Güncelleme Tarihi:
Anafilaksi hastalığı bir alerji reaksiyon olarak biliniyor. Hayatı tehdit eden ve ölümcül sonuçlara neden olabilecek bir hastalıktır. Yaşanacak olan anafilaksi durumu, bir arı sokmasından sonra da görülebilir.
Anafilaksi Nedir ve Belirtileri Nelerdir?
Anafilaksi, mutlaka hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gereken bir hastalık türüdür. Potansiyel olarak hayatı tehdit eden bir hastalıktır. Alerjik bir reaksiyon olarak bilinir. Yer fıstığı veya arı sokması gibi herhangi bir duruma alerjisi olan kişilerde hızlıca görülebilir. Anafilaksi, bağışıklık sistemleri tarafından bireyin kimyasallar salgılamasına neden olur. Anafilaksi yaşayan kişilerin tansiyonunda ani düşüşler görülür ve solunum yollarında bazı sorunlar yaşanır.
Bireyler nefes alma konusunda sorun yaşar ve oksijen ihtiyacı karşılanması gerekir. Anafilaksi alerjene maruz kalmayla birlikte ortaya çıkar. Bazı durumlarda daha sonradan kendini ortaya çıkarabilir. Anafilaksi belirtileri kişinin oldukça zor bir süreç yaşamasına neden olur. Anafilaksi sorununun insan vücudunda kendini gösterdiği belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
Döküntü
Kurdeşen
Kaşıntı
Kızarıklık
Soluk cilt
Düşük tansiyon
Hipertansiyon
Nefes borusunun daralması
Dilin şişmesi
Boğaz şişmesi
Hırıltı
Nefes darlığı
Bulantı
Kusma
İshal
Baş dönmesi
Bayılma
Yaşanan reaksiyon sonrasında kişilerde görülen belirtiler etkisini arttırabilir. Belirtileri gösteren bireyler mutlaka doktora başvurarak muayene olması gerekir. Anafilaksinin tanısı oldukça detaylı ve zordur. Alerji ve immünoloji konusunda uzman olmuş kişilere görünmek gerekir. Doktor durumun kontrolünü ele almak adına birçok test yapabilir. Genellikle doktorlar kişilere herhangi bir ürüne karşı alerjisinin olup olmadığını soracaktır. Tanıyı doğru bir şekilde yapabilmek için, ihtiyaç duyulan kan testleri yapılabilir.
Alerji tetikleyicileri belirlemek adına deri testleri de istenebilir. Yaşanan durumlarda anafilaksiye neden olan durumların tedavi edilmesi çok zordur. Gelecekte yaşanacak herhangi bir saldırıyı önlemek için yapılan bazı hazırlıklar bulunuyor. Kişilerin her ne kadar dikkatli olursa olsun, hayatının belirli zamanlarında alerjisi bulunan nesnelere temas edebiliyor.
Anafilaktik reaksiyonlarının belirti ve semptomları bilinerek ve semptomlara hızlı bir şekilde cevap vermek, kişilerin sağlığını riske atmayacaktır. Doktorların yardımıyla düzenlenen acil durum planlarına uymak gerekir. Çocuklarda görülebilecek anafilaksi hakkında aile bireylerine de gerekli olan bilgilendirmeler yapılmalıdır. Hazırlanan acil durum planları tüm aile bireyleri tarafından bilinmeli ve hastalığın ilerlenmesi önlenmelidir.
Anafilaksi Neden Olur ve Tedavisi
Normal şartlara bakıldığında bağışıklık sistemi vücudun yabancı maddelere karşı korunmasını sağlar. Vücut içerisinde bulunan zararlı bakteri ve virüsler, bağışıklık sisteminin önem verdiği bir konudur. Bazı insanların bağışıklık sistemi farklı nesnelere çok büyük tepkiler verebilir. Alerji nedenleri genellikle hayatı çok tehdit ederek büyük sorunlar oluşturmaz. Fakat ağır bir alerjik reaksiyon yaşanması anafilaksiye yol açacaktır. Çocuklarda çok görülen anafilaksiye neden olan birçok gıda bulunuyor.
Fıstık, ceviz, kabuklu deniz ürünü ve balık gibi ürünler anafilaksiye yol açabilecek alerjik gıda türleridir. Yetişkin bireylerde anafilaksi daha yaygın görülebilir. Besinlerin dışında bazı kullanılan ilaçların etkileri de anafilaksiye yol açabiliyor. Farklı böcek ısırmaları durumunda kişilerin anafilaksi yaşaması da mümkündür. Alerjisi olan kişiler anafilaksi yaşadığında belirtilerini çok iyi takip etmelidir. Herhangi bir baygınlık söz konusu olduğunda sağlık kuruluşları aranmalıdır. Kişilere adrenalin uygulanarak, yaşanabilecek ciddi sorunlar önlenir.