Özellikle Türkiye’de çok yaygın olan demir eksikliği ve kansızlık şikayetlerini artıran unsurların başında fazla çay, kahve ve işlenmiş gıda tüketimi ile yetersiz beslenmenin geldiğini söyleyen Dr. Sinan Akkurt, yemekten hemen sonra çay içilmesinin de demir emilimini engelleyen bir alışkanlık olduğunu belirtti.
#Demir Eksiliği TedavisiHamilelik sırasında sağlıklı besin çeşitleri yemek, bebeğin kilo almasına ve bebeğin gelişimine önemli ölçüde katkıda bulunur. Ayrıca, yeterli besin ve mineral alımı, annelerin hamilelik sırasında canlı ve sağlıklı tutar. Özellikle yeni taze ve organik ürün kullanımı hem annenin hem de bebeğin sağlığı için hayati önem taşımaktadır. Yeni doğal ürünler, vücuda hayati besin takviyesi veren önemli bir lif kaynağı olduğundan son derecede gereklidir. Bu meyvelerin en başında nar gelmektedir. Hamilelikte nar yemek bebeğe kilo aldırır mı? Leke yapar mı? Gebelikte nar yemenin faydaları nelerdir detayları ile derledik.
Çayın kabız yapıp yapmadığı merak edilen ve araştırılan konulardan biridir. Özellikle çay sevilen bir içecek olduğundan kabızlıkla ilgisi merak edilen sıvılar arasındadır. Bu bakımdan çayın kabız yapıp yapmadığını öğrenebilir ve buna göre tüketmeyi ya da tüketmemeyi tercih edebilirsiniz. Çay kabız yapar mı? Limon ve şekersiz çay içmek kabızlık yapar mı ya da kabızlığa iyi gelir mi tüm detayları ile derledik.
Çocuklar başta olmak üzere tüm yaş grupları için gerekli mikrobesinleri içeren “süt”, dengeli beslenmenin temel basamaklarından birini oluşturuyor. “Her gün en az bir bardak süt”, doktor ve tüm annelerin standart tavsiyelerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Vücudun fazlaca ihtiyaç duyduğu mineral olan kalsiyumun en güçlü kaynağı olan süt, hayati fonksiyonların devamlılığında da önemli rol oynuyor.
#SütBeslenme alışkanlıklarımız hızla değişiyor. Her gün yeni bir yiyecek popüler oluyor, sonra modası geçiveriyor. Bebek ve çocuk beslenmesiyle yetişkin beslenmesi arasında farklar oluşuyor. Peki, bebekleri doğru beslemenin yolları nedir? Sağlıklı çocuk yetiştirmek için neler yapılmalı? Dr. Şirin Seçkin ile adım adım beslenme önerileri verdiği yeni kitabı ‘0-2 Yaş Doğru Beslenme’yi konuştuk.
#Şirin SeçkinÇiğ gıdalar ile beslenmek yeni bir yönelim. O da tıpkı “glüteni sınırlı” beslenme gibi giderek daha yaygın bir beslenme seçimi olma yolunda. Bir kademe ilerisine giderek baklagilleri, tahılları ve diğer bazı bitkisel ürünleri “çimlendirerek” yeme eğiliminde olanlar da var. Peki, bütün bunlar doğru mu? İşe yarıyor mu? Çiğ mi beslenelim, pişmiş mi? Konuyu daha önce de yazdım ama tekrarda fayda var. Buyurun...
#Osman MüftüoğluSon yıllarda herkes yorgun, uykusuz ve halsiz. Bunun ise gözden kaçırılan birçok sebebi var. Tiroid hormonu, insülin direnci gibi en çok şüphelenilen nedenlerin yanı sıra D vitamini eksikliği gibi sorunlar da halsizliğe neden oluyor. Eğer 'neden yorgunum' diyorsanız, Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi, iç hastalıkları ve endokronoloji bölümünden, Doç. Dr. Haluk Sargın'dan yorgunluğunuzun nedeni olabilecek 20 neden ve öneri.
#Yorgunluk