Güncelleme Tarihi:
YIL BOYU DEVAM EDEBİLİR
Kronik alerjinin yıl boyu devam edebileceğini dile getiren Saklamaz, “Akut alerji genelde alerji sezonunda görülür. Gözlerde sulanma, kaşıntı, yanma ve göz kapaklarında ödem eşlik eder. Kronik alerji daha az görülen ve yıl boyu görülebilen tiptir. Etken genellikle tozlar ve yiyeceklerdir. Yanma, kaşıntı ve ışık hassasiyeti ön plandadır” diye konuştu.
GÖZ DAMLASI DA YAPABİLİR
Göz damlasının sürekli kullanımda alerji yapabileceğine dikkat çeken Saklamaz, “Sürekli göz damlası kullananlar ilacın içindeki koruyucu maddelere karşı alerji gösterebilir. Bu durumda varsa eğer koruyucu içermeyen, tek dozluk flakonlarda göz damlaları tercih edilmelidir” açıklamasında bulundu.
Alerjinin kalıtsal geçişine vurgu yapan Saklamaz, “Ebeveynlerinin ikisinde de alerji olanlarda birinde olana göre daha fazla görülmektedir” uyarısında bulunarak şu bilgileri verdi:
“Her yaşta görülebilmekle beraber çocuk ve gençlerde daha sıktır. Tanısı genellikle klinik durum ile konulsa da deri testleri, kan testleri ve bazen göz konjonktivasından alınan biyopsiler tanıda gerekebilir. Tedavide öncelikle alerjenden uzak kalmak yer alır. Havada polen miktarı arttığı dönemlerde pencereler kapalı tutulmalıdır. Evde toz kaynakları uzaklaştırılmalıdır. Evin içinde hava temizleyicileri kullanılabilir. Her türlü boya, kimyasal ve parfümden uzak durulmalıdır. Gözleri kaşımamak ve bunun için soğuk kompresi göz kapakları üzerine uygulamak yardımcı olacaktır. Bunların yetmediği durumlarda göz doktorunu ziyaret şarttır. Göze damlatılacak birtakım damlalar rahatlama sağlayacaktır. Bunun için anti-histaminik damla ve bazen ağızdan ilaç almak gerekebilir. Yine bazen kısa süreli kortizon içeren damlalar kullanılabilmektedir. Alerji tekrarlarla giden bir durumdur. Tekrar tetiklendiğinde aynı yaklaşım ile tedavisi gerekir. Tekrarın önlenmesinde en faydalısı, saptanabilirse alerjene teması ortadan kaldırmak olacaktır."