Bu hafta Gülşen, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda; Yunan şarkıcı Marina Satti, Kreşendo Festivali kapsamında Volkswagen Arena’da sahneye çıkacak. Ayrıca Jared Leto müzik grubu Thirty Seconds To Mars ile Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda konser verecek.
#Uygar TaylanHer yeni yıla yepyeni hevesler ve beklentilerle, en iyi dileklerle giriyoruz. 2023’te Türkiye ve dünya gündeminde neler olacağını sizler için özetledim. Bu yıl jenerasyon gezegenlerinden biri olan Plüton Kova burcuna geçecek, akabinde tutulmalar Koç-Terazi aksına kayacak, şans ve bereket gezegeni Jüpiter Boğa’da ve ‘karmanın lordu’ Satürn ise Balık burcunda seyahat edecek. Tüm bunlar beraberinde hem dünya hem de Türkiye için önemli değişiklikleri getirecek. Önümüzde tarih kitaplarına geçecek nitelikte bir yıl var, hazır mısınız?
#Dinçer GünerGünümüzün en önde gelen teknoloji trendlerinden olan yapay zeka (artificial intelligence – AI) pek çok iş sürecini de yeniden şekillendiri-yor. Ancak, son dönemlerde artan yatırımlara, ilgiye ve yapay zeka uygulamalarının geliştirilmesi için gereken donanımların ve yazılımla-rın oldukça gelişip, hızlanmasına ve maliyet açısından da erişilebilir olmasına rağmen; pek çok işletme, süreçlerini optimize etme, müşteri memnuniyeti ya da maliyet avantajı sağlama açısından, bu önemli teknolojiden yeterince yararlanamıyor. Bu yazımda, son dönemlerde kendi karşılaştığım birtakım problemlerden hareketle, bu problemlere AI ile nasıl çözümler sağlanabileceğini paylaşmak istedim.
#Ergi ŞenerKim Milyoner Olmak İster yarışmasında ‘Omurilik soğanı’ nedir bilemeyen doktordan sonra Türkiye’nin başkentini bilemeyen bir tıp öğrencisi bana yine hayretlerden hayret beğendirdi. Aman yanlış anlaşılmasın! Tıp öğrencisi genç arkadaşımızı linç etmek değil derdim, sadece o bilememiş olsa ‘Yarışma heyecanıdır, olur’ der geçerdim de stüdyodakilerin yüzde 60’nın da ‘Türkiye’nin başkenti Ankara’dır ve konu tartışmaya kapalıdır’ diyememiş olması size de ‘Ne oluyor yahu’ dedirtmedi mi? Peki, bunun sebebi ne? Pür cahillik mi yoksa popüler kültürün tarih, sanat ve felsefeden daha çok kanımıza işlemesi mi? Yoksa eğitim sistemimiz de mi hata? Gelin inceleyelim.
#Kim Milyoner Olmak İsterE-kitap bilgisayarlar ya da taşınabilir elektronik kitap okuyucuları ile okunmak için tasarlanmış, kâğıda basılmayan ancak basılı kitapların bütün özelliklerini barındıran, ek olarak okuyucuya yeni kolaylıklar sağlayan kitap biçimidir. E-kitap, bilgisayarların da ticari olarak üretilmeye başlandığı 1960’lardan itibaren düşünülmeye başlandı. 1971 yılında Michael Hart’ın Illinois Üniversitesi’nde 10 bin kitaptan meydana gelen bir elektronik halk kütüphanesi oluşturma hedefi olan “Project Gutenberg” ile geniş kitlelere ulaşmayı amaçlayan e-kitap, temelde üç ana bileşenden oluşur: Donanım, Yazılım, Standartlar/Konsorsiyum.
#E-KitapHER ikisi de farklı alanlarda eğitim alır. Kariyerlerine de farklı kulvarlarda devam eder. Elif Merve ile İrem Çopuroğlu kardeşler, bir yandan da ‘bir şeyler yaratmalıyız’ hissiyle araştırmalar yapar. Şapkalara karşı büyük tutkusu olan Elif Merve Çopuroğlu, istediği ürünü bulamayınca, kardeşi İrem devreye girer. “Şapka tasarlamak istiyorum” sözüyle girişimin fitili de ateşlenir. Ve Bodrum’da butik bir şapkacı olarak Les Merimes doğar. Kısa sürede ünü Bodrum sınırlarının dışına taşan markanın rotasında Avrupa, özelikle de İngiltere var.
#1Instagram’da çok hoşumuza gitmese de paylaştıklarına bakmadan duramadıklarımızı da takip ediyoruz ama asıl önemli olan ilham verenler... Geçen hafta Hürriyet Cumartesi’nin demirbaşı ‘en iyi 10’ köşesinde ilham veren Instagram hesaplarını seçtik. Bu hafta da jürimizin birinci seçtiği isimle, daha sonra kendi markasını da yaratan Türkiye’nin ilk blogger’larından Meriç Küçük’le konuştuk.
#GazetehaberleriDağınıklık ve fazlalık yaratmadan işlevsel bir gardrop oluşturmak söz konusu olduğunda en önemli nokta çok yönlülüktür. Her yerde hemen her parça ile tamamlanabilecek kıyafetler ve ayakkabılar fonksiyonel gardrobun olmazsa olmazlarıdır. Siz de kendinize az ama öz parçadan oluşan, işlevsel bir dolap oluşturmak istiyorsanız, almanız gereken ürünleri anlatıyoruz.
#Moda TrendlerModa tasarımı bölümü, son zamanlarda özellikle giyim ve moda sektörünün gelişmesi ile beraber pek çok üniversitede yer alan bölümlerden birisidir. Moda tasarımı bölümünde özellikle son moda ürünler ve elbise stilleri değerlendirilir, araştırılır ve bu ürünlerin üretilir. Moda tasarımı bölümü genellikle kadınların en çok rağbet gösterdiği bölümlerden birisidir. Fakat son zamanlarda erkekler de modaya bakış açılarını değiştirerek, bu bölümü tercih etmektedir. Moda tasarımı bölümünü tercih edecek olan kişiler için moda tasarımı bölümü nedir, mezunu ne iş yapar, dersleri nelerdir ve iş olanakları nasıldır tüm detayları sizler için derledik.
#Moda Tasarımı Bölümü Nedir?2015 yılında kendi adını taşıyan markasını kuran ve tasarımlarını geniş kitlelere sunan Ayşe Burcu Kaya ile moda üzerine keyifli bir söyleşi yaptık. Kendi hikayesinden tasarımlarına kadar hakkında merak edilen pek çok şeyi anlatan modacı, günümüz trendlerini de değerlendirdi, “Bence kadınların stil konusunda yaptığı en büyük hata, yalnızca moda olanı tercih etmeleri” diyerek önerilerde bulundu.
#Moda TrendleriNeslihan Özyükseler... ‘Alışverişe Kahve Molası’, ‘Alışverişe Aşk Molası’ ve ‘Alışverişe Kıskançlık Molası’ kitaplarının yazarı. Türkiye’de romantik komedinin yerleşmesinin öncülerinden olan Sevgili Neslihan, uzun yıllar Cosmopolitan, All dergisi ve ulusal birçok gazetede yazılar yazdı. Okumak, yazmak ve oğlu Ali Uzay onun hayatının üçgeni. Şimdilerde yeni kitabı yolda. Ayrıca sır gibi sakladığı özel bir projesi için harıl harıl çalışıyor.
#ANKARATürkiye’de İtalyan okulunun temsilcisi olan Özel İtalyan Lisesi 1861’den bu yana faaliyette. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Cenevizli, Venedikli ve Sicilyalılar, İstanbul’un Haliç kıyılarında ve özellikle Galata semtinde ticaretle uğraşmak için padişahtan izin alarak açılan bu okul 1888’de Polonya Sokağı’nda “Kraliyet İlk ve Ortaokulu” olarak eğitim verdi. Bu okul 1885’te Beyoğlu Hayriye Caddesi’nde 16 numaralı binada eğitime açılan “İtalyan Ticaret Okulu”na bağlandı. 1900’de bu üç yıllık ticaret okuluna, dört yıllık lise bölümü eklendi. 1910’dan sonra okula Türk ögrencilerin kaydı yapılmaya başladı. Trablusgarp Savaşı süresince öğrenimine ara verdi. 1913-1914 ögretim yılında yeniden açıldı, ancak 30 Nisan 1915’te Birinci Dünya Savaşı nedeniyle kapatıldı. 1919’da İtalyan Ortaokulu ve Lisesi o tarihte Avusturya tarafından savaş tazminatı olarak İtalya’ya verilen, Tom Tom Kaptan Sokağı’nda bulunan şimdiki binasına taşındı. 1920’de Polonya Sokağı’ndaki Ticaret Okulu ve Lisesi de aynı binaya nakledildi. Böylece Latince’nin okutulduğu orta ve lise bölümüyle orta ticaret ve lise ticaret bölümlerinden oluşan iki alanlı bir eğitim kurumu oldu. İtalyanca bilmeyen öğrenciler için hazırlık sınıfı da açıldı. Ticaret Bölümü 1966’da kapatıldı. Bir yıl hazırlık, üç yıl ortaokul, dört yıl lise olarak klasik fen alanında eğitim veren Özel İtalyan Lisesi, İlkögretim Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte, ortaokul öncesi hazırlık sınıfını, lise öncesi hazırlık sınıfı haline dönüştürerek Fen ve Türkçe-Matematik alanlarında eğitim ve öğretimine devam ediyor. 8 yıldır İtalyan Lisesi Müdürü olan Massimo Di Segni, fen ve matematik ağırlıklı olan okula gelecek öğrencilerin dile yatkın olması gerektiğini belirtiyor. Segni ile okulu konuştuk:
#Özel İtalyan LisesiOnlar dünya çapında şöhretli iki top modelimiz: Öykü Baştaş ve Günce Gözütok. Namı diğer ezber bozanlar. Ülkemizde güzellikleri ‘yeterli’ gelmedi; rotayı yurtdışına kırdılar ve tarih yazdılar. Neredeyse iki yıldır zirvedeler. İşte moda haftalarında podyum podyum gezerken yaşadıkları... Aslı Barış/abaris@hurriyet.com.tr
#Öyküİçinde bulunduğumuz şehri sevmemiz için nedense hep bir yabancının övgüsüne, birkaç hoş sözüne ihtiyaç duyuyoruz. Financial Times’ın “İstanbul’da yaşamak için 5 neden” başlıklı haberiyle de öyle oldu. Gün içinde trafiğine şusuna busuna kızsak da bu şehrin yaşanası olduğuna FT sayesinde ikna olduk.
#Onur BaştürkBorusan Contemporary’de açılan ‘Akışkan Bedenler’ başlıklı sergide insan davranışları ve teknoloji arasındaki ilişkiyi inceleyen küresel sanatçı kolektifi Universal Everything’in kurucusu Matt Pyke, “Gelişen teknolojilere adapte olmayı öğrenmekten başka çaremiz yok. Teknoloji sayesinde insanlığı aslında daha iyi ‘yarın’lar bekliyor diye düşünüyorum” diyor.
#Borusan Contemporary