Geçen hafta Antik döneme kısa bir yolculuk yapmış ve o dönem insanların ne yiyip ne içtiklerine şöyle bir bakmıştık.
Şimdi tekrar gidelim diyorum o zamana ve bakalım sofrada başka neler var... Bir kere, sofra eşyaları erken dönemde topraktan, daha sonraları madenden, özellikle gümüşten ve daha sonraları da camdan yapılmıştır bu dönemde. Roma mutfak kültüründe şarabın ne kadar önemli bir yer tuttuğu düşünülürse, şarabın sunumu için pek çok kap kullanılması da şaşırtıcı değildir.
Romalılar, şarabı soğuk ve sıcak olmak üzere ikiye ayırmışlar ve ikisi için ayrı kaplar kullanmışlardır. Şarabın servis edilmesi için ibrikler, testiler, kepçeler ve süzgeçler kullanılmış, bu eşyalara özenle bakılmıştır. Tuzluk tıpkı bugünkü gibi sofraların vazgeçilmezidir ve Antik dönemde zengin ya da yoksul, kurulan her sofrada mutlaka tuzluk vardır.
Gelelim kurulan bir sofrada en çok arana şeylere, yani çatal ve bıçağa... Romalılar yemek yerken çoğunlukla ellerini kullanırlarmış o zaman. Ama sofrada yenecek sıvı bir şey varsa o zaman iş değişiyormuş. Çünkü sıradan bir evin sofrasında bile iki çeşit kaşık olurmuş. Diyeceğim o ki, imsanoğlu her dönemde yemeğe ve içmeye çok önem vermiştir.
Çeşnili deniz ürünleri salatası
Malzeme listesi
á 1 demet kıvırcık marul (herhangi bir yeşil salata kullanabilirsiniz)
á 7-8 adet konserve enginar
á 100-200 gr. yengeç ya da ıstakoz eti (pişmiş ya da dondurulmuş olarak kullanabilirsiniz)
Sos için;
á Yarım adet orta boy kuru soğan
á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sızma zeytinyağı
á 1 adet limonun suyu
á 1 çay kaşığı tatlı hardal
á 3 yemek kaşığı üzüm sirkesi
á 1 çay kaşığı tuz, kırmızı toz biber
á 2 çay kaşığı tozşeker
2-4 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Marulları ayıklayıp yıkadıktan sonra süzün ve incecik doğrayın (karışık Akdeniz yeşillikleri de kullanabilirsiniz), ardından geniş bir salata tabağına yerleştirin. Konserve enginarları suyunu süzüp kuşbaşı et formunda doğrayarak yeşilliklerin üzerine aktarın. Dondurulmuş halde satılan yengeç ya da ıstakoz etlerini tavla zarı formunda dilimleyip en üste serpiştirin (Bu salatada "surumi" denilen sıkıştırılmış yengeç ve ıstakoz eti kullanmanızı öneririm. Bu ürünleri büyük marketlerin dondurulmuş ürünler bölümünde bulabilirsiniz). Etleri kendiniz pişirebilir ya da haşlanmış karides kullanabilirsiniz. Sosu hazırlamak için; iri iri doğradığınız yarım soğanı mutfak robotuna koyun. Üzerine zeytinyağı, limon suyu, hardal ve sirkeyi ekleyin. Tuz, kırmızı biber ve tozşekeri de katıp malzemeleri ayran kıvamına gelinceye kadar çekin. Sosu salatanın üzerine gezdirip karıştırdıktan sonra servise sunun.
Kornfleksli kurabiye kuki
Malzeme listesi
á 100 gr. bitkisel margarin
á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıvıyağ
á 1 su bardağı tozşeker
á 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
á 1 su bardağı kuru İzmir üzümü
á 1 adet yumurta
á 2 yemek kaşığı yoğurt
á 2 çay kaşığı toz tarçın
á 1 yemek kaşığı tahin
á 1 su bardağı un
Üzeri için;
á 1 su bardağı kornfleks
á 1 adet yumurtanın akı
10 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi
15 dakika
Oda sıcaklığında yumuşamış olan margarini ve sıvıyağı derin bir kaba koyun. Tozşeker, çekilmiş ceviz içi, kuru üzüm ve yumurtayı ekleyip, yoğurt ve tarçını da katın. Varsa tahini ilave ettikten sonra unu da aktarıp malzemeleri iyice yoğurun. Yoğurma işlemi sonunda elde ettiğiniz hamur elinize çok yapışıyorsa 2 yemek kaşığı daha un ilave edebilirsiniz. Elde ettiğiniz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın. Yuvarlak hamur parçalarının üzerlerine hafifçe bastırın. Hazırladığınız kurabiyeleri önce çırpılmış yumurta akına, sonra ufaladığınız mısır gevreğine batırıp üzerine fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. Kurabiyeleri 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında yaklaşık 15 dakika kadar pişirip çıkarın. Soğumalarını bekleyip servise sunun.