Damar otu geniş yaprakları olan, doğada kendiliğinden yetişebilen bitki türüdür. Yapraklar marulda olduğu gibi yan kısımlara doğru açılırlar. Yapraklarını geçen boyda yeşil renk tonunda tohumları bulunuyor. Damar otu nedir, nasıl kullanılır, nerede yetişir, hangi mevsimde vardır, faydaları neler, zararları var mı gibi soruların yanıtlarını sizin için derledik.
#Damar OtuYemyeşil doğası, taş evleri ve masmavi plajlarıyla Kuzey Ege’nin gözde adreslerinden biri olan Ayvalık’ın derinlikli ve çok katmanlı bir yemek kültürü var. Tam karşısındaki Midilli Adası ve Girit Adası’ndan gelen Türk ailelerin etkisiyle şekillenen yöre mutfağında özellikle mezeler öne çıkıyor. Bu yaz yolunuz Balıkesir’in bu güzel ilçesine düşerse en iyi lezzet durakları da listenizde olsun.
#AyvalıkGıda takviyeleri son yıllarda çok popüler. Çeşit çeşit gıda takviyeleri kullananlar, eşe dosta "Ben çok fayda gördüm, sen de dene..." diyenler derken kafalar çok karışık. En kritik gıda takviyelerinden biri de demir takviyesi. "Demir takviyesi almalı mıyım?" diye düşünüyorsanız bu detayları mutlaka bilmelisiniz...
#DemirKeten tohumu, yapılan klinik çalışmalarda kanser hastalığında önleyici etkileri, kolesterol seviyesinde düşüş sağladığının gözlemlenmesi, altenatif tıp alanında sıklıkla kullanılmasına olanak sağlamıştır. Keten tohumunun faydaları arasında eklem romatizmasına sağladığı yararlar da bilim insanlarının yaptığı klinik çalışmalarla ortaya çıkmıştır. İşte, keten tohumunun faydaları hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Keten TohumuAntik Roma’nın en önemli hekimlerinden olan ve eczacılığın babası sayılan Galen’in 2 bin yıldan bu yana aktarılan şifa reçeteleri araştırma konusu oldu. Bergama’da köylülerle görüşen akademisyenler, bu kadim reçetelerin sırrını çözüyor...
#Ege ÜniversitesiKalp hastalıklarına yakalananların sayısı her geçen gün artış gösteriyor. Üstelik artık görülme riski, çocukluk dönemine kadar indi. Türkiye’de de ölümlerin yüzde 50’si kalp ve damar hastalıkları nedeniyle gerçekleşiyor. Bu durumun en önemli nedenleri arasında ise sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, sigara kullanımı gibi hastalıkların en sevdiği alışkanlıklar yer alıyor.
#Buğra BuyrukçuKalp hastalıklarının ortaya çıkışında pek çok etken bulunuyor. İlk başta akla fiziksel hareketlilik, sigara-alkol tüketimi ve stres gibi faktörler gelse de en önemli unsur beslenme şekli! Bitkisel beslenmenin önleyici etkilerini araştıran bilim insanları, kalp sağlığını tehdit eden yüksek kolesterole karşı artık Portfolio (portföy) diyetini öneriyor. Yeni yapılan çalışmayla bir kez daha etkisi kanıtlanan diyet, sağlık için sihirli bir çözüm olarak yorumlanıyor. Peki Portfolio diyeti nasıl oluyor da kalp hastalıklarını önlüyor? Diyette hangi besinleri tüketmek gerekiyor? Popüler diyetlerin tahtını sallamaya aday olan Portfolio diyetini Uzman Diyetisyen Aslıhan Altuntaş ile mercek altına aldık.
#SağlıkRenkleri, tatları ve etkileri birbirinden farklı onlarca bitki çayı arasından seçim yapmak çok zor. Sakinleştirici lavanta, papatya veya melisayı mı; mikroplara karşı kalkanımız olan adaçayı, yeşilçay veya ekinezyayı mı tercih etmeli? Yoksa antioksidan etkisiyle bilinen roybos veya yabanmersinini mi içmeli?
#Dr. Ecz. Metin UyarSağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürebilmenin yolunun ‘kalp sağlığımızı korumaktan’ geçtiğini her fırsatta dile getiriyorum. Ancak kalp sağlığımızın öyle bir düşmanı var ki artık Avrupa genelinde salgın boyutlarına ulaşarak, sebep olduğu hastalıklarla milyonlarca kişinin ölümüne neden oluyor. Peki, bu düşman kim mi? Kalp ve damar hastalıklarının yanı sıra birçok kronik rahatsızlığın da ana nedenlerinden biri olan bu düşmanımız: Obezite!
#Buğra BuyrukçuAtardamarların içerisindeki kan basıncına tansiyon adı verilir. Tansiyon birçok kişide görülen sağlık problemlerinin biridir. Hipertansiyon, tansiyon yüksekliği ve Hipotansiyon ise tansiyon düşmesi olarak tanımlanır. Peki, tansiyona iyi gelen bitkiler nelerdir? Tansiyona iyi gelen bitki çayları, karışımları ve tarifleri nasıldır sizler için derledik.
#Tansiyonaİnsanlar yediği yiyecekleri kolesterol, tansiyon, şeker gibi hastalıklarına uygun seçer ve en sağlıklı olanı yemeye çalışır. Ancak unuttukları bir şey var: Sağlığı iyileştirici bazı yiyecekler kimi ilaçlarla etkileşime girerek sorunlara sebep olabiliyor. Peki hangi besin hangi ilaçlarla tüketilmemeli? Detaylar haberde...
#SağlıkBaharatların tümü, aroma veren yumru köklerin, meyvelerin, tohumların, ağaç kabuklarının çoğunlukla kurutulmuş halidir. Baharatlar yiyeceklerde koruyucu özellik oluşturur ve bozulmadan dolayı oluşan kokuları bastırır. Tane olanlar ise kullanmadan önce öğütülmelidir. Bu yazımızda ise sizlere baharatların özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahsedeceğim.
#BaharatlarBir aşçı hangi baharatı veya otu hangi yemekte kullanması gerektiğini biliyorsa o yemeği çok daha lezzetli yapacaktır. Bir aşçının ot ve baharatları iyi bilmesi gerekir çünkü ot ve baharatlar sadece yemeklere değil, içeceklere ve yağlara da lezzet katar.Birçok ot, baharatlar arasında da sayılabilmektedir, bu yüzden hangisinin ne olduğunu bilmek gerekir. Ot ve baharatlar taze veya kuru olarak kullanılabilir. Kuru olanlar iyi kurutulur ve saklanırsa taze olanlardan daha kuvvetlidir fakat tazeler görüntü ve lezzet yönüyle daima tercih edilmelidir.Otlar yemeğe daha çok güzel koku katar. Bu yazımızda mutakta kullanılan otlar, özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahseceğim.
#Mutfakta Kullanılan OtlarGünde yaklaşık 100 bin kez kasılan ve tüm vücuda saatte 300 litreye yakın kan pompalayan kalbimiz, bizler için her gün var gücüyle çalışıyor. Ancak günümüzde görülme sıklığı giderek artan obezite, Tip 2 diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıklar da farklı kalp sorunlarının gelişmesine davetiye çıkarıyor. Ama kalp sağlığımızı olumsuz etkileyen en önemli iki düşman ise sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam...
#SağlıkBaharatlar... Doğanın mucizesi... Yemeklere lezzet katmalarının yanı sıra doğru şekilde tüketildikleri zaman hem şifa hem de lezzet kaynağı... Bağışıklık sistemini güçlendirmeden kilo kontrolüne, kanserden metabolik hastalıklara kadar birçok rahatsızlığa karşı savaşan baharatların inanılmaz faydalarını gelin birlikte keşfedelim.
#Dr. Buğra BuyrukçuSon günlerde merak edilen bitkiler arasında yer alan hodan otu faydaları ve kullanımı araştırılmaya devam ediyor. Rahatlatıcı etkisinden dolayı hodan otu ve cildi yenileyen hodan yağı alternatif tıpta da sıklıkla kullanılıyor. Peki hodan nedir, hodan otu ve yağı nerelerde kullanılır? İşte hodan faydaları ve kullanımı...
#HodanYeni varyant Omikron, hemen hemen her ülkeye ulaştı. Ulaştığı ülkelerde de vaka sayısı söz konusu olduğunda yeni rekorlara imza attı, atmaya da devam ediyor. Bize gelince... Bizde de durum farklı değil. 28 Aralık 2021 itibarıyla 12 Ekim’den bu yana en yüksek günlük vaka sayısı açıklandı. Sağlık Bakanı’mız Dr. Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada, “32 bin 176 vakanın kayıtlara geçtiğini” belirtti.
#Omikron