Yaşadığımız felaketin ardından sadece deprem bölgelerinde değil, ülkenin her yanında deprem korkusu had safhada. Deprem olmasa bile yatağın, sandalyenin, koltuğun hafif bir şekilde sallanmasını deprem oluyor diye algılayıp panikleyen pek çok insan var. Çoğumuzun gözü tavana asılı lambalarımızda; her an tetikte bekliyor, endişeleniyor, uyuyamıyor ve sürekli sallanıyormuş hissi yaşıyoruz. Peki bu duyguyu yaşamak normal mi?
#DepremKimi uykusundan “Deprem olacak” diye uyandı, deprem fobisi geliştirdiğini düşünürken uçağa, metroya binemez oldu. Kimi duyduğu tıkırtılar nedeniyle önce evde, sonra odada yalnız kalamaz hale geldi. Kaygı bozukluğu, panik atak, panik bozukluğu… Son yıllarda daha çok duyduğumuz bu rahatsızlıkları yaşayanlarla ve uzmanlarla konuşmuştuk. Üzerine geçen pazar Taksim’deki patlamayla sarsıldık. Uzmanları yeniden aradık, “Bu tür olaylardan sonra bu rahatsızlıkları yaşayanları nasıl teskin etmeliyiz” diye sorduk.
#Panik AtakÜlkenin dört bir yanında büyük korkuya sebep olan İzmir depremi, psikolojik travmaları da beraberinde getirdi. Halk arasında deprem fobisi olarak bilinen "seismophobia" anlık bir korkudan öte kişinin yaşamını da etkileyebiliyor. Deprem öncesi ve sonrasında bu korkularla nasıl baş edebiliriz? Çocukları deprem gerçeğine nasıl hazırlayabiliriz? Tüm merak edilenleri Uzman Psikolog Dilara Sayar ve Psikolog Sena Karabiber yanıtladı...
#Deprem KorkusuDeprem, ülkemizde son senelerde sürekli gündemde olan bir konu. "Deprem geldi geliyor" sözü ile insanlar sürekli alarm halinde bekliyorlar. İstanbul ve çevresini etkileyen en son yaşadığımız depremler de bu korkunun üstüne gelince ciddi anlamda pek çok insanda deprem korkusunu tetikledi.
#Deprem FobisiYeryüzü birbirini tamamlayan levhalarla doludur ve bu levhalar zamanla kırılabilir. Bu sarsıntı durumuna “Deprem” denir. 1999 İzmit Depremi’nden sonra sarsıntı olmayan bölgelerdeki insanlarda dahi deprem korkusu oluşmuştur. Şu sıralar sık sık depremin hissedildiği Bodrum bölgesi ise insanlara deprem korkusunu tekrar hatırlattı… Ancak depremler ne zaman ve ne kadar büyük olacağını tam olarak bilemeyeceğimiz doğa olaylarıdır. Bu nedenle bu doğa olayından korkarak yaşamak zordur. Siz de kendinize bu stresi yaşatmamak için aşağıdaki yolları deneyebilirsiniz.
#DepremÇanakkale’de bir haftadır deprem fırtınasının sürdüğü Ayvacık İlçesi’nde, valilik kriz merkezi hasar bilançosunu açıkladı. Buna göre depremde, 480 yıkılmış ve ağır hasarlı konut olmak üzere toplam 954 yapıda zarar tespit edildi. Korku içindeki vatandaşlar ağır kış koşullarıyla da mücadele ediyor. Hava sıcaklığının 1 dereceye kadar düştüğü bölgede bazen hafif kar yağışı görülüyor.
#ÇanakkaleÇanakkale'nin Ayvacık ilçesinde meydana gelen depremlerin ardından Tuzla köyünde yıkılan bir evin bulunduğu yerden sıcak kaynak suyu akmaya başladı. Kaynayan sıcak suyun soğuk hava ile birleşmesi üzerine oluşan buhar tabakası yüzeyden havaya doğru yükselirken, ortaya ilginç görüntüler çıkardı.
#ÇanakkaleBakırköy Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nden Dr. K. Fatih Yavuz, eğitimli psikoterapistler ve değişime istekli danışanların elbirliği ile devam edecek bir psikoterapi süreciyle deprem korkusunun duygusal, fiziksel ve zihinsel belirtilerinin ortadan kalkacağını, ve rahatsızlığın tekrarlama ihtimalinin çok daha az olacağını söyledi.
"Okul" filminin yönetmenleri Yağmur-Durul Taylan kardeşlerin (Taylan Biraderler) yönettiği "Küçük Kıyamet" filminin galası önceki akşam, Kanyon Alışveriş Merkezi'nde Mars Entertainmant Sinemaları'nda yapıldı. Durul Taylan, filmi gerçek gibi çektiklerini belirterek, "Deprem fobisi olan insanların tarvmalarını sömürmemeye çalıştık. Bu konuda titizlikle çalıştık. Filmde 17 Ağustos'u hatırlatan sahneleri de gerçek kesitlere dayanarak vermeye özen gösterdik" dedi.
Okulların açılacağının duyurulmasıyla birlikte Mart 2020’den bu yana yüz yüze eğitim ortamından uzak kalan öğrencilerin okul fobisi yaşayabileceğine dikkat çeken Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Duygu Dinçer, genellikle karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, titreme, sık tuvalet ihtiyacı, baygınlık gibi psikosomatik belirtilerle karşılaşıldığını söyledi.
#ÇocukDoğal afet, trafik kazası, salgın hastalık gibi yaşadığımız birçok olay olumsuz birçok sonuca sebep olurken, psikolojik olarak bilinçaltında da iz bırakıyor. Bu izler korkularımızı ve daha sonrasında fobilerimizi ortaya çıkarıyor. Hayatımızda kalıcı olmayan bu olumsuz duyguların bir hastalık olmadığını ve olumlu duygular ile değiştirilmesi gerektiğini belirten Bilinçaltı Uzmanı Lily Lale Yılmaz, korkularımızı nasıl yeneceğimizi anlatıyor.
#Psikolojik Sorunlar