Türkiye bir deprem ülkesi... 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra bu gerçeği acı bir şekilde yeniden hatırlamak zorunda kaldık. Uzmanlarca potansiyel deprem bölgesi olarak anılan 13 farklı şehirden 100 kişiye sorduk: “Depreme hazır mısınız, hazırlık için ne yaptınız?” Hazır hissedenlerin sayısı 100 kişiden 24’te kalırken 100 kişinin tamamı tehlikenin farkında ve kimi çaresiz hissediyor, kimi de “Elimden gelen yetersiz” diyor...
#DepremÜlkemizde peş peşe gelen depremler nedeniyle vatandaşlar deprem öncesi ve sonrası yapılması gerekenler neler merak ediyorlar. Olası bir depremde önlem almak hayat kurtarabiliyor. Deprem sırasında neler yapılmalı araştırmaları Hatay depreminin de gerçekleşmesiyle araştırılmaya devam ediyor. AFAD deprem anında yapılması ve yapılmaması gerekenler konusunu madde madde açıkladı. Peki, deprem sırasında, öncesi ve sonrası yapılması gerekenler neler? İşte detaylar...
#Deprem Sırasında Yapılması GerekenlerKahramanmaraş’ta yaşanan depremin ardından birçok bölgede artçı sarsıntılar devam ediyor. Vatandaşlar ise depremden korunma yöntemlerini merak ediyor. AFAD, deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenleri madde madde açıkladı. Depremlerde can ve mal kayıplarının artmasındaki en önemli sebeplerin başında ise kişilerin sartınsı sırasında kendilerini nasıl koruyacaklarını bilmemesinden kaynaklanıyor. Peki Deprem anında neler yapılmalı? Deprem sonrasında nasıl hareket edilmeli? İşte, AFAD’ın açıkladığı yöntemler…
#Deprem Anında Neler YapılırUzmanlara göre depremle mücadele sadece devletin veya kamu kuruluşlarının görevi değil. Vatandaşların da yapmaları gereken önemli görevleri, almaları gereken önlemler var. Bazıları olabildiğince basit, hatta bedava. Bu önlemler deprem anında ve sonrasında hayat kurtaracak. İşte uzmanların İstanbul’da yaşayanlara tavsiyeleri.
#DepremDoğal afetler, ülkemizin değişmez gerçekliklerindendir. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremi başta olmak üzere her yaşanan afet bu gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi. Deprem, sel gibi doğal afet durumlarında bireylere fiziksel ilk yardım uygulamalarının yanında, yaşanan felaket olaylarından hemen sonra uygulanması gereken ilk ve acil psikososyal müdahale psikolojik ilk yardımdır.
#Konuk YazarDeprem olduğu anda GSM şebekeleri kimi yerde tamamen, kimi yerde kısmen kesildi. 10 kentin iletişimi telsizle sağlandı. AFAD’ın dışında, sahada ilk anda yardıma koşan yüzlerce amatör telsizci de vardı. Afet durumlarında önemi anlaşılan ‘muhaberatın isimsiz kahramanları’yla konuştuk.
#Amatör TelsizcilKahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından arama ve kurtarma çalışmaları sona erdi. Şimdi sırada yıkılan binlerce binadan geriye kalan enkazı kaldırma çalışmaları var. Peki deprem sonrası atık yönetimi nasıl olmalı? Doğaya ve canlılara zarar vermeden nasıl adımlar atılmalı? Bölgede sağlık riskini minimuma indirmek için neler yapılmalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremYaşanan deprem ve yıkıcı sonuçları çocukları oldukça etkiledi. Birçok ebeveyn hem yazılı hem görsel medyanın odağını oluşturan deprem haberleri karşısında bu felaketi çocuklarına nasıl açıklayacakları konusunda endişe duyuyor. Peki ebeveynlerin çocuklara nasıl yaklaşması gerekiyor? Çocuklara bu yıkımı anlatmak için kullanabileceğimiz kaynak ya da araçlar neler olabilir? Uzmanlar anlattı…
#Kahramanmaraş DepremiKahramanmaraş ve çevre illerde etkisini gösteren deprem sonrasında yaşam üçgeni nedir, deprem anında hayat üçgeni nasıl oluşturulur? soruları gündeme geldi. Deprem sırasında ve sonrasında afetzedelere uygulanabilecek yöntemler ve olası bir depremde enkaz altındayken hayati önem taşıyor. Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulması gerektiği her fırsatta uzmanlar tarafından dile getirilirken; çök-kapan-tutun yöntemi olarak da bilinen yaşam üçgenin yapıldığı depremde sakin kalmak da oldukça önem taşıyor. Peki, yaşam üçgeni (hayat üçgeni) nasıl yapılır? Deprem anında neler yapılmalı? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Yaşam Üçgeni“Ne yataktan kalkabildim ne de çocuğumu koruyacak bir şey yapabildim”, “Öylece donakaldım, sadece bağırdım”, “Çök, kapan, tutun gibi temel bilgiler aklıma bile gelmedi, hemen dışarı çıkmaya çalıştım” bu sözler Düzce depremini yaşayanlara ait. Aslında bu durum her depremde panik halinde sık görülen bir olay. Peki, deprem anında neden donakalmanın önüne geçemiyoruz? Korku nasıl önleme dönebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#DepremÜlke genelinde geçen hafta ‘Deprem Anı Ülke Tatbikatı’ yapıldı. Fakat hâlâ depremle ilgili aklımıza takılanlar var. Üstelik her kafadan ayrı bir ses çıkıyor ve bilgi kirliliğine maruz kalıyoruz. Deprem anında nasıl davranmalı, kendimizi ve sevdiklerimizi nasıl korumalıyız? Böyle bir kötü senaryoya hazır olmak için ne gibi önlemler alabiliriz? “İşin doğrusu nedir” diye konunun uzmanına sorduk.
#DepremAFAD'ın en son paylaştığı verilere göre 2021’de 23 bin 753 deprem meydana geldi. 2022’de de sarsıntılar devam ediyor. Özellikle Marmara’da geçen ay önce Yalova sonra da Tekirdağ'da deprem oldu. Her iki depremin büyüklüğü orta şiddette olsa da konumları itibariyle akla hemen beklenen büyük Marmara depremini getirdi. Peki İstanbul'u da etkileyecek büyük deprem için süre kısaldı mı? Hangi ilçeler tehlike altında? Uzmanlarla konuştuk...
#DepremÇalışkan bir insan… Elini attığı her konuda başarılı iş çıkaran bir isim… Üç erkek evlat annesi, söylediği şarkılarla binlerce insanın beğenisini kazanmaya devam ediyor. Oyunculuk yapıyor. Zaman zaman gazetecilik de yapıyor. Kadın olmanın en belirgin özelliği “eğergayretli bir insansanız yorulmazsınız” diyor. Konuşmayı çok seviyor. Hiç susmuyor. O hiç yorulmuyor, çalışırken gözlerinin içi ışık ışık oluyor. Böylesine bir enerjiye ve ülkemizin bilinen en ünlü totemine sahip sanatçısı Gülben Ergen….
#Gülben ErgenGazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde görevli Doç. Dr. Bülent Özmen, 120 yıllık kayıtlara göre Türkiye'de her 6 yılda bir büyük deprem olduğunu belirterek, "Son 50 yıllık verilere baktığımızda Gediz depreminden Van depremine kadar 5 büyük deprem meydana gelmiş. Halbuki istatistiklere baktığımızda sayının 8-9'u bulması gerekiyor. Bu verilere bakarak büyük bir deprem olma olasılığının her geçen yıl yükseldiğini söyleyebiliriz" dedi.
#Depremİzmir Seferihisar’da meydana gelen can ve mal kayıplarına neden olan 6.6 büyüklüğündeki deprem, zaman zaman sarsıntıların yaşandığı Ankara için de gözleri ‘acil toplanma alanları’na ve deprem hazırlıklarına çevirdi. ‘Depreme ne kadar hazırız?’ sorusundan yola çıkan Hürriyet Ankara, olası bir depremde hayati öneme sahip noktaları ele aldı.
#Murat YILMAZYarın, 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin yıldönümü. Aradan geçen 21 yılda depreme hazırlık konusunda kat ettiğimiz yolu konuşmak için buluştuğumuz yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür: “Halkın ‘Biz depremde ölmek istemiyoruz’ demesi lazım. Talep olmazsa siyasetçi de depremi ciddi olarak gündemine almıyor.”
#GazetehaberleriDeprem sırasında yapılması gerekenleri hayatta kalma oranını arttırmak için büyük önem arz ediyor. Deprem olurken açık alanda ya da ev içerisinde nerelerde durulması, araç kullanılıyorsa ne yapılması gerektiği uzmanlar tarafından anlatıldı. Peki, deprem olurken ne yapılmalı? İşte, deprem sırasında evde nereye konumlanılması ve neler yapılması gerektiğine dair uzmanlardan detaylı açıklamalar
#Deprem Sırasında Neler YapılırEskişehir Yolu’nun 29. kilometresinde bulunan Çankaya Üniversitesi için, “Üniversite şehirden uzak gibi görülüyorsa da bu mesafenin yıldan yıla kısaldığını görüyoruz” diyen Rektör Hamdi Mollamahmutoğlu kent-üniversite bağını şöyle özetliyor: “Üniversite, şehri bulunduğu yere doğru çekiyor. Çevremizde binaların yükseldiğini görüyoruz. Trafiğin yoğunlaştığını görüyoruz, yeni yapılanmalara gidildiğini görüyoruz, alt yapının geldiğini görüyoruz. Bu daha da artacaktır.”
#ÜnivresiteHürriyet Ankara’nın “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesi kapsamında Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Zafer Savaş Şahin, Ankara Üniversitesi’ne konuk oldu. Üniversite yönetim kurulu toplantı odasında geniş bir kadroyla hem şehri, hem üniversiteyi konuştuk.
#AnkademiGAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ (GAÜN) İSLAHİYE MESLEK YÜKSEKOKULU TARAFINDAN 2014-2015 AKADEMİK YILI TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJELERİ KAPSAMINDA AFET VE DEPREM BİLİNCİ PROJESİ KOORDİNATÖRÜ BİLAL ERDOĞAN TARAFINDAN “DEPREM VE DEPREMDEN KORUNMA YOLLARI” ADLI KONFERANS GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
Türkiye’nin en köklü eğitim kurumlarından İstanbul Üniversitesi’nde rektörlük seçimi heyecanı yaşanıyor. Prof. Dr. Yunus Söylet’in, milletvekilliği aday adaylığı için istifa etmesinin ardından yeni rektör seçimi için öğretim üyeleri bugün sandık başında. Son sayımlara göre 15 profesör İÜ rektörlük koltuğuna oturmak için yarışıyor. Rektörlük için yarışanlardan Prof. Dr. Recep Seymen salonda akademisyenlere "Bu seçim hukuksuzdur" diye seslenirken adaylara kendini tanıtma ve söz hakkı verilmediğini savundu.