. Mahmut Demirci, besin alerjileri hakkında bilgi verdi.
#AlerjiAlerji belirtilerinin ilaçlarla kontrol altına alındıktan sonra alerjenle tekrar temas halinde ortaya çıkabileceğini belirten Uzm. Dr. Sinem Gürbüz, "Hastaya özel alerji testleri planlıyoruz. Bu testler kan testleri ve deri testleri olmak üzere iki ana gruba ayrılıyor" dedi.
#Alerji TestiAlerji, özellikle çocuklarda ve bebeklerde, gittikçe daha sık rastlanan bir rahatsızlık. Hal böyle olunca anne babalar, “Alerji testi nasıl ve ne zaman yapılır?” sorularını merak ediyor. Konuyla ilgili görüşlerini başvurduğumuz uzmanlar bebeklere ve çocuklara yapılan alerji testi konusunda bilgi verdi.
#Alerji Testiİster çocuk ister yetişkin olsun alerjiler herkeste astımı tetikliyor. Tedavinin ilk adımını ise alerjenlerden uzak durmak oluşturuyor. Özellikle çocuğun yattığı odada toz tutan bir şey olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nuran Salman “Ev içinde sigara içilmemeli, nem oranı düşürülmeli ve evde boya ve ilaçlama yapılacağı zaman çocuk uzaklaştırılmalıdır” diyor.
#Astım NedirEgzama nedir sorusu birçok kişi tarafından araştırılan hastalıklar arasında yer almaya devam ediyor. Deride kızarıklık ve şişme gibi belirtilerle ortaya çıkan egzama hastalığının bulaşıcı olup olmadığı merak ediliyor. Peki, egzama nedir? Egzama bulaşıcı mıdır?
#EgzamaBebeklerde alerji, özellikle ilk bir yıl içerisinde sıklıkla karşılaşılan durumlardır. Vücudun bağışıklık sisteminin, yabancı madde olarak algıladığı uyaranlar olan toz, hayvan tüyü ve kepeği, sigara dumanı, besinler, ot, çimen, polenlere karşı olan aşırı tepkileri alerjiye yol açabilir. Bebeklerde şiddetli ağlama, kaşıntı ve kızarıkla kendini belli eden alerjiler hakkında merak edilenleri Çocuk Sağlığı ve Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu'na sorduk.
#Bebeklerde Alerjiye Ne İyi GelirArı, kene, böcek, sivrisinek sokmalarına karşı hazırlıklı olmanın ve önlem almanın tam zamanı… Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İsmail Yıldız, bebek ve çocukları sivrisinekten korumak için lavanta yağının en doğal ve etkili yöntem olduğunu söyledi.
#Lavanta YağıÜlkemizde de çok yaygın olarak görülen egzama hastalığı, farklı tipleri olan yaygın kaşıntılı bir cilt rahatsızlığıdır. Deriden tırnağa, genital bölgeden ağız içi dahil olmak üzere egzama türünü vücudun her alanında görmemiz mümkün. Vatandaşlar özellikle, egzama hastalığının belirtilerini ve neden olduğuna dair internette araştırma yapıyor? Peki egzama nedir? Egzama kimlerde görülür? Egzamanın belirtileri nelerdir? Egzama nasıl geçer?
#EgzamaHavaların ısınması, baharın gelmesi çok güzel ama bir de hasta eden şu polenler olmasa! Alerjik hastalıklarda son yıllarda önemli bir artış yaşanıyor. Bu hastalıklardan en çok da çocuklar etkileniyor. Çocuk Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Karaayvaz, çocuklarda alerjik hastalıklar ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi
#Alerjik RinitİLKBAHARDA etkisini artıran alerji konusunda vatandaşları uyaran Yaşar Üniversitesi İşyeri Hekimi Yeşim Günel, mevsimsel alerjilerin her yıl dünyada milyonlarca kişiyi etkilediğini söyledi. Dr. Günel, "Mümkünse klima kullanın. Klima sadece serinletmekle kalmaz, polen ve mantar sporlarını da filtre eder. Dışarı çıkarken toz maskesi kullanılabilir" dedi.
#Yaşar ÜniversitesiBahar aylarının gelmesiyle birlikte alerji mevsimi de açıldı. Dünya nüfusunun neredeyse yüzde 40’ını etkileyen bahar alerjilerinin ülkemizde görülme sıklığı yetişkinlerde yüzde 30’lardayken çocuklarda yüzde 37’lere kadar ulaşabiliyor. Yani bahar alerjisi ülkemizde 4 kişiden birini tehdit ediyor.
#Işık Tedavisi