İklim krizi sadece havayı, suyu, yaşamı değiştirmiyor, zengin ülkelerle yoksul ülkeler arasındaki çatlağı daha da derinleştiriyor. Yoksul ülkeler açlıkla mücadele ederken karar vericiler sorunun çözümüne ilişkin harekete geçmiyor. Son olarak İsveç, iklim kriziyle mücadeleden çekilme sinyalleri verdi.
#DoğaDoğa yine hareketlendi. Sıcak bölgelere doğru yola çıkan canlıların oluşturduğu karnavala çiçekler ve insanlar da eşlik ediyor. Sanmayın ki hazan yani hüzün mevsimindeyiz! Göçün ve hasadın en hareketli vakitlerinde nokta atışı güzellik isteyenler buyurun, takılın peşlerine.
#Yücel SönmezGöbeklitepe’den bin yıl daha öncesine giden Mardin’in Dargeçit ilçesindeki Boncuklu Tarla’da yürütülen kazı çalışmalarında, 3 döneme ait üst üste inşa edilmiş 12 bin yıl öncesine tarihlenen çok sayıda kamu binası bulundu. Alanda üzerilerinde çeşitli tasvirler olan çok sayıda boncuk da çıkıyor.
#MardinŞimal bir kurt, Ateş bir vaşak, Hazan da ayı… Sarıkamış Ormanları’nda onların izini süreceğiz. Normal koşullarda asla bize görünmek istemeyecekler ama bizim de uydu verici, tecrübe gibi sağlam kozlarımız var. Daha önce dünya gözüyle görmediğim vaşak için içimden ‘inşallah, inşallah’ diyerek dalıyorum ormanın derinliklerine…
#Sarıkamış OrmanlarıTunceli’de, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan koruma altındaki 100’e yakın dağkeçisi, sürü halinde görüntülendi. Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 15. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, kaçak avcılığın önüne geçilmesiyle dağkeçilerinin sayılarında artış yaşandığını ve ilk defa bu kadar kalabalık görüntülendikleri söyledi.
#DağkeçisiYıllardır “Nesli tükendi mi yaşıyor mu” diye merak edilen pars için artık şunu kesinlikle diyebiliriz: O, bu toprakların canlısı. İlk kez tüm detaylarıyla görüntülenen parsı, büyük keşfi yapan ekibin başındaki Prof. Ahmet Karataş’a sorduk.
#Anadolu ParsıDün ‘3 Mart Yaban Hayatı Günü’ydü. 234 sivil toplum kuruluşu ‘Vurma beni’ isimli bir imza kampanyası başlattı ve “Başka bir canlıyı öldürmenin sporu, turizmi, hobisi, ihalesi olamaz” diyerek avcılığın yasaklanması çağrısında bulundu.
#HayvanlarHer karışı farklı bir canlıya ev sahipliği yapan Anadolu’da, UNESCO kriterlerini karşılayan, insanlığa miras onlarca yer var. Hepsi barındırdığı doğal güzellikler ve canlı türleri açısından ayrı öneme sahip. Bu değerlerimizin farkına varmak için aralarından öne çıkanlarda güzel bir gezintiye var mısınız?
#GazetehaberleriŞu an kar soğuğu yaşıyor olmalıydık. Ancak Türkiye’nin hemen her yerine çok güzel havalar hâkim. Bırakın karı, soğuğu, yağmur dahi yağmıyor. ‘Barajlar kurudu’ haberleri işin sadece bir boyutu. Madalyonun öbür yüzünde dünyadaki diğer canlılar var. Baharda uyanıp beslendiği çiçeği bulamayacak kelebeğin hali ne olacak?
#GazetehaberleriDoğu Karadeniz’de eylül ayının son haftasından itibaren kasımın ortalarına kadar devam eden sonbahar, zirvelerden başlayıp alpin çayırlardan vadi tabanına inen bir görsel şölen sunuyor. Yaylacılara artık dönün diyen çiğdemi, kokulu üzüm ‘isabella’dan yapılan ‘Laz muhallebisi’ni, kızıllaşan yapraklarla yaşlı ormanları, zorlaşan patikalarıyla Avusor Yaylası’nı ve yaylalardaki göç heyecanını yerinde görmenin tam sırası.
#Avusor YaylasıAmerikalı çift avlanmak için Amerika’dan Adıyaman’a geldi, 2 dağkeçisi katletti. Heybetli cüssesi ve 130 santimetrelik boynuz uzunluğu ile göz kamaştıran 11 yaşındaki hayvanın ölüsü önünde bir de poz verdiler. Av cinayet mi yoksa spor mu? Av turizmi olur mu? Avcılar ve hayvan hakları savunucuları konuştu.
#YazarYolunuzu tam da yazın bu sıcak günlerinde Doğu Karadeniz’in en görkemli yaylası Gito’ya düşürün. Göreceksiniz ki 2 bin metrede bambaşka bir yaşamın kapıları size ardına kadar açılacak. Gito yaylası size unutamayacağınız bir ev sahipliği yapacak. Bulutlar ülkesinde bulutların üzerinde, bir ömürlük misafir olmak istiyorsanız, bu hayali ertelemeyin…
#Gito YaylasıORMAN ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı bölge müdürlükleri tarafından Türkiye’nin birçok ilinde ‘Av Turizmi’ adı altında çeşitli yaban hayvanlarının avlanması için 2015-2016 ihale ilanları yayımlandı. Bazıları yapılan ve bazıları da yapılacak ihalelerde belirtilen rakamlara göre 15 ayı, 109 yabankeçisi, 4 çengel boynuzlu dağkeçisi vurulacak. Tepkiler ise gittikçe büyüyor.
#İhale