deniz ürünleri haberleri sayfasında deniz ürünleri hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 8466 deniz ürünleri haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Uzun süredir beni takip edenlerin aklına gelmiştir ‘Neden bu adam hep İspanya veya Japonya gibi ülkelerin deniz ürünleri lokantalarını ve oralarda yediklerini ballandıra ballandıra anlatıyor’ diye. ‘Bizi beğenmiyor mu’ sorusunu soranlar da vardır. Cevabı belli aslında; biz denizleri tükettik gibi. İstisnalar hariç bu işi onlar kadar da iyi bilmiyoruz. Şimdi o istisnaların birinden bahsedeceğim...
#Deniz ÜrünleriYaz mevsiminin en güzel yanlarından biri sofraları denizden taze taze çıkan deniz mahsulleriyle donatabilmek. Tavası, güveci çok seviliyor ama deniz mahsullü makarnaların yeri kimileri için bir başka. Evet, pahalı ancak denizin makarnaya kattığı lezzet de inanılmaz olabiliyor. Jürimize midyelisinden ahtapotlusuna en iyilerinin nerede olduğunu sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞBalık sezonunun yavaş yavaş açılmaya başladığı bu günlerde, sizlere faydalı olacağını düşündüğüm deniz ürünleri ile ilgili bir yazı hazırladım. Balıkların besin değeri kadar tüketildikleri mevsimler de oldukça önemlidir. Peki, hangi balık hangi ayda yenmelidir? İşte, balık takvimi ve size kılavuzluk edecek besin değerleri...
#Deniz ÜrünleriLale, erguvan gibi yüzyıllardır İstanbul'un simgelerinden olan hatta 19. yüzyılın ikinci dönemine de ismini veren lüfer balığı, son yıllarda yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. 2000'lerin başında, yok olmaması için uğruna kampanyalar düzenlenen lüferin kaderi, Marmara Denizi'ni kaplayan müsilaj ile değişti. İşte lüferin yeniden aramıza dönüşünün öyküsü ve onu tekrar kaybetmemek için yapmamız gerekenler
#Marmara DeniziMarine edilmiş karavida çok iyi, yerken adeta denizin tadını alıyorsunuz. Minik denizkestaneleriyse o kadar tatlı ki orgazmik bir lezzet boyutuna ulaşıyorlar. Dereotlu ve sarımsaklı enginarı bulsam her gün yerim... 80’li yıllardan beri Avrupa ve Japonya’nın deniz ürünü odaklı en iyi restoranlarını ziyaret eden biri olarak Manzara Restaurant’da yediklerimin ülkemizdeki standartların hayli üstünde olduğunu söyleyebilirim.
#RestoranOrfoz’da yediğim ‘orkinos pate’yi, lagos balığından yaptıkları balık çorbasını ve başlangıçları başarılı buldum ama kabuklularda önemli sorunlar var... Bana kalırsa asıl mesele, denizlerimizin durumu... Deniz fakirleşmiş, kirlenmiş, muhtemelen çiftlikler kabuklulara ciddi zarar vermiş.
#OrfozBana bu soruyu sorduran iki gün arka arkaya akşam yemeği yediğimiz Mylos oldu. Leros Adası’ndaki lokantada hem iyi hem de nadir gördüğümüz deniz ürünlerini kullanıyorlar. Artık modern dünyada zor bulunan doğal istiridye, Fransızların ‘denizmenekşesi’ dediği fouska... Bunları bizde kaç kişi yer?
#BalıkDiyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, "Kur'an ve sünnette yenilmeyecek olan hayvanlarla ilgili bir liste verilme yönüne gidilmemiş, domuz gibi ismi belirtilerek yasaklananların yanında diğer hayvanlar için ilke ve ölçüler konulmakla yetinilmiştir." dedi.
#Abdurrahman HaçkalıTürkiye denizlerinde sıklıkla rastlanılan bir deniz canlısı olan kalamar, özellikle Akdeniz mutfağında ve deniz ürünleri restoranlarında oldukça popüler iken, Anadolu şehirlerinde sadece bilenler tüketiyor, bilmeyenler ise şeklinden dolayı bu lezzeti kaçırıyor.
#Kalamarİstanbul’da metallerden toplanan midyeler zehir saçıyor. Kaçak avlanan kişiler özellikle Galata köprüsü civarından metallere yapışan midyeleri topluyor. DHA kamerası gece saatlerinde ’zehirli midye’leri toplayan kişileri görüntüledi. "Midyeler denetimli ortamda üretilmeli" diyen uzmanlar vatandaşlara uyarılarda bulundu.
#MidyeDeniz ürünleri sofralarımızın lezzet kaynakları. Karidesten midyeye, kalamardan balığa deniz ürünleriyle yapabileceğiniz lezzetli atıştırmalıkların tariflerini sizin için bir araya getirdik. Denizden babası çıksa yiyenler bu lezzetleri kaçırmasın.
#Deniz Ürünleri“Gel vatandaş gel, balığa gel!” Bereketi bol denizlerimizde bu yıl balıkçıların bu nidaları pek duyulmaz oldu. Ama yine de balık yemekleri başımızın tacı. İncili Gastronomi Rehberi’nin Lezzet Noktaları arasında yer alan İstanbul, Çeşme ve Bodrum’un deniz ürünleri lezzetini kanıtlamış mekânlarını mercek altına aldık…
#BalıkÜlkemizdeki aşçıların çok kabiliyetli olduğuna inanıyorum ama temel bir sorun var: Belki kendilerine çok güvendiklerinden, sistematik değiller. İçgüdülerine güvenerek ezbere çalışıyorlar. Tabii kabahatin önemli bölümü, onların eğitimine önem vermeyen ve onları yurtdışına yollamayan işletmecilerde.
#Bebek BalıkçıSon araştırmalar, inek sütü, yumurta, fındık ve kabuklu deniz ürünleri gibi günlük gıdalara alerjisi olanların sayısının on yıl içinde iki kattan fazla arttığını gösteriyor. Ve bu durum özellikle küçük çocuklar için ciddi sorun teşkil ediyor.
#Gıda AlerjisiKaradeniz, yüksek dağları, zengin kültürel mirası, taş evleri ve misafirperver halkıyla her mevsim farklı bir hikâye anlatıyor. Ancak sonbaharda olağanüstü manzaralarıyla adeta başka bir dünyaya dönüşüyor. CNN Travel editörleri, Bolu’dan Artvin’e kadar uzanan bölgede, tam da şu sıralar keşfe çıkılacak 5 noktaya değinerek güzel bir rota hazırladı. İşte güz mevsiminin bölgede en çok yakıştığı adresler...
#SeyahatHayatının büyük bir bölümü asker olarak geçti. Askeri okullarda okudu, cephelerde savaştı. Çok okudu, çok araştırdı, hep çok şık giyindi. Ama sofraya oturduğunda mütevazı biriydi. Sebze yemeklerini, ona çocukluğunu hatırlatan böreği çok sevdi. Misafirlerini ağırladığı sofralar çok meşhur ama bu masalarda menüden çok fikirler güçlüydü.
#Mustafa Kemal AtatürkToplumları var eden ve birbirlerinden ayıran özellikleri kültürleridir. Kültürün en önemli unsurlarından biri de mutfaktır. Türkler; sağlığa ve beslenmeye önem vermişler, sahip oldukları damak zevkini de sanatla birleştirmişlerdir. Ayrıca çok geniş coğrafyalara yayılmış olduklarından çeşitli kültürlerle etkileşim içine girmişler, büyük medeniyetler kurmuşlardır. Yayıldıkları geniş topraklarda, farklı iklimlerin ve kültürlerin de etkisiyle zengin bir mutfağın eşsiz ürünlerini büyük bir ustalıkla sergilemişler, Orta Asya’dan getirdikleri mutfak kültürünü zirveye çıkarmışlardır. Yemek, sadece karın doyurmak anlamına gelmez. Savaşta ve barışta, varlıkta ve yoklukta, düğünde ve toyda, her zaman en büyük ihtiyaçtır ve bir emeğin eseridir.
#Türk MutfağıYaşlılık lekeleri veya diğer adıyla güneş lekeleri, genellikle güneşe sık maruz kalan yüz, el ve omuz gibi bölgelerde ortaya çıkan koyu renkli cilt lekeleridir. Bu lekeler, cildin melanin üretiminin artması sonucu oluşur ve yaşla birlikte daha belirgin hale gelebilir. Birçok kişi bu lekelerin sadece güneş hasarından kaynaklandığını düşünse de, aslında yaşlanma süreci ve vücuttaki diğer biyokimyasal süreçler de bu lekelerin oluşumunda etkilidir.
#Yaşlılık LekeleriBritish Museum'daki araştırmalar, yaklaşık 3 bin yıl öncesine ait bir Babil haritasında Nuh'un Gemisi'ne dair ilginç detaylar keşfetti. 'Imago Mundi' adı verilen tablet, antik mitolojinin ve tarihî olayların nasıl yeniden şekillendiğini gösteriyor. Haritadaki Ağrı Dağı detayı ise yeni tartışmalara yol açtı.
#ArkeolojiEge mutfağı sadece restoranlarda sunulan yemekleriyle değil, aynı zamanda sokak lezzetleriyle de ünlü. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde ise yenilikçi şefler sayesinde Michelin ve Gault & Millau gibi dünyaca ünlü rehberlere giren lezzet duraklarıyla gastronomi merkezine dönüşmüş durumda.
#1Canlandırdığı her karakterde izleyiciyi etkisi altına alıyor, “Kafayı oyunculukla çok bozmuş biriyim” diyor. Sosyal medyadaki eğlenceli videolarına pek çok kişi bayılıyor. İçinden geleni dobra bir şekilde söylemekten çekinmiyor. Esra Dermancıoğlu tek kişilik oyunu ‘Muskat’la karşımızda. Onunla buluşup oyunculuktan aşka, Fransa’daki hayatından yapay zekâya her şeyi konuşuyoruz: “Beni sadece insan çok ürkütüyor. Hatta insandan sıkıldım. Gelsin, bir de robotu görelim.”
#Esra DermancıoğluOnkoloji alanında uzmanlaşmış Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Nichole Andrews, kanser riski hakkındaki yanlış bilgilerle mücadele etmek için bir uzak durulması gereken besinler listesi hazırladı.
#Kansere Neden Olan BesinlerGıda alerjileri modern ve giderek artan bir salgın. Son araştırmalar, inek sütü, yumurta, fındık ve kabuklu deniz ürünleri gibi günlük gıdalara alerjisi olanların sayısının on yıl içinde iki kattan fazla arttığını gösteriyor. Ve bu durum özellikle küçük çocuklar için ciddi sorun teşkil ediyor.
#Besin AlerjisiMasterChef haftanın son eleme adayı kim oldu 5 Ekim Cumartesi akşamı ekranlara gelen son bölümle netlik kazandı. İzleyenler tarafından heyecanla takip edilen MasterChef Türkiye'nin dün geceki son bölümünde, kırmızı ve mavi takım yarışmacıları, haftanın son oyununda, konuk şef Hüseyin Kankaya'nın özel tarifi 'deniz ürünleri sarma' yemeğini hazırlamak için karşı karşıya geldi. Danilo, Somer, Mehmet Şef ve konuk şef Hüseyin Kankaya'nın istediği yemeği en iyi tabağı yapan isimler; Onur, Ezgi, Nigar, Hakan, Kerem olurken, gecenin finaline Beyza ve Ayşe kaldı Şeflerin kararı ile daha başarısız tabağı yapan isim MasterChef 7. eleme adayı seçildi. Peki, dün MasterChef eleme potasına kim gitti, kim kazandı? İşte, MasterChef 7. son eleme adayı ve dün gece yaşananlar.
#Masterchef Eleme AdayıÜnlü Şef Hüseyin Kankaya MasterChef Türkiye'nin konuğu olarak izleyenlerin dikkatini çekti. Herkes için 'Yemek Bir Ödül Olmalı' mottosu ile yola çıkan şef Hüseyin Kankaya, deniz ürünleri ve balık çeşitlerinde hazırladığı menüler ile sektörde fark yaratmaya devam ediyor. İddialı yemekler yapan ünlü şef Hüseyin Kankaya, MasterChef Türkiye'nin yeni bölümünde “Deniz Ürünleri Sarma” tarifinin detaylarını anlatacak. Peki, Şef Hüseyin Kankaya kimdir? Masterchef'e konuk olan Şef Hüseyin Kankaya kaç yaşında, nereli? İşte hayatı ve biyografisi hakkında detaylı bilgiler haberimizde...
#Şef Hüseyin KankayaMuğla, tam da şu sıralar eşsiz bir renklilik ve huzur sunuyor. Ormanlar, yavaş yavaş sarı ve kırmızı tonlarla süslenirken, sahillerdeki kalabalıkların azalmasıyla birlikte sakin plajlar, doğa yürüyüşleri için ideal bir ortam yaratıyor. CNN Travel yazarları Richard Quest ve Joe Minihane de geçtiğimiz günlerde Muğla’nın bu etkileyici manzaralarını ve zengin kültürel mirasını deneyimlemek üzere şehri ziyaret etti. İşte bu ikilinin gözünden sonbaharda Muğla'yı keşfetmeniz için tavsiyeler…
#SeyahatBalık tezgâhları da balık sofraları da tam anlamıyla bir festival havasına büründü. İstanbul’un her köşesindeki balık restoranları mevsimsel lezzetlerle dolup taşıyor. Çıtır çıtır kalamarlar, nefis kalkanlar, taze salatalar ve mezelerle leziz bir akşam geçirmek istiyorsanız jürimizin oylarıyla seçilen en iyi 10 balık restoranı listemize göz atın!
#Zeynep Nazlı YıldırımABD ve Fransa'dan bilim insanları tarafından, milyonlarca genetik kod parçası kullanılarak yapılan yeni bir araştırma, Covid-19 salgınının bir laboratuvar sızıntısından ziyade pazarda satılan enfekte hayvanlarla ortaya çıktığını öne sürüyor.
#KoronavirüsEgeli balıkçılar, denizlerdeki balık miktarı ve satışların düşük olması nedeniyle av sezonuna umduğu gibi başlayamadı. İzmir Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği Başkanı ve Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, satışlar düştüğü için tutulan balıkların yüzde 60-70'inin balık çiftliklerine yem olarak verildiğini belirterek, "Geçen sene 1-15 Eylül arasında tutulan balık çeşidi ve miktarı bu yılın aynı döneminde yarı yarıya düştü. Satışlarımız da körfezdeki kirlilikten sonra yarı yarıya azaldı" dedi.
#BalıkÇözümsüz görünen birçok hastalığın temelinde iyot eksikliğinin yattığını söyleyen ortomoleküler tıp danışmanı Dr. Hasan Hüsnü Eren’le ‘İyot Giren Eve Doktor Girmez’ isimli yeni kitabını ve bu konudaki doğru bildiğimiz yanlışları konuştuk.
#Gizem CoşkunardaElinizde içkiniz, karşınızda günbatımı, efil efil esen bir terasta İstanbul’u tepeden seyretmenin zevkini çıkarmak için son zamanlar. Sonbaharda yazı devam ettirmek isteyen İstanbullulara bildiğimiz, sevdiğimiz, şehrin en güzel teraslarından öneriler verdik.
#İstanbul