Köpeklerde eğitim ve öğrenmenin evreleri

Köpekler bizimle olan birlikteliklerinde insanın sosyal yaşantısına adaptasyon gösterebilmek için eğitime ihtiyaç duyarlar.

Haberin Devamı

Eğitim, köpekle insanın tür dışı birlikteliğindeki uyumu güçlendiren faktörlerden önemli olanıdır. Doğduklarından bir süre sonra başlayan öğrenme ve eğitim sürecinin aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz.

Köpeklerde eğitim ve öğrenmenin evreleri

Anne ve kardeşlerle öğrenme: Yavru, 3 haftalık olduktan sonra ilk iletişim kurduğu anne ve kardeşlerinden ilk öğretileri edinmeye başlar. Statü kavramlarının temelleri ve ısırma davranışının baskılanmasının öğrenilmesi bu dönemde gerçekleşir. Bu dönemin yol göstericisi ve öğretmeni anne köpektir.

Yetiştiricinin öğretileri: Anne ve yavruların bakım ile beslenmelerinden sorumlu olan yetiştiricinin bu dönemdeki manipülasyonları, tür dışı ilişkinin temellerini oluşturur. Temasa alışma ve güven oluşumu gibi öğretiler bu dönemin getirileridir.

Haberin Devamı

Sahibin öğretileri: Sahiplenme ile birlikte kalıcı ilişki, öğrenme ve eğitim başlamış olur. Bu evrede sahibin bilinçli ve pozitif yönlendirmeleri ile edimsel kazanımlar başlar. Köpeğin hayatındaki baş öğretmen onu sahiplenen ve birlikte hayatı paylaştığı kişidir. Öğretiler, eğitimin köpeğin zihninde oturmasında en etkin rolü oynar. Tuvalet terbiyesi, ev ve gezinti kuralları, tasma kayış alışkanlıklarının edinilmesi ve çevreye uyum öğretileri bu dönemde sahip tarafından kurgulanmalıdır.

Okullar ve kurslar: Köpeğin ve sahibinin eğitimi, hedefli olarak işin ehli olan kişilerden alınacak profesyonel yardımlar, ikilinin uyumu açısından faydalı olacaktır. Bu kursların pozitif temelli ve iş birliği hedefli olması çok önemlidir. Baskı ve örseleyici kötü tecrübeler, dostumuzun kalıcı davranış problemleri edinmesine neden olabilir.

Köpekler hayatlarının her evresinde öğrenmeye ve eğitime açık canlılardır, yeter ki buna kaliteli zaman ayırarak sabır ve tolerans göstererek davranalım.

Köpeklerde eğitim ve öğrenmenin evreleri

Yazarın Tüm Yazıları