Francesca'nın 51 yaşındayken sürekli tatlı yemeye başlaması ailesinin dikkatini çekmiş, hatta zaman zaman gerginliklere yol açmıştı. Bunun bir hastalık belirtisi olduğunu ise çok sonra anlayacaklardı. Peki neydi Francesca'nın hastalığı? Şeker ihtiyacının yanı sıra hangi semptomları gösteriyordu?
#DEMANSEvde kahve makineniz olsa da ofisinizde kahve demlense de eğer siz de milyonlarca kişi gibiyseniz, muhtemelen haftada en az bir kez bir kafeye gidip bir bardak kahve alıyorsunuz. Bu kahve genellikle kâğıt, plastik ya da polistiren köpükten yapılmış tek kullanımlık bir bardakta servis ediliyor. Biz de içeceğimizi içtikten sonra bu bardakları çöpe atıyor ve unutuyoruz. Ancak bizim unutmamız, tek kullanımlık bardakların çevresel etkilerinin yok olduğu anlamına gelmiyor.
#Tek Kullanımlık BardakKulakta uğultu, baş ağısı, denge kaybı ya da görme bozuklukları… Tüm bunlar basit bir nedenden kaynaklanabileceği gibi ciddi bir hastalığın da habercisi olabilir. Bazılarımız bu belirtilerden birini yaşadığında, ‘Basit bir şeydir geçer nasıl olsa’ diye önemsemez, bazıları da rahatsızlığını hemen en kötü hastalığa yorar, ‘Beynimde tümör mü var acaba?’ diye soluğu hastanede alır. Tıpkı 60 yaşındaki Karen Griffiths gibi…
#Beyin TümörüBeyin tümörleri günlük hayatımızda bazı değişikliklere neden olarak kendilerini belli eder. Ancak bazen beyin tümörünün işaretleri baş ağrısı, kulak uğultusu, denge kaybı, görme bozukluğu gibi başka nedenlerle yaşanan şikayetlerle aynı olabilir. Öte yandan bu belirtilerden birini ya da birkaçını yaşamak da beyin tümörünün varlığı hakkında net bir bilgi vermez. Peki hangi işaretleri dikkate almalıyız? Beyin tümörünün gözden kaçan belirtileri neler? Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Muhammet Arif Özbek ile konuştuk.
#SağlıkDijital dünya 2010 ve sonrasında doğan Alfa kuşağının gerçeği. O dünyada sosyal etki yaratmak için yaklaşık 20 yıl önce kurulan Games for Change, bu yıl ilk kez BM’nin gündemine girdi. Oyun dünyasında farkındalık yaratma işi büyüyünce Beko da ‘oyuncu’ oldu. Alfa kuşağını iklim kriziyle ilgili harekete geçirmek için DOMINO: The Little One platformunu kurdu. Amaç, ‘Oynarken iyi etki yaratmak.”
#Alfa KuşağıYıllar boyunca kısa boyu nedeni ile arkadaşları arasında dalga konusu olan Jamie Connolly, yaşıtlarına göre küçük görünmesinin nedeninin beyin tümörü olduğunu 16 yaşında öğrendi. Şimdilerde 35 yaşında olan Jamie geçirdiği ameliyat sonrası bir kaç ay içinde 45 cm uzadı.
#İngiltereElimizden düşürmediğimiz, onsuz adımımızı atmadığımız akıllı telefonlarımızdan gelen bildirim sesleri hem dikkatimizi dağıtıyor hem de bizi strese sokuyor. Yapılan araştırmalar bir kişinin günde ortalama 85 kez telefonunu kontrol ettiğini, bir işle meşgul olurken gelen bu bildirimlerin verimliliğimizi yaklaşık yüzde 40 oranında sekteye uğrattığını söylüyor. Peki olumsuz etkilerden nasıl kurtulacağız?
#Akıllı TelefonTeknoloji günlük hayatımızın bir parçası oldu ve günümüzde okul öncesi dönem çocuklarının da teknolojik araçlara olan ilgilerinin giderek artıyor. Okul öncesi dönem çocukları teknolojik araç-gereçlere kolayca ulaşabildikleri bir çağda dünyaya geldiler. Neredeyse her evde bulunan teknolojik araçlar çocukların ilgisini çekiyor.
#Konuk YazarPandemiyle birlikte dünyada gıda alanında köklü bir davranış değişikliği ile güvensizliğin tetiklendiğini ve talep patlaması yaşandığını söyleyen Cargill Gıda Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Tedarik Zincirinden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Kıvanç Çekiç, “Tedarik zincirindeki iyileşme zaman alacak ama bütün sektörler bu yeni normale uyum sağlamak zorunda” dedi.
#Cargill Gıda TürkiyeGüncel veriler, ailelerde obeziteye dair farkındalığın düşük olduğunu ortaya koyuyor. Oysa uzmanlara göre obeziteyle yaşayan çocuk, önlem alınmazsa erişkinliğinde de aynı sorunla yaşamaya devam ediyor. Ve bu durum tip 2 diyabet ile kalp hastalıkları riskini kat kat arttırıyor.
#Obezite<b><i>Halk arasında “şeker hastalığı” olarak da bilinen diyabet, dünyada adeta bir salgın hastalık gibi giderek daha fazla sayıda insanı etkiliyor. Diyabet tanısı alanlarda düzenli takip edilemeyen ve kontrol altına alınamayan kan şekeri, böbrek yetmezliğinden kalp krizine, karaciğer yağlanmasından körlüğe kadar pek çok ciddi hastalığa yol açıyor.</i></b> <br><br><b><i>Türk Diyabet Cemiyeti uzmanları, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle diyabet, risk faktörleri, gebelikte diyabet, diyabetin takibi ve önemi gibi konularda toplumu bilgilendirmek amacıyla şu önerilerde bulunuyor:</i></b>
#Sponsorlu İçerikÇizgi film ve animasyon filmlerinin sınırsız kahraman çeşitliliğine sahip olması, her türlü mekân tasarımlarının yapılabilmesi, hayal edilenlerin hareketlendirilebilmesi gibi özellikleri, farklı hikâyelere, senaryolara ve masallara dayalı olarak üretilen film türü olmasını en iyi açıklayan nedendir...
#Konuk YazarTüm dünyada makyaj ürünlerinin kullanımı, maskelerin neredeyse tamamen hayatımızdan çıkmasıyla eski günlerine geri döndü. Geçen yılla kıyaslandığında Türkiye’de makyaj kategorisinin yüzde 100’ün de üzerinde büyüdüğünü dile getiren sektör temsilcileri, turizmin de etkisiyle tarihi rekorlar kırdıklarını belirtiyor.
#Makyaj1988’de daha 16 yaşındayken zorla evlendirilen ve 1998’de sırra kadem basan talihsiz Surjit Athwal'ın hikâyesi duyanın kanını donduracak kadar korkunç. 2000’li yılların başından beri sayısız kez gazete manşetlerinde kendine yer bulan bu akılalmaz olay bir kitaba da konu olmuştu. Davayla ilgili yeni gelişme tüm dünyanın yaşananları yeniden hatırlamasını sağladı. Surjit Athwal'ın acılarla dolu yaşamı ve sır olup yok olmasının gerçek öyküsü…
#HindistanSon günlerde özellikle gençlerde vegan beslenmeye yönelik önemli bir eğilim ve artış gözlenmekte. Bir yandan küresel ısınma ve iklim değişimleri diğer yandan gençlerin canlılara olan bakış açısı yeni beslenme alışkanlıklarını ortaya çıkarmakta. İşte tam bu noktada sevimli inekler tartışmanın odağına oturdu.
#BursaBandura sosyal öğrenme kuramı; bir tüt davranış bilimidir. İnsanların birbirinin davranışlarını gözlemleyerek çıkarımlarından öğrenebileceklerini kapsamaktadır. Bandura'ya göre davranış bilimi olarak değerlendirilen sosyal öğrenme teoremi kişilerin, çevresiyle kurabilecekleri iletişimden edinebileceklerini kapsamaktadır. Bandura sosyal öğrenme kuramı nedir, aşamaları ve özellikleri hakkında detayları derledik.
#EğitimEğitimde bilişsel öğrenme kuramlarının etkin bir şekilde kullanımı, son yıllarda düzenli olarak artıyor. Bilişsel öğrenme araştırmaları ise öncelikle, anlamlı sözel öğrenme bakımından içsel bilişsel süreçleri tanımlamaya ve anlamaya çalışır. Bu süreçler ise, adres hatırlama ya da karmaşık bir sorun çözme gibi pek çok görevde kullanılır. Bilgiyi işleme kuramı nedir ve kime ait sizler için derledik.
#AraştırmaSes telleri nodülleri ya da diğer adıyla vokal kord lezyonları, ses problemlerinin en yaygın nedenlerinden biridir. Bir lezyon, kırılmış veya enfekte olmuş bir alandır. Peki, Ses tellerinde nodül belirtileri nelerdir detayları ile derledik.
#SağlıkMigros’un, ThinkNeuro ve NielsenIQ iş birliği ile gerçekleştirdiği ‘Sürdürülebilirlik Algısı ve Pazarın Geleceği’ araştırması tüketicilerde sürdürülebilir ürün algısına ve bunun satın alma üzerindeki etkilerine ilişkin önemli sonuçlar ortaya koydu.
#Migros