Amacım bir İstiklal turu atıp yoluma devam etmekti, fakat Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ile karşılaştık.Hemen İstiklal’in başındaki bir kahveciye oturup sohbet ettik. Başkan yine halkın arasına karışmış, üzerine de kırmızı, Türk bayrağı logolu bir tişört geçirmiş, 30 Ağustos’u kutluyor. İstiklal’in başından Tünel’e kadar da bin adet Türk bayrağıyla süslenmiş koca cadde, kaçırır mıyım bu fırsatı! Neler konuştuğumuzu kısaca yazayım...
#Orkun ÜnKitaplar, haritalar, kartpostallar, fotoğraflar, hatta antikalar... Kitap meraklısı, koleksiyoneri, araştırmacısıyla sahaflarda bambaşka bir sosyal hayat var. Kitap satışına dükkânından devam edenlerin yanı sıra artık birçoğu nadirkitap.com üzerinden de satış yapıyor. Böylece işletmelerini ayakta tutmaya çalışıyorlar.
#GazetehaberleriHEYYOOO yaz geliyooor! Dünyanın en güzel kıyıları bizim kıyılar. Daha iyi tanımak istiyorsanız, size bir “mavi yolculuk rehberi” önereceğim. Ali Boratav yazdı. Gökova’dan Kekova’ya 450 küçük koy ve mola noktasını anlatıyor. Allah sizi inandırsın, insanı acayip iştahlandırıyor! “Bırakalım her şeyi, denizlere açılalım!” dedirtiyor.
#Yazarlarİstanbul bugün 1. Dünya Savaşı’ndan Cumhuriyet’in ilk yıllarına ışık tutacak fotoğrafların müzayedesine sahne olacak. TBMM orduları Büyük Taarruz öncesi talim yaparken, İzmir işgal edilirken, telgrafçılar çalışırken, Mudanya’da ele geçirilen Yunan topları gibi bilinmeyen ya da az bilinen yüzlerce fotoğraf açıkartırmaya çıkacak.
#1. Dünya Savaşı19. yüzyıl İstanbul’undan göz alıcı sahnelerle dolu Lewis’s Illustrations of Constantinople tam 174 yıl sonra okuyucuyla tekrar buluştu. Dillere destan güzelliğiyle dünyaya nam salan İstanbul şehri, erken tarihlerden itibaren Batılı gezginlerin, edebiyatçıların, bilim adamlarının ve ressamların ilgisini çekmiştir. Kalem ve fırçalarıyla tarihe görsel notlar düşen bu ressamların arasında yer alan John Frederick Lewis resimleri, tekniği ve yaşantısıyla ayrıcalıklı bir konuma sahiptir.
Web yazılımcısı Cüneyt Alpay (48), levrek peşinde Türkiye kıyılarını gezen tutkulu bir amatör balıkçı. Sadece kıyıdan ve sahte yemle avlanıyor. Bu sayede ayak basılmamış kıyıları keşfediyor. Geçen yıl kasım ve aralıkta, 21 günde Enez’den Sebdülbahir’e Trakya sahilini geçti. “Saros’ta unutulmaz bir serüven yaşadım” diyen Alpay, bu sahilde en sevdiği koylardan Koyun Limanı ve Ece Limanı’nı anlattı.
Sahaflar ve koleksiyonerler bir kitabı okuyup, kapağını kapatmakla yetinmiyor. Onlar için kitap aynı zamanda durduğu yerde değerlenen bir nesne. Nadir bulunan bir kitap ikinci el otomobil fiyatına alıcı bulabiliyor. Mesela Müteferrika döneminde basılanlara paha biçilemiyor. Beyoğlu Belediyesi’nin 14-26 Eylül’de Taksim Gezi Parkı’nda dördüncüsünü düzenlediği Sahaflar Festivali vesilesiyle sahaflara kulak verdik