İzmir'in iki farklı ilçesinin birinde deniz yeşile, diğer ilçede ise deniz kahverengiye döndü. Denizin renginin değişmesiyle beraber etrafa çok ciddi bir koku da yayılırken, uzmanlar ise renk değişimlerinin sebebini açıkladı. Prof. Dr. Doğan Yaşar, 'Bu renk değişimleri, tamamen planktonlar; yani mikroorganizmalar nedeniyle oluşuyor. Karşıyaka'da yeşil renk, burada gördüğünüz gibi kırmızımtrak bir renk. Ciddi anlamda bir koku da var şuanda.' dedi.
#İzmirİzmir Körfezi'nde ilk kez aynı anda plankton patlaması, kızıl renkli red tide (müsilaj) ve makro algler görüldüğünü belirten Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Suyun görünürlüğü sıfır santim. Her yer kirli. Ölü balıklar var. 10 günden beri bu durum devam ediyor. Narlıdere'den itibaren her yerde balık ölümleri, red tide'lar, deniz marulu patlamaları görünür hale geldi. Bunun tek bir nedeni var; körfez çok ağır hasta" dedi.
#İzmirİzmir Körfezi'nde son 1 yıldır yok olmayıp, deniz yüzeyinde görülmeye devam eden 'deniz marulu'na ilişkin Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Öğretim Üyesi Doğan Yaşar, "Bu aslında denizin kirliliği kadar şiddetli kuraklığın da bir sonucu. Deniz marulları, geçtiğimiz yıl mart ayından beri hiç yok olmadan günümüze geldi. Bu, bir rekordu" dedi.
#İzmir KörfeziGÖRÜNÜMLERİYLE her zaman ligi çeken, zarafet simgesi flamingoların yaşamlarından kesitler görmek ister misiniz? Gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Esat Erçetingöz, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde açtığı yılın ilk sergisiyle Flamingo Adası’nı İzmir’e getirdi. 22 Ocak’a kadar açık kalacak sergi hafta içi ve cumartesi 09.30-17.30, pazar günleri de 12.00-17.00 saatleri arasında gezilebilir. “Kaçırmayın” diyorum ve sözü Erçetingöz’e veriyorum:
#1İzmir'de son yıllarda sıkça görülen deniz marulları, Bostanlı, Mavişehir ile İnciraltı sahillerinde yeniden görüldü, deniz suyu yeşile büründü. Deniz marulları ile müsilaj arasında çok fark olmadığını belirten Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Doğan Yaşar, "İzmir Körfezi'ne fabrikalardan atık taşıyan dereler temizlenmedikçe bu deniz marulları böyle devam edecektir" dedi.
#İzmirİzmir'de İnciraltı Sahili'ndeki Çakalburnu Lagünü'nde balık ölümleri yaşandı. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Can Bizsel, ölümlerin denizdeki oksijenin azalmasına bağlı olduğunu söyledi.
#İzmirAŞIRI sıcak öncüsü günlerde İzmir’in gündemi hemen oluşur: “Körfez kokuyor”, “Suyumuz ne durumda?” Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar’a başvurdum. Önce suyla ilgili özet:
#1Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, İzmir Körfezi'ndeki yoğun kirliliği ve deniz marulu istilasını görüntüledi. Dr. Kesici, "Deniz marullarının aşırı üremesi sonucu oluşan oksijen azlığı, hava ve suyun iyice ısınmasıyla salyalaşma-müsilaj sorunu ortaya çıkaracaktır. Şimdiden körfezin birçok kesiminde küçük kümeler halinde de olsa deniz salyasına rastlanılmaktadır" dedi.
#Deniz Maruluİzmir'de havaların ısınmasıyla beraber İnciraltı sahilinde bulunan Çakalburnu Lagünü yeşile boyandı. Deniz suyu sıcaklığının yükselmesiyle beraber gerçekleşen plankton patlamasının deniz marulu oluşumuna etki ettiğine dikkat çeken iklim bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, körfezin denizlere kaçak olarak akıtılan sulardan kurtulması gerektiğine vurgu yaptı.
#İzmirİzmir'de havaların ısınmasıyla beraber İnciraltı sahilinde bulunan Çakalburnu Lagünü yeşile boyandı. Deniz suyu sıcaklığının yükselmesiyle beraber gerçekleşen plankton patlamasının deniz marulu oluşumuna etki ettiğine dikkat çeken iklim bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, körfezin denizlere kaçak olarak akıtılan sulardan kurtulması gerektiğine vurgu yaptı.
#İzmirBU aralar iklim ve deniz denilince ilk aklımıza gelen, kuraklık tehlikesiyle müsilaj ya da deniz salyası. Her ikisi de doğanın öfkesini kusması bana göre ama, fazla ileri gitmeyip Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nden Prof. Dr. Doğan Yaşar’ın görüşlerini özetliyorum:
#İzmirİzmir Körfezi’nin kaplayan deniz marullarının zehirlenmeye yol açabileceği uyarılarına açıklık getiren Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Baha Büyükışık, “Deniz marulları insanları zehirlemiyor, denizde çoğalabilen tek hücreli bitkilerin bir kısmı zehir içeriyor. Körfezimizde de zararsız algler var. Riskli bir durum yok herkes rahatlıkla sahilde yürüyebilir, herhangi bir problem yok” dedi.
#İzmir Körfeziİzmir’de körfezin belirli noktalarında meydana gelen ve denizi adeta yemyeşil boyayarak herkesi ürküten deniz marulları, ekipler tarafından büyük ölçüde temizlendi.Havanın ve suyun sıcaklığı sebebiyle İzmir Körfezi'nin yeşil renge bürünmesi sonucunda ortaya çıkan görüntü, vatandaşları tedirgin etmişti. Aşırı alg çoğalması sonucunda ortaya çıkan görüntüler uzmanlar tarafından 'deniz marulu' olarak adlandırılırken, herkesi ürküten görüntülerin herhangi bir zararının olmadığı belirtilmişti.Olayın ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, körfezin temizlenmesi için büyük çaba harcadı. Marullar, özel kepçeler yardımıyla temizlendi. Denizin yavaş yavaş kendi rengine dönmesi çevrede yaşayan vatandaşlara derin bir nefes aldırdı.
#İzmirBodrum’da her yer kan ağlarken onlarda yer bulmak neredeyse imkânsızdı. Aile işletmesi sıcaklığını profesyonel mutfak ve servisle çok başarılı bir şekilde birleştiriyorlar. Bu başarı geçen yıl Michelin tarafından da tescillendi. Gelin Orkide Balık’ın başarısının ardındaki perdeyi biraz aralayalım bugün...
#BodrumUzakdoğu mutfağının popüler lezzetlerinden kimchi (kimçi) geleneksel kore yemeği olarak sofralarda yerini alıyor. Ana malzemesl Çin lahanası olan kimchi, yapımında fermente edilmiş sebzeler bulunuyor. Peki, Kimchi nedir, nasıl yapılır, nerelerde kullanılır? İşte Türk usulü kimchi tarifi...
#Kimchi NedirKore mutfağı, son zamanlarda ülkemizde de en çok sevilen tatların olduğu bir kültür haline geldi. Bu mutfağın gözdelerinde olan Kimchi ise Korelilerle özdeşleşmiş bir turşu türüdür. İçerisinde sağlığa faydalı birçok sebzenin fermentesi olan Kimchi, Koreliler tarafından sağlıklı ve uzun yaşamın sırrı olarak görülüyor. Siz de Kimchi nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, buyurun evde kolay Kimchi yapmanın püf noktalarını paylaşıyoruz.
#Kimchi Nasıl Yapılır? Evde Kimchi YapımıKimçi ya da kimchi, Asya mutfağının en tanınmış lezzetlerinin başında geliyor. Kore yemeklerinin olmazsa olmazlarından biri olan kimçi, aslında bir tür turşu. Başta Çin marulu olmak üzere bazı sebzelerin fermente edilmesiyle elde edilen kimçiyi siz de evinizde yapabilirsiniz. İşte tüm püf noktalarıyla kimçi yapımı…
#Kimçi