Nem oranının yüksek olduğu havasız ortamlarda meydana gelen küf sorunu hem evlerimizde kötü görüntüye neden oluyor hem de her soluk alışımızda sağlığımıza zarar veriyor. Özellikle yatak odaları, banyo ve mutfakta karşımıza çıkan ancak bazen çok da önemsenmeyen bu sorun uzun vadede ölüme kadar giden ciddi sonuçlara neden olabiliyor.
#KüfBir mantar türü olan küf, suya maruz kaldıktan 24 ila 48 saat sonra bir ortamda büyümeye başlayabilir. Küfe maruz kalmanın neden olduğu sağlık belirtileri soğuk algınlığı ya da yorgunluk gibi belirtiler olduğu için küften kaynaklı olduğu anlaşılmayabilir ancak tedavi edilmezse, küf yaşamı tehdit edebilir. Küf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkıyor, ölümlere bile neden olabiliyor. Peki, küf sorunu sağlığımızı nasıl etkiliyor, küften nasıl kurtuluruz, küf zehirlenmesine maruz kaldığımızı nasıl anlarız? Uzmanlar ne diyor?
#Küf200 bin çocuktan birinde görülen nadir bir hastalık olan Langerhans hücreli histiyositoz (LCH), George’u henüz iki yaşındayken buldu. Uzun süreli tedavilerin ardından hastalığı nükseden küçük çocuk, annesinin karaciğerinin bir kısmını bağışlaması sayesinde hayatta kaldı. İşte bir anne ve oğlunun mutlu sonla biten hayata tutunma hikayesi…
#Langerhans Hücreli Histiyositoz200 bin çocuktan birinde görülen nadir bir hastalık olan Langerhans hücreli histiyositoz (LCH), George’u henüz iki yaşındayken buldu. Uzun süreli tedavilerin ardından hastalığı nükseden küçük çocuk, annesinin karaciğerinin bir kısmını bağışlaması sayesinde hayatta kaldı. İşte bir anne ve oğlunun mutlu sonla biten hayata tutunma hikayesi…
#Langerhans Hücreli HistiyositozNeredeyse kullanmayan yok denecek kadar az. Ya tableti, ya kremi, ya sıvısı, ya aşısı bir şekilde hayatımızda. Yaşlanma etkilerini geciktirecek, kırışıklıklarımızı giderecek, eklemlerimizi güçlendirecek diye kolajenlere hücum ediliyor. Peki gerçekten kolajenler iddia edildiği gibi bu etkilere sahip mi?
#SağlıkChia tohumu, sıkça tercih edilen sağlıklı beslenme ürünlerinden birisidir. Küçük siyah tohumlar olan chia tohumunun; yaşlanmayı geciktirici, cilt sağlığını koruyucu, kalp sağlığını koruyucu, sindirim sağlığını koruyucu ve daha vücut için birçok fayda sağlayan bir besin olduğunu söylemek mümkündür. Chia tohumunun yan etkilerinden dolayı ise bazı kişiler tarafından kullanılmaması gerekmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#ChiaErkeklerde meme kanseri; kadınlara oranla 100 kat daha az oluşabilen bir durumdur. Ancak yine de erkeklerde meme kanserinin oluşma ihtimalinin var olduğunu belirtmek mümkündür. Meme dokularında başlayan bu hastalık erken teşhis almadığı zaman; akciğer, karaciğer, koltuk altı lenf nodlarına yayılması da mümkündür. İşte erkeklerde meme kanserine dair tüm detaylar.
#Erkeklerde Meme KanseriMaymun çiçeği virüsü (monkeypox) belirtileri ve hastalığın tanımı son günlerin öne çıkan konularından oldu. Koronavirüs salgınının etkileri henüz geçmemişken, 13 ülkede eş zamanlı görülen maymun çiçeği virüsü tedirginliğe neden oldu. Afrika’dan çıkarak diğer ülkelere hızla yayılmaya başlayan maymun çiçeği virüsü son olarak Çekya'da da görüldü. Bulaşıcı olan maymun çiçeği hastalığının belirtileri arasında ise ateş, yoğun baş ağrısı halsizlik gibi semptomlar görülüyor. Hastalık yaygınlaşırken maymun çiçeği aşısının olup olmadığı ve tedavileri de merak konusu oldu. Peki, Maymun çiçeği nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl bulaşır? İşte, maymun çiçeği (Monkeypox) hastalığı hakkında merak edilen tüm bilgiler...
#Maymun ÇiçeğiKuş palazı ya da diğer bir adıyla Difteri, Corynebacterium diphtheriae adlı mikroorganizmanın boğaz, burun, göz ve deriye yerleşmesiyle ortaya çıkan ciddi sonuçlara, ölümlere yol açabilen bir hastalıktır. Kişiler hastalığı geçirseler bile vücut tam koruyucu cevap oluşturmadığı için tekrar hastalanma riskleri mevcuttur. Bu nedenle sadece sağlıklı kişilerin değil hastaların da hastalık sonrasında aşılanmaları mutlaka gerekmektedir.
#Kuş PalazıKas ağrılarına iyi gelen epsom tuzu banyolardan mutfaklara pek çok şekilde hayatımıza katabileceğimiz bir doğal üründür. Aynı zamanda kabızlığa faydası olan epsom tuzu kullanım alanları merak ediliyor. Peki, epsom tuzu nedir, nerelerde kullanılır? İşte, epsom tuzu faydaları ve olası zararları...
#Epsom TuzuDiyet ve egzersiz yaşam tarzımızın önemli bir parçasıdır ve yaşam kalitemiz uyguladığımız diyete bağlıdır. Bol egzersiz yapmak, Romatizmal hastalıkların önüne geçebilir. Peki, Romatizmal hastalıklar nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkZührevi hastalıklar, korunmasız cinsel ilişkiye girdikten sonra gelişebilecek ciddi bir durumdur. Yaygın semptomları arasında genital bölge çevresinde kaşıntı ve yanma bulunur. Zührevi hastalıklardan korunmak için ne ve neden olduğunu bilmek oldukça önemlidir. Peki, Zührevi hastalıklar nedir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkÇocuklarda yüksek ateş, deri döküntüsü, tahriş, gözde kızarıklık ve dilde şişlik gibi belirtilerle ayırt edilebilen Kawasaki hastalığı, vatandaşlarca merak edilen sağlık konuları arasında yer alıyor. Özellikle son dönemde corona salgını sonrası bu hastalık hakkındaki araştırmalar da hız kazandı. Peki, Kawasaki hastalığı nedir?
#Kawasaki HastalığıEnfeksiyöz mononükleoz (mono) genellikle öpücük hastalığı olarak adlandırılır. Damlacık yolu ile bulaştığından adına öpücük hastalığı denen bu sağlık sorunu 'Epstein-Barr virüsü' yoluyla yayılır. Sevgi gösterisinde bulunmayı seven bir toplum olacak öpücük hastalığı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamız, hangi durumlarda, nasıl davranmamız gerektiği hakkında bir fikir verecektir. Peki, öpücük hastalığı nedir, nasıl geçer? İşte öpücük hastalığı belirtileri ve dikkat edilmesi gerekenler...
#Öpücük HastalığıBöbrek fonksiyonunuz üç aydan uzun süredir azalmışsa, muhtemelen kronik böbrek hastalığınız var demektir. Böbrek hastalıkları ile ilgili ne kadar fazla bilgiye sahipseniz, durumunuzun devam eden ilerlemesini yönetmek ve potansiyel olarak en aza indirmek için o kadar donanımlı olursunuz. Peki, böbrek hastalıkları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#BöbrekMaymun Çiçeği hastalığı can alması dolayısıyla gündemde yer almaya devam ediyor. Maymun Çiçeği hastalığı, ilk olarak Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarında ortaya çıkan ve zaman zaman diğer bölgelere ihraç edilen viral bir zoonotik hastalıktır. Maymun Çiçeği hastalığı ilk olarak 1958'de laboratuvar maymun kolonilerinde çiçek benzeri bir hastalık salgınının ortaya çıkmasıyla keşfedilmiştir, bu nedenle 'maymun çiçeği' adı verilmiştir. İşte, bu hastalık hakkında detaylı bilgiler
#Maymun Çiçeği HastalığıMaymun Çiçeği hastalığı, ilk olarak Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarında ortaya çıkan ve zaman zaman diğer bölgelere ihraç edilen viral bir zoonotik hastalıktır. Maymun Çiçeği hastalığı ilk olarak 1958'de laboratuvar maymun kolonilerinde çiçek benzeri bir hastalık salgınının ortaya çıkmasıyla keşfedilmiştir, bu nedenle 'maymun çiçeği' adı verilmiştir. İşte, bu hastalık hakkında detaylı bilgiler
#Maymun Çiçeğiİnsanlar derilerinde kızarıklıklar görünce bunun ne olduğunu merak eder. Cilt üzerinde kızarıklık oluşturan birçok hastalık bulunmaktadır. Bu hastalıklardan biride eritem rahatsızlığıdır. Eritem nedir? Eritem neden olur? Eritem çeşitleri nelerdir? Eritemin belirtileri nelerdir? Eritem nasıl teşhis edilir? Eritem nasıl tedavi edilir tüm detayları ile derledik.
Batı Asya, Güney Avrupa ve Kuzey Amerika'da sıklıkla yetişen andız otu, çok yıllık bitki türüdür. Dünyada genellikle 'Yabani Ayçiçeği' olarak tanımlanan andız otunun sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Andız otu nedir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, kullanımı nasıl olmalıdır, satış yerleri nerelerdir sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Andız Otu2 yıl önce ailesiyle birlikte nar yiyen 4 yaşındaki bir çocuk yaşamını yitirmişti. Birkaç gün önce ise bu vakanın adli tıp raporu ortaya çıktı. Rapora göre küçük kızın yediği nara sıkılan tarım ilacından zehirlenerek öldüğü tespit edildi. Kabuğunu soyarak tükettiğimiz meyvelerde bile böyle bir tehlike varsa ‘asıl vitamini kabuğunda’ diye soymadan tükettiğimiz meyveler ne kadar riskli? Artık kabuğuyla ısırarak elma armut yiyemeyecek miyiz?
#Gıda GüvenliğiDelta varyantına karşı dünya genelinde daha yeni ‘alarm’ verilmişken bir de Delta Plus çıktı. Türkiye’nin de aralarında olduğu 85 ülkede görüldü. Diğer varyantlara göre 2 kat hızlı yayılıyor. Avustralya’da Sydney kenti 2 hafta kapatıldı. Aşılamanın çoğunu tamamlayan İsrail, İngiltere ve Almanya da ise kısmi yasaklar geri döndü. Rusya en çok etkilenen ülkeler arasında. Delta Plus, nam-ı diğer ‘endişe’ varyantı korkutuyor. Zira, Türkiye’de 1 Temmuz itibarıyla pek çok kısıtlama kaldırılıyor. Endişelenmeli miyiz? Nasıl bir yaz bizi bekliyor? Aşılar Delta Plus’a etki etmiyor mu? Uzmanlara sordum...
#YAZARYaklaşık 2 yıldır hayatımızda olan ve milyonlarca hayata mal olan Koronavirüs (Kovid-19) ile ilgili son derece kötü bir haber geldi. Son dönemde dünyayı etkisi altına alan Delta varyantının mutasyona uğramış hali olan Delta Plus'ın çift aşı olmuş bir kişide görüldüğü açıklandı. Şimdi uzmanlar aşıların Delta Plus'a karşı ne kadar etkili olabildiğini araştırıyor.
#DünyaŞeker alerjisi nedir? Şeker alerjisi neden ve nasıl olmaktadır? Şeker alerjisi nasıl anlaşılır? Şeker alerjisinin belirtileri nelerdir? Şeker alerjisine ne iyi gelir? Şeker alerjisi nasıl tedavi edilir? Şeker alerjisi tedavi edildikten sonra tekrarlar mı? Şeker alerjisi nedir ve özellikleri hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#Şeker Alerjisi Nedir