Paylaş
AVRUPA’NIN EN BÜYÜK ADASI
“Tarım ve Orman Bakanlığı’nın özel izniyle gittiğim İzmir Kuş Cenneti’nde, bu yıl 18 bin flamingo yavrusunun dünyaya geldiği, ‘Flamingo Adası’nı görüntülemiştim. 6 bin 440 metrekarelik yüzölçümü ile Avrupa’nın en büyük yapay flamingo üreme adası özelliğini taşıyan bölgede pembe - beyaz renkleriyle anneleri, yeni doğmuş simsiyah yavrularının tam 640 kare fotoğrafını çektim. Bu sergide bunlardan seçilmiş 40’ını göreceksiniz.
YAVRULARI SİMSİYAH
2012 yılında Prof. Dr. Mehmet Sıkı’nın oluşturduğu İzmir Kuş Cenneti’ndeki dünyanın en büyük yapay üreme adasında her yıl kuluçkaya yatan 28 bin flamingodan bir o kadar yavru doğuyor. Hem de gördüklerinizin tam aksine hepsi simsiyah. Flamingoların yavrulaması o kadar önemli ki, adada kuşların rahatsız edilmemesi için üzerinden uçuş yasağı dahil özel önlem alınıyor. Tüm flamingo dostlarını bekliyorum...”
------
BİR UYARI
İzmir Körfezi’ne akan
tüm sular arıtılmalı
DOKUZ Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar’dan 2 Ocak 2023 tarihli bir resim ve bir not aldım. Resim Çakalburnu Dalyanı’ndaki deniz marullarını gösteriyor. İzmir Körfezi’nin kirliliğini dile getiren Yaşar’ı dinleyelim:
DERELERİN DURUMU
“Körfez’in temizlenmesi için özellikle tüm derelere akıtılan kirli sular mutlaka biyolojik arıtmadan geçirilmelidir. Derelerin altının, ıslah adı altında, betonlanması bilimsel faciadır. İlk günden bu yana betonla birlikte buralardaki yaşamın sonlanacağını ve daha da ötesinde koku yayacağını dile getirdim. Ayrıca dereler neden kireçlenir? Bilimsel açıklaması yoktur. Bunca yıldır kireçlemenin bir fayda sağlamadığı açıktır.
MARULLARA DİKKAT
Geçtiğimiz yıllarda ve özellikle 2022’de aşırı kuraklıkla Körfez daha çok koksa da, mazeret olamaz. Şu an Körfez’de deniz marulu ve küçük çaplı plankton patlamalarının gözlenmesi, suyun maviden uzaklaşması, durumun ciddiyetini gösteriyor. Özellikle deniz marulları patlamaları son 3-4 yıldan beri sıradanlaşmıştır. Bunlar İç Körfez’e çok ciddi miktarlarda arıtılmadan su girdiğinin göstergeleridir.
DAHA FAZLA DAYANAMAZ
Daha önce arada bir gözlenen deniz marulu patlamaları, 6-7 yıldır kronikleşti, Nisan-Kasım aylarında sıradanlaştı. Ancak Mart 2022 sonlarında başlayan patlamalar, arada azalsa da, hiç bitmeden Ocak 2023’e kadar gelmiş tir. Özellikle Çakalburnu Dalyanı’nın neredeyse 1/3’ü marulla kaplıdır. Bu da İç Körfez’in besleyici elementlerce doygunluğa eriştiğini gösterir. Körfez artık daha fazla kirliliğe dayanamaz. Bu nedenle bir an önce İç Körfez’e gelen tüm kirli suların arıtılması gerekmektedir.”
Paylaş