Güncelleme Tarihi:
İdeal tansiyon her insanda aynı seyretmeyebilir. Büyük tansiyon ortalama 120-130, küçük tansiyon ise 70-90 civarında olması normaldir. Kişiler değerlerin değişmesi sonucu kendini kötü hisseder. Bu durumda tansiyonu dengeleyen bitki çaylarından destek alınabilir.
Tansiyona İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?
Kalp kasının kasılması ile atardamarlara kan pompalanır. Bu sırada ölçülen sistolik (büyük) basınçtır. Ancak kalp kası gevşediğinde kan damarda durulur. Bu aşamada ölçülen basınç ise diastolik (küçük) basınçtır. Tansiyon yüksekliğine hipertansiyon, tansiyon düşmesine ise hipotansiyon adı verilir.
Düşük tansiyon çok belirgin olmadığı sürece hastada belirti göstermez. Bu nedenle sakıncalı değildir. Bunun yanı sıra kalp damar hastalıklarına karşı yakalanma riskini azalttığı için olumlu kabul edilir.
Hipertansiyon ise değerlerin 140/90 mmHg üzerinde olması sonucu ortaya çıkar.
Tansiyona iyi gelen ve düzenleyen birçok bitki bulunmaktadır. Bunların tansiyon üzerindeki yararları bir hayli fazladır. Ancak fazla miktarda tüketilmemesi önerilir. Tansiyona iyi gelen bitkilerin başında keklik otu, Lavanta, Kedi otu, Ulak otu, Pancar, Karahindiba, Sarımsak, Çarkıfelek çiçeği, Çiğ Antep fıstığı, Limon, Nar, Brokoli, Patates, Nane, Ispanak, Domates, Kabak, Maydanoz gelmektedir.
Tansiyona İyi Gelen Bitki Çayları, Karışımları ve Tarifleri
Tansiyona iyi gelen birçok bitki çayı vardır. Bunlardan bazıları ise şu şekildedir;
Atkuyruğu Çayı: Yüksek tansiyon hastaları genellikle sıvı tutulumu nedeniyle problemler olmaktadır. Bu durumlar için, atkuyruğu çayı tedaviye iyi bir destekleyici olabilir. Diüretik, anti-enflamatuvar özelliklere sahip olan bu bitki sıvıların yok edilmesini hızlandırır.
Bir bardak su kaynatılır ve 1 yemek kaşığı atkuyruğu eklenir. 10-15 dakika demlendirilir ve hazır hale gelir. Kahvaltılarda en az 2 hafta bu çayı içilir.
Kereviz Çayı: Kerevizde bulunan antioksidan ve fitokimyasal bileşikler, doğal yoldan tansiyonu kontrol altına alabilmektedir. Ayrıca, sıvı tutulumunu da kontrol eder. İçindeki mineraller kortizol üretimini düşürür.
Bir bardak su kaynatılır. Kaynamaya başlayan suya 2 yemek kaşığı kereviz ilave edilir. 15 dakika demlenen kereviz çayı süzülerek içilir. Her gün bir bardak içmek yeterli gelmektedir.
Lavanta Çayı: Sakinleştirici özelliğine sahip bir bitkidir. Bununla birlikte stres yatıştırdığı da bilinir. Tansiyonu düşürmek için de oldukça idealdir. Doğal aktif içerikleri arterlerdeki kan akışını uyarır.
1 çay kaşığı lavanta bir bardak kaynayan suya ilave edilir. 15-20 dakika demlenmeye bırakılır. Soğuduğunda, süzülür ve içilir. Her gün bir kez ya da haftada 3 kez içilmesi önerilir.
Karahindiba Çayı: Diüretik özelliğe sahip bir çaydır. Yüksek tansiyondan etkilenen böbreğin fonksiyonlarını güçlendirir. İçerisindeki antioksidan ve mineraller sayesinde iltihaplanan dokular korunur.
Bir bardak su kaynatılır. Kaynamaya başlayan suya, 1 yemek kaşığı karahindiba eklenir. En az 3 dakika kaynatılır. Ardından, ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. İçmek için süzülür ve içilir. Haftada en az 3 kere karahindiba çayı içilebilir.
Kekik Çayı: Kekik bitkisi anti-enflamatuvar ve diüretik özelliğine sahiptir. Bu özellikler yüksek tansiyonun rahatlamasını sağlar. Karvakrol gibi aktif bileşikleri, arterlerin temizlenmesine olanak sağlar. Ayrıca bu çay atık maddelerin birikmesiyle neden olan dolaşım sorunlarını da önler.
Bir bardak kaynar su içerisine bir çay kaşığı kekik eklenir. 15 dakika demlenmesi beklenir. Daha sonra süzülerek içilir. Kekik çayı gün ortasında içilmesi tavsiye edilir. Haftada en az 3 kere içilir.
Bu tarifler tansiyona iyi gelen bitki çaylarıdır. Ancak uzmanlar, öncelikle, doktora danışılması, ardından tüketilmesini öneriyor.