Güncelleme Tarihi:
BAHARIN gelmesiyle göz alerjilerinin artış gösterdiğini ifade eden Atagöz Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aras Saklamaz, göz alerjisinin (alerjik konjonktivit) bu dönemde sık görüldüğünü söyledi. Hastalığın, gözün kendini rahatsız eden bir madde (alerjen) ile karşılaştığında ortaya çıktığını belirten Saklamaz, “Göz bu durumda alerjen ile mücadele etmek için histamin denen bir madde salgılar. Bu da gözün yüzeyindeki konjonktiva denen, göz akının ve göz kapaklarının içini örten zarda kızarıklık, ödem ve kaşıntıya yol açar. Gözde sulanma, yanma ve ışığa hassasiyet de eşlik edebilir. Bu durum insandan insana bulaşıcı değildir” diyerek, göz alerjileri hakkında bilgi verdi.
YIL BOYU DEVAM EDEBİLİR
Kronik alerjinin yıl boyu devam edebileceğini dile getiren Saklamaz, “Akut alerji genelde alerji sezonunda görülür. Gözlerde sulanma, kaşıntı, yanma ve göz kapaklarında ödem eşlik eder. Kronik alerji daha az görülen ve yıl boyu görülebilen tiptir. Etken genellikle tozlar ve yiyeceklerdir. Yanma, kaşıntı ve ışık hassasiyeti ön plandadır” dedi.
GÖZ DAMLASI DA YAPABİLİR
Göz damlasının sürekli kullanımda alerji yapabileceğine dikkat çeken Saklamaz, sürekli göz damlası kullananların ilacın içindeki koruyucu maddelere karşı alerji gösterebildiğini vurguladı. Saklamaz, bu durumda koruyucu içermeyen, tek dozluk flakonlarda göz damlalarının tercih edilmesi gerektiğini bildirdi. Alerjinin kalıtsal geçişine de vurgu yapan Saklamaz, ebeveynlerinin ikisinde de alerji olanlarda birinde olana göre daha fazla görüldüğü uyarısında bulundu, şu bilgileri verdi: “Her yaşta görülebilmekle beraber çocuk ve gençlerde daha sıktır. Tanısı genellikle klinik durum ile konulsa da deri testleri, kan testleri ve bazen göz konjonktivasından alınan biyopsiler tanıda gerekebilir. Tedavide öncelikle alerjenden uzak kalmak yer alır. Havada polen miktarı arttığı dönemlerde pencereler kapalı tutulmalıdır. Evdeki toz kaynakları uzaklaştırılmalıdır. Evin içinde hava temizleyicileri kullanılabilir. Her türlü boya, kimyasal ve parfümden uzak durulmalıdır. Gözleri kaşımamak ve bunun için soğuk kompresi göz kapakları üzerine uygulamak yardımcı olacaktır. Bunların yetmediği durumlarda göz doktorunu ziyaret şarttır. Göze damlatılacak bir takım damlalar rahatlama sağlayacaktır. Bunun için anti-histaminik damla ve bazen ağızdan ilaç almak gerekebilir. Yine bazen kısa süreli kortizon içeren damlalar kullanılabilmektedir. Alerji, tekrarlarla giden bir durumdur. Tekrar tetiklendiğinde aynı yaklaşım ile tedavisi gerekir. Tekrarın önlenmesinde en faydalısı, saptanabilirse alerjene teması ortadan kaldırmak olacaktır.”