38 yaşında altına kaçırmaya, arabaların önüne atlamaya, hırsızlık yapmaya, çocuk gibi davranmaya başladı. Doktorlar bunun depresyon ve tip 2 diyabetten kaynaklandığını düşündü ancak yapılan nörolojik testler sonucunda kendisine yıkıcı bir tanı kondu: Erken yaşta demans! Stefan Tankov'ın ani değişimini eşi Sile anlattı.
#DemansBeşiktaş transferin son gününde çok önemli isimleri transfer ederek taraftarının gönlünü aldı. Braga’dan 1 milyon Euro’ya kiralanan Musrati’nin sezon sonu 11 milyon + 2.5 milyon Euro bonus bedelli zorunlu satın alma opsiyonu bulunuyor. Muci için de Legia’ya 10 milyon Euro bonservis bedeli ödenecek. İki futbolcu için bugün Tüpraş Stadı’nda saat 15.00’te başkan Hasan Arat’ın da katılacağı imza töreni düzenlenecek.
#TransferErken çocukluk dönemi, 0-8 yaşı kapsayan, gelişimin en hızlı olduğu, temel tutum ve davranışların kazanıldığı insan yaşamı için önemli süreçlerden biri. Bu dönemde çocukların yaşlarına uygun gelişim ölçütlerine uygun özellikler gösterip göstermediklerini takip etmek önemli.
#Konuk Yazarİnsanla birlikte yaşıyor olmak dostlarımız köpeklerin insana ait olan birçok davranış probleminin benzerlerini edinmesine neden olabilmektedir. Endişe, takıntılı tekrarlayan davranışlar, depresyon, agresyon ve stres bozuklukları sayabileceklerimizin bazılarıdır.
#KöpekGeçtiğimiz günlerde bir annenin ağlayan çocuğuna kızıp ağlaması için odaya göndermesi ve çocuğun verdiği tepkiyi videoya çekip sosyal medyadan paylaşması çok konuşuldu. Kimi anneye sinirlendi, çocuğa üzüldü, kimi bu taktiğin işe yaradığını düşünüp kendi çocuğuna uyguladı. Peki pek çok kişiye çok da yabancı olmayan bu davranış hakkında uzmanlar ne diyor?
#ÇocukMilli Eğitim Bakanlığı, ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2022 Yılı Faaliyet Planı’ çerçevesinde çalışmalarını tüm birimleri ve insan kaynağını devreye alarak kararlılıkla sürdürüyor. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “19 milyon öğrencimiz, 1 milyon 200 bin öğretmenimiz ve velilerimizle birlikte Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye'nin örneklemini değil, evrenini oluşturuyor. Kadına yönelik şiddetle mücadele için ‘her türlü şiddete sıfır tolerans’ parolasıyla Bakanlığımızın tüm enstrümanlarını çok aktif kullanarak ilerliyoruz. Bu yolla ulaşamayacağımız hiçbir nokta yok” dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıAvrupa’da yaşayan ve çocuklarının özel gereksinimlerine çare bulamayan ailelerin umudu Türkiye oldu. Aileler, özellikle Almanya, Avusturya, Fransa, Belçika, İngiltere gibi ülkelerin özel eğitim alanında sınıfta kalması, çocukların yeterli seviyede ilerleyememesi nedeniyle Türkiye’nin yolunu tutuyor.
#Atlantis Özel Eğitim MerkeziÇocuklarda cinsel içerikli video izleme yaşı giderek düşüyor. İlkokul çağındaki öğrencilerin ders aralarında, koridorlarda ve hatta fark ettirmeden ailelerinin önünde yetişkin içerikleri takip ettiklerini açıklayan uzmanlar, erken yaşta 'çarpık' bir cinsellikle tanışan çocukların ileriki yaşlarda, kadın-erkek ilişkilerinde ve sosyal yaşantılarında ciddi sorunlar yaşayabileceğini söylüyor. Peki ya bunun önüne "sağlıklı" bir yöntemle geçebilmek mümkün mü? Uzmanlara sorduk…
#Cinsel İçerikli VideolarDeprem, insanlık tarihi boyunca mütemadiyen yaşanan ve en fazla ölüme yol açan doğal afet olayıdır. Ülke olarak depremler yüzünden çok büyük acılar yaşadık ve yüzbinlerce insanımızı kaybettik. Geçen haftalarda yaşanan Düzce depremi ve sonrasında Erzurum depremi hepimizi endişelendirdi ve acaba beklenen depremler yaklaşıyor mu? Diye düşündük. Depremin ne zaman olacağını tahmin etmek henüz mümkün değil ama depremin yıkıcı etkilerini ve olası can kayıplarını azaltmak hala mümkün. Kaygı içerisinde beklemek yerine harekete geçmek daha makul ve mantıklı bir seçenek olarak önümüzde duruyor. Durumun ne kadar ciddi olduğunu görmek için araştırmalara birlikte göz atalım.
#Doç. Dr. Özkan Sapsağlam Kimdir?İletişim, verilmek istenen mesajın karşı tarafa sözlü ya da sözsüz olarak iletilmesi olarak ifade edilebilir. İletişimin sözlü boyutunda, kullanılan kelimeler yer alırken, sözsüz boyutunda ise jestler, mimikler, beden dili etkili olur. İki insanın bir araya gelmesiyle başlayan iletişim de sadece ifade edilenler değil, ifade edilmeyenler de oldukça önemli rol oynar.
#Prof. Dr. Neriman Aral KimdirAnne ve babalar çocuklarının yaşamlarında sağlıklı, mutlu ve başarılı olmalarını isterler. Bu doğrultuda, çocuklarını okul yaşamında ve öğrenme sürecinde desteklemeleri; onların gerekli yaşam becerilerini kazanmalarında ve başarılı olmalarında temel oluşturur. Öğrenme sosyal bir ortam içinde gerçekleşir. Öğrencilerin okulda başarılı olmalarının yanında; sosyal ilişkiler kurma, duygularını yönetme gibi gerekli yaşam becerilerini kazanmalarında sosyal-duygusal öğrenme becerilerinin önemi büyüktür.
#PROF. DR. ÇİĞDEM ŞAHİN TAŞKIN KİMDİR?İnsanları etkileyen çok sayıda hastalık çeşidi vardır. Bu hastalıklardan bazıları kişinin tüm yapısını bozmakla birlikte davranış bozukluklarına yol açmaktadır. Sizler için psikoz nedir ve belirtileri nelerdir? Psikoz çeşitleri ve nedenleri nelerdir? Tüm detayları derledik.
#Psikoz Nedir Ve Belirtileri Nelerdir?Asperger sendromu, büyük oranda genetik yoluyla geçen bir rahatsızlık. Asperger Sendromu tanısı konan bireyler, iletişim kurmasa bazı problemler yaşayabilirler. Peki Asperger sendromu nedir, belirtileri nelerdir? Asperger sendromu tedavisi...
#Asperger SendromuAİLE ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yaptığı araştırmalara göre, aile içinde şiddete tanıklık eden ya da maruz kalan çocukların, yetişkinlik dönemlerinde şiddete başvurabileceklerini belirten Çocuk Gelişimi Program Başkanı Öğr. Gör. Gökçe Gülen Akçin, "Çocuklar, şiddetin yakın ilişkiler için kabul edilebilir olduğunu düşünebilir, başkalarının ona kötü davranmasına inanabilir" dedi.
#Öğr. Gör. Gökçe Gülen AkçinYeni tip koronavirüs salgını her yaştan çocukların psikolojisini etkiledi. Uzmanlar kaygı ve stres kaynaklı olarak çocuklarda uykusuzluk, korkulu rüya, iştahsızlık, huzursuzluk görülebileceğini, pandemi dönemi yaşayan çocukların gelecekte kaygı düzeyleri yüksek bireylere dönüşebileceğini söylüyor. Çocuk ve ergenlerin pandemiden nasıl etkilendiğini anlatan Doç. Dr. Sebla Gökçe, “Fiziksel aktivite azlığı, akranları ile vakit geçirememeleri, ailelerin öğretmen rolüne geçmesi sebebi ile çocukların ve ailelerin kaygı, tükenmişlik, öfke gibi olumsuz duygu yoğunluğunda artış ve aile içi çatışmaların arttığı görülebiliyor” dedi.
#Doç. Dr. Sebla GökçeYeni tip koronavirüs salgını her yaştan çocukların psikolojisini etkiledi. Uzmanlar kaygı ve stres kaynaklı olarak çocuklarda uykusuzluk, korkulu rüya, iştahsızlık, huzursuzluk görülebileceğini, pandemi dönemi yaşayan çocukların gelecekte kaygı düzeyleri yüksek bireylere dönüşebileceğini söylüyor. Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Bölümü’nden Doç. Dr. Sebla Gökçe, çocuk ve ergenlerin pandemiden nasıl etkilendiğini her yaş grubu için ayrı ayrı anlattı.
#PandemiEbeveynin tek başına çocuklarının bakımından sorumlu olduğu ve ailenin reisi olduğu ailedir yalnız ebeveynlik! Literatürde ‘tek ebeveynli aile’ olarak da geçer. Boşanma, ölüm, terk etme, evlilik dışı hamilelik, ebeveynlerden birinin hapiste olması, evlat edinme, uzak yerde askerlik ya da savaş durumları yalnız ebeveyn olmayı oluşturan durumlardır.
#EbeveynKoronavirüs pandemisi yetişkinler kadar çocuk ve gençlerin de ruh sağlığını etkiliyor. Artık eğitimlerini bile evde sürdüren çocuklar ve gençler, bu değişim sürecinde kendilerini ifade edemedikleri için ağlama, içe kapanma, öfke kontrolleri, saldırganlık gibi davranışlar gösterebiliyor. Bu süreçte çocuklar ve gençlerin ruh sağlığını korumak için yetişkinlere önemli sorumluluklar düştüğünü hatırlatan Psikolog Ezgi Ünal, “Yetişkinler hem kendilerinin hem de çocuklarının ruh sağlığını korumak için hobilere zaman ayırmanın, çocuklarla aktiviteler yapmanın, kaliteli zaman geçirmek diye tabir ettiğimiz farkındalığa ve bilinçlenmeye yönelik geçirilen zamanların anahtar niteliğinde olduğunu unutmamalı” diyor.
#Covid-19Çocukların her biri kendi hızında öğrenir ve gelişir. Bir noktaya kadar çocukların okuma konusunda zorlanması yaygındır. Ancak okumayı öğrenmek ya da okumak için yoğun çaba harcamak, çocuğu sürekli akranlarının gerisinde bırakan ve mücadele etmesi gereken bir duruma düşürdüğünde disleksi akla gelmelidir.
#Disleksiİstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şengül Mertol İlgar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde okul öncesi eğitimdeki değişikliklere, teknoloji kullanımına, çocuk-ebeveyn ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulundu.
#Pandemi